01 August 2011

.i hate when u dont talk to me unless u want something.

salam ramadhan..

in this life..we need each other..dont be selfish..

treat people on how u want to be treated..xoxo

start with this.

dont u hate when someone wont eve talk to u unless she/he needs something from you??
even sebaik mana aku mahu jadikan diri aku ni..but still..hati kadang2 sangat terluka dengan orang yang cari kite hanya bile diorang nak kite..

even my boyfriend..my friends..or sesiapa saja..really..i hate when u dont talk to me unless u want something..there's nothing worse than knowing that u only want me for what i can give u.. serius..

look people..
dalam dunia yang serba advance ni (bukan dunia Jam 10 ye kwn2)..akan wujud manusia2 yang suka mengambil kesempatan..kalau tak mengambil kesempatan pon..mereka suka melayan kita sebagai "just in case person"..

orang2 sebegini adalah orang2 yang hanya mahukan kita apabila mereka perlukan kita..mereka hanya cari kite apabila mereka mahukan sesuatu dari kita..or even mereka cari kita time kita senang and tinggalkan kite time kite jadik mcm ayam yang kais pagi makan petang or mcm lembu yang makan rumput..

suatu masa dulu..

tak pernah nak baik baik dengan kita..tibe2 je jadik baik..
dulu buat kite mcm sampah sarap..kadang2 macam anjing kurap..tut tut datang layan kite mcm Puteri Gunung Ledang..

kalau dengan boyfriend plak..
asyik kite je yang kene ikut masa die..kite duk beria2 nak cakap ngn die..tapi die just cakap ngn kite time die bosan je..time die tak de sapa2 nak sembang.. selama ni die buat kite ni tak wujud..tapi alih2 cari kita..

and at the end of this Shit..

diorang pon mula lah gitau yang ..urm..sebenarnya nak mintak tolong bla bla.. urm sebenarnya malam ni i bosan sgt bla bla..
urm sebenarnya gf i dah tinggalkan i..i tibe2 ter-rasa perlukan u..


huh.benci sgt okay..

dont u hate that too kawan2?

do we look like a bus stop?or a taxi?or an airport?or bank account?jabatan kebajikan masyarakat?do we???

beware people..
ade orang yang sangat terrer memanipulasi keadaan..hati die perlu dijaga..tapi hati kite die campak kat Cintailah sungai kita awal2 lagi..
not only strangers yang master buat kite mcm tu..even our bestbuddy..or our partners..they always make us as an option..and because they want something from us...they suddenly make us as priority..sedih je kn?

sampai bila kita hendak menjadi orang yang suke "please" semua orang?really..pengalaman lepas really taught me so many harsh lesson..aku dah serik.now and forever..I refuse to be taken advantage of.aku sayang semua orang..i try to be nice dengan semua orang..But if someone tries to fool me, I won't let it happen anymore...

moral:
1. jangan pernah bagi orang lain peluang untuk buli kite sesuaka hati..

2. kalau kita tak nak orang buat dekat kita..kita first jangan buat dekat orang..

3. bercinta dan berkawanlah dengan seseorang seikhlas hati..jangan mendekati seseorang hanya kerana kita tahu dia ada sesuatu yang boleh mendatangkan untung bagi kita..

Thanks for reading this..

59 comments:

normala_ali said...

sis saya lagi xsuka orang buli saya.. memang xkn bg peluang org buli saya lagi.. heheh

p/s: pic 2 sume shawl yg same.. tp care pakai yg berlainan.. canteknya.. (^_^)

Anisa Hang Tuah said...

teringin nak jumpa nurul.
konvo kat uumnnti gtau ye :)

zie_ira said...

yeahh,ira agree with dis entry,,rmai skarang org macam tu,bile die begembira semua,,kita di lupa kan ,,tp bile need something , lonely ke,,baru terhegeh2 nak carik kite,,that kind of people sangat tak bagus atitude nye ,kalau boleh takyah kawan dengan mereka nii,,>.<

Eyka said...

betull..eyka hate bila org bermuka muka dgn eyka..srius mcm shit!! :(

PinKy MoMMa said...

so jgn kacau nurul sesuka ati sebab walaupun dia kecik..walaupun dia cantik...dia sgt garanggg..larikkk :)

betul tu nurul..idup kena ada prinsip baru org hormat :)

slmt berpuasa nurul syg..

noorul aisikin said...

i know how it feels like
paling xboleh blah sekali klu org tu nk kte kne ckp ngn die dlu 4 every moment then bru die ckp ngn kte. kwn ke tu?

echa takashimaya said...

hate hate hate ...hmmm.

Rtp Farra Arisha said...

and nobody's perfect kan. sometimes each people suka mengambil kesempatan ats kesempitan. they made wrong decision actually. why not we just berkawan, berteman bukan berdasarkan sesuatu perkara yg kita mahu. that's why we've to be more careful in choosing friends :)

anyways, selamat berpuasa buat sis nurul :)

Anonymous said...

saya tengah melalui nya.. erti kata lain, macam ambil kesempatan je.. berkata manis bila nak sesuatu.. kadang2 rasa tidak dihargai, dihormati dan fikir kita terlalu bodoh untuk nampak..

aishah

Siti Suhaila said...

Hi sweet nurul.. thanx sebab melawat blog su hari tu.. =) su sentiasa ke sini.. salam ramadhan su sekeluarga ucapkan buat nurul sekeluarga.. =)

amier azrul alias said...

nak talk mcm mane.
malu lah.
kekeke :p

Asha Nini said...

entry yg sangat sangat bagus nurul...akak jugak bila kena situasi mcm ni..memg geram je..nampak sgt just nak pergunakan kita je..memg dgn org mcm tu xleh diberi muka...

Mohd Hazwan Hashim said...

woo!!! sabar2 .. :)
I also been faced with a same situation like this .. tp itu lah, bila di fikirkan balik, "kawan" .. tp tp sangat sedih kan . . sanggup mempergunakan kita semata2 kepentingan beliau !! sobs sobs sobs ..
SALAM RAMADHAN ..

sYafIk-wAy said...

huh entry yang dasyat hari ini aku baca ....

betul tuh kadang2 terasa , APA KES DIA NI ?? .. huhuhu ...

cucu umie said...

ayie xsuka orng yg mcm gitu.. perghh memang nk kne ah..

kaizen said...

mekasih atas peringatan tu kak...

latest entry Jangan SPAM kat BLog orang lain & Urban : Camera Paling CANGGIH

ezzaty harith said...

huhu..benci sangat orang cnie :(

Iqah QaQa said...

:'( agreed! penah kene mcmni mase sekolah dulu

cheqwa said...

setuju!saya pon penah rasa camtu..huhu.sedihkan if someone take advantage to us... :(

AINI CHE DIN said...

indeed true...pernah berlaku jugak dgn sy then i learnt from that..there are so many people yang ada udang disebalik mee...hmmmm...sob2x..

Niena Farrah-Hana said...

yup!!

NazneenNajib said...

LIKE! nice one sis. :)

Wahidah said...

selamat menjalani ibadah puasa nurul

Anonymous said...

tapi. kadang2 xtersengaja jugak nk wat mcm tu :) neway...nice entry!

Halusinasi said...

semuanya pakai tudung corak sama warna..memg betul2 kawan baik ni^^

Asyrafiah said...

salam akak
i really like to read ur blog
akk kwn kak bella eh?
kite suke sgt bace blog akk
^_^

Etong said...

bukan selamanya mereka akan ada bersama kita. hargailah setiap detik bersama, dalam susah n senang. :)

eik`S noName said...

keluar dgn kata kata yang cukup nice... like this entry

GaDis BuTtErFLy said...

betol tue akak... sokong 100/100 :)

cik.eica said...

bestbuddy sy pernah wat sy mcm tu, sedey asanya, TT_______TT

Fad said...

nurul..cf memang ada kwn camni..kita call byk kali dia xangkat..kalo xdgr pn, apa slhnya sms bila dah tau ada misscall..tp lgsg x..byk kali camtu..lastly bila dia nk tanya kita something atau nk minta tlg, dia call kita.time mmg cf xkan angkat sbb sgt geram..jht x cf wat cmatu?

Nasuha Suhada said...

betul tu kak..kadang2 ade spesies manusoa hok jenis gini, cari bila nok mitok nape2..haishh~
beci juta kali!

nuruashia ♥ said...

huhu..betul2 tu sys..kalo tbe2 baik n lyn kite baik tu mst ade somethng nk kn3..

nurul aida said...

btul 2..stuju sangat..:)

IEQAH said...

yeaahh agree..so how ieqah nk treat org yg tertibe pegi dr hidup ieqah ni...takkan nk mnagis je kn.. so kna redhaa la pemergiaannya

amy syahirah said...

saya suka sis !

eik`S noName said...

btol2...jht kite kat org...org jht jgak kat kite...same la..buatkat org...org buuat jgak kat kite

Indah Mulya said...

setuju sis! tak best bila jadi cmtuh..bukan lah tak ikhlas nk tlg ke ape, tp mmg xbest lah jd cmtu..tp sy mls nak amek kesah sgt..tp tak bermkna akn bg muka tiap masa..anyhoo, slmat berpuasa sis! =]

nadyasupra said...

harhar . hmm .. dah biasa sangat dah kak .. tapi saya percaya, satu hari nanti, diorang akan rasa sendiri apa yang diorang dah buat kat orang ..

huhu said...

yes

MISSYAKILA HISAM said...

totally true and btw skunk nie saya tgh menghadapi keadaan ini and i dont know what to said to her..i'm down

alinac lover said...

jgn bg org buli kita! btol!!!

Ayu said...

likeeeee likeeeee ;)

Anonymous said...

kenapa lately nmpk badan mcm berisi je..hehe

Nurulbadiah Lai said...

thanks kawan2 for de comments..:)

badan berisi sbb banyak mkn hehehe..

thanks semua..
:)

M.D said...

kita manusia memang macam tu, cari Tuhan bila kita susah, sedih kan?

sampai bila2 pon manusia dipergunakan dan mempergunakan.

cuma, bila seseorang perlukan kita, sampai hati ke kita nak biarkan dia?

itu je yang membezakan kita dan dia.

:)

Anonymous said...

nurul, gambar 1st yg tgh tu sape nama ye, mcm familiar :)

-abby-

qi said...

biasa la tu sis.. yg penting kita layan semua orang nicely even tak di hargai :)

salam ramadhan ^^

sesegar said...

wehee.samalah kita punya fikir :D

POPO said...

nice entry...ramai manusia ygspesis mcm nie...cr bila perlu jer....kalau x..pandang sblh mata pon x...:(

Nurulbadiah Lai said...

thanks 4 de comment people..:)

abby:yang tu ain..shes a lawyer jugak.:)

Anonymous said...

mmg btul pun..skit sgt ati ni bila fikirkan org yg mcm ni... bila fikir2kan balik. malas dah nk buat baik ngn org2 sebegini...eeee!!!

Khumaera Ismail said...

waa..cik bad pakai tudung rimau--aumm auumm.. =)

nazirah said...

btul tu sis.. sy stuju sgt
stuasi ni pn mmg sllu sy alami
dan mslh sy adalah sy ni sorg yg
lmbt ati, tak reti menolak sbb
tu la bile org macam use kte mcm
yg sis ckp ni sy macam seolah
rela dan redha bcoz sy tak mmpu
utk mlwn scr realiti hnye mmpu
bkte d dlm ati je :)

Anonymous said...

slm nk tnya,2 org kwn awk tu,ain n shakira ke?

Cik Suheela said...

nurul, lawak yg part awk tulis, campak kat cintailah sungai kita awal2 pagi..lawak lah nurul ni HAHA..

Anonymous said...

niceee entry! sukekannyeeee!;)

n!cK said...

bercinta dan berkawanlah dengan seseorang seikhlas hati..jangan mendekati seseorang hanya kerana kita tahu dia ada sesuatu yang boleh mendatangkan untung bagi kita..

suke ayat nie..mmg sakit klu mdekati ssorg juz hnye utk ambik kesemptan...

ina zarina said...

sangat memahami keadaan yg sis ckp tu.memang menguji kesabaran camtu

kene tambah lagi kesabaran yg ada.fuh2~