07 August 2011

bila Tuhan saje yang tahu..

I used to believe that life was full of ups and downs..so true...
very true...

still teringat hari tu.., aku rushing giler pergi ofis..start motor pastu pecut 10000km sejam..hujan lak renyai2.jalan lak licin nak mampus....baju dah separuh lencun pastu time kat selekoh..motor tibe2 xdapat nak dicontrol..pastu gedebokk macam guni beras jatuh atas jalan...

sakit dapat..malu dapat...

-kaki luke..tangan pon luke..
-seluar kotor..baju basah..
-tapi saya tak nanges.okey tipu.

pastu saya pon bangun balik then terus g ofis..nak naek kat ofis orang pandang semacam je..kite dahlah sakit kan..

urm..tUhan saja yang tahu...

yaa..
Tuhan saja yang tahu...

kadang2..bile aku rasa down sangat..aku sendiri tatau camne nak gtau sampai orang faham..sampai orang rase ape yang aku rase..hanya tuhan je yang tahu camne...kn??
kita plan, kita usaha, kita doa tapi it still His call. dont give up and give the hardest to fight for what we want but things dont always turn out the way kita nak. kan?

dari dulu lagi...i actually can proudly say that I'm a good fighter, i never thought of giving up, always been thrugh a lot hardship ever since my childhood..orang selalu cakap..sabar la..apa la.tapi mereka hanya bercakap tapi tatau apa yang aku rasa..

bile time kecik2 kena kerja keras..tak leh nak rasa hidup cam orang2 lain..tengok orang best2 je leh g main2, leh pergi tuisyen..tuhan je yang tahu hati camne kn...

bile time abes SPM xleh nak masuk matrik sebab add math failed(i think add math was created by someone who love to make people like me suffered)..pastu xleh masuk uitm sebab im not a bumiputera..then tengok kawan2 masuk university but i ended up dengan form 6..tuhan saja yang tahu betapa frust and rendah dirinya aku time tu..

pastu time form 6...aku bukannya rajin sgt...selalu main2 dlm kelas tp actually aku belajar bersungguh2..
still remember..ade satu subjek tu aku selalu dapat A..and adalah satu hari yang aku akan ingat sepanjang hidup aku.ni kawan aku yang cerita.. time tu aku absent and cikgu bagi la semangat2 kat semua student..and die ade hihglight several name yang die score dapat A..die xsebut nama aku xpe..im okay..tp die cakap kat depan semua classmate aku yang die tak percaya aku akan dapat A sbb die syak aku meniru je selama ni..then bile fikir2..susah2 aku study tapi disebabkan die tak suka aku sbb selalu main, tdo dlm kelas..die xpercaya dengan kemampuan aku..ya,..tuhan saja yg tahu bile xde orang hargai kite kn.siap malukan aku depan2 kawan2..huhu.but teacher..in case la u read this.mind this...i really thanks to u..really i do..now i am a lawyer gonna be..any comment teacher?


kadang2 aku memperkatakan tentang sesuatu..or membuat sesuatu tapi disalah ertikan..and sampai satu masa..aku tak mampu nak buat apa2 untuk memperbetulkan keadaan dan dipersalahkan bulat2..tuhan saja yang tahu apabila melihat diri sendiri dihukum dan dihakimi oleh orang lain..even dalam hati nak sgt cakap..bukannnnnnnnnn..bukan mcm tuuuuu..

and sampai satu saat..Ya Allah..terasa bagai jatuh ditimpa tangga.I had a really hard time when people would say to me "God won't give you more than you can handle", I would cry out and say God I can't hand...dan betullah kata emak..apabila kite berharap dan menyerahkan diri kite kepada Allah..susah yang kite hadapi tu akan mampu buat kite tersenyum..Allah itu maha pengampun..maha penyayang dan maha pengasih..at last..saya sedar bahawa..sebagaimana hidup aku ni..really..I don't need approval from man, what I need to do is cry out to God everyday to help me be who HE wants me to be.

leave u with this sayings..

If you are successful, you will win some false friends
and some true enemies;
Succeed anyway.

If you are honest and frank, people may cheat you;
Be honest and frank anyway.

What you spend years building, someone could destroy overnight;
Build anyway.

The good you do today, people will often forget tomorrow;
Do good anyway.

You see, in the final analysis, it is between you and God;
It was never between you and them anyway...


cool saje..


bye bye..
have a great monday..

Thanks for reading this..

80 comments:

SOFINAZ said...

agree ... i experienced it d ...

♥NuR SyAFiQah♥ said...

huhu memang sedih biler org tuduh cmtu..

anyway muka akak mcm pelakon nama sakinah la dlm ramadhan terakhir..sebijik ;)

mocha~ said...

eh? akak bukan bumiputera?

nuruashia ♥ said...

huhuhu..sabar ye sys..semoga Allah mendengar rintihan sys tu ye..bulan puase ni bulan mulia..

amier azrul alias said...

cool saje~
hek hek

wanda said...

itu semua ujian dari ALLAH..;)

s.y.a.s.y.a said...

oh ,sgt tersentuh kak nurul .yes ,sy sendiri akan fight .dan insyaAllah everythings tu kerana Nya. amin .


btw,kak nurul keturunan ape? kenapa bkn bumiputera ?

nazirah said...

alahai sis.. tabah ye..
sedih baca entry sis ni
tapi bila pikir2 balek mmg
ape yg sis ckp tu bnr dan
brlku jge kpd sy.. dan saat
tu mmg kte akan ckp hanya Allah
je yg tahu kan.. sbr ok sis...
sy taw sis mmg sorg yg strong .. yeah... love u sis ;)

amy syahirah said...

saya rasa mcm nak menangis baca kisah hidup sis . sis nuruk tabah yea . always support u .

Wawa Amran said...

Yup, its always we, ourselves & Allah =) Nice entry =D

meaw said...

sis jatuh motor.....sakitnya...tape la sis,mungkin tu ujian Allah,bersabar jela kay sis :D

shahrul said...

kuatkan semangat!! ;)

Edura Hanum said...

gagal sekali bkn gagal utk selamanya.hanya org yg pernah rasa gagal dan kmdian bangkit semula adlh org yg hebat dlm idupnya

fida said...

hey,there!sis..wish i can be stronger and a fighter like u too.u look cool on the outside but inside,yeah only Him knows,and I know how it feels hard to explain it:)

Ayuni said...

yes, only Allah knows the truth...

bella said...

awk suke main2 time school?cam xcaye sbb u look serious..hehe..btw just be yourself tau :)i like your spirit

Beeha B. said...

penuh inspirasi..same lah kite...same..same..

part addmath tu same...

hee~ tp nurul non bumi? means? my friend her dad chinese..mom malay, still boleh masuk MRSM, uitm..

or u lain?

anyway...sgt x sbr tunggu u update..hee suke2..

Etong said...

keep on being strong!

miss koala said...

bkn bumiputera?

normala_ali said...

sis i totally agreed wat u say..
u deserved to be a lawyer.. (^_^)

shiffa said...

yup...saya setuju (=

sue said...

Apa maksud you bila you ckp you bukan bumiputra?

sue said...

Ape maksud you bila you ckp you bukan bumiputra?

~+aSma dAud+~ said...

susah mengajar kita erti kuat..sy pun penah kena down ngan cekgu sains..tp at last dia dtng tepuk bahu bangga ngan student dia ni..hanya mampu bersabar dan terus mendaki walaupun perlahan

Amirrah Zawani said...

nurul..
ini semua dugaan.. kena bersabar dan tabah hadapinya.. bersyukur dgn apa yg ada :)

mizzMuai said...

SUKE BACE UR BLOG!! SALAM RAMADHAN! MANE YG SAKIT SAPU UBAT TAU..MAY ALLAH BLESS U SWEETHEART!=)

mimi fatin said...

nice entry... tntu kak nurul xdpt lupa smua ni kn? pengalamn yg berguna :)

Mimie Cikonett :) said...

kakkk :) i know how you feel. seriously i do. iloveyou <3

Nana Hussin said...

tertanya2 .. u r not bumiputera ??

LUNA LANUN said...

selamat berpuasa...

LATEST ENTRIES
1. Identiti PEREMPUAN "Muslim" Menghina Islam di Facebook Akhirnya Terbongkar!

Mimie Cikonett :) said...

akak, takecare eh. bawak motor elok2 ye next time :')

Syra ahmad said...

erm..btul kate kak.,,,arini ade actvty lam kls..bljar softskill..hanye tuhan je yg tau..tsntak ati saye..bile dierong tulis pkare -ve(ngtif) ttg sy..ialah " suke gedik ngan lelaki"..sedih sgt..tapi sbr je la..=(

hadjar.bam said...

ya Allah. ada jugak cikgu macam tu! kesian nye sis. xpe sis, show them what you got now :)

cikmegipama said...

life is about karma but don't over think but it.

tuhan takkan uji hambanya lebih dari apa yang hambanya mampu tanggung.

takde sape yg tak pernah di uji. stay positive n remember that u're not alone.

senyum pengubat duka, so let's smile!!! =DDD

missamy said...

salam . nice entry . sy pun skrg mglmi mslh dan tuhan je yg tahu mcmne perasaan sy . kawan hanya boleh ckp sabar tapi mereka x akan fhm perasaan sy . nway , Allah sentiasa ada :')

Cik Layka said...

jgn putus ase ! 2 laa smngt org trggnu sejati kak ^_^
biar org x nmpk tp jnji Allah nampk :D

Hishyamuddin said...

sedih tol part yg ckgu xpercaya tu, n ckp meniru..


suka entry ni, bca bnyk kli pon best..

nur amalina athman said...

suka dengan ayat yang kaler biru tuu..

tuu lah kehidupan, agar kita sentiasa ingat pada Allah.

Mun said...

k.nurul..np entri k.nurul sekarang selalu mcm tgh tensyen and sedih2 je..happy lah sikit.. :)

Fad said...

memang ada cikgu yang camtu kat sekolah cikgu fad..yang berhati...xtau nak ckp camana..kadang2 cakap kasar2 kat murid..kesian

zaf-a said...

love this nurul.very nice. your writing always give me strength to stand up when i'm give up. thanks a lot friend :)

mazni md said said...

Allah lebih memahami kita kan.. dan ibu penenang kita..

Puteri Biru said...

I believe that God is fair.

Dia tak beri apa yg kita minta, tapi pasti Dia ganti dengan yg lebih baik. just believe that only God knows best.

nyna amani said...

Bila kita rasa susah, ada orang lagi susah pada kita, kan nurul.. Nice entry.. It make me feel better..

Delicious-Cuppies said...

assalam sis...

silent reader here...

but i like your sayings...

pinjam eh... nk letak kat blog ngan fb... twitter tak muat pulak...

thanks! :)

Anonymous said...

org ke 70

Afeeqa Hazwani said...

KAK BADIAH!

penah failed addmath? dr form 6? dan buat law skrg??

you are my idol now.

nak mintak tips sebab saya amek stpm tahun ni. saya bukan dari golongan pelajar cemerlang tapi saya ada cita2 nak amek law.

saya naaakk sangat contact akak. how? saya bagi password fb saya kat cikgu sebab taknak lalai dgn facebook haha..jadi fb mmg bukan tempat yg sesuai utk berhubung.

ni email saya,

feehazwany88@yahoo.com

saya tunggu :)

Cik Suheela said...

nurul..tapi kita sukaaaaa add math hehehehe

haryani said...

kak nurul, sedih la pulak. takpe, semua orang ada secret yang tak pernah diceritakan. marilah kita sama sama jadi kuat eh kak nurul :)

myra abdullah said...

huu..nanges bile bc entry akak ni..
sb myra pon penah situation cmni..
but myra tabah and let it go to ALLAH SWT.
thanks akak,sb m'ingatkan kisah yg harus di'jdkan teladan.

cik zila said...

betul kak nurul, Tuhan je yg tahu apa yg Dia rencanakan utk hidup kita.. sesuatu yg terjadi tu mesti ada hikmah-Nya, kan?

Anonymous said...

ur words,,,it is undescribable,,GREAT...
we've similar hardship during school time,,obstacles from friends n teachers...but i've never give up..until now i still waiting for the time where i want to show towards them how GREAT student n person i can become without having them beside me.. it doesnt mean that i cant let go the grudge that i hold all this while,,event though they do not ask for my apology but as a Muslim,,i've already forgive them.. it is just want to make them feel that they are wrong in 4 years back..

Wahidah said...

agree ngan nurul..Allah tu lebih mengetahui..berserah pdNYA..

salam ramadhan nurul..:))

~fiz@~ said...

ehem2~sy mmg nak tye bnde ni lme dah tp xde ksemptan,,,klu akak not a bumiputera akak mix 0r what ek??

Terbelog said...

eh..
bkn bumiputra ye?

selera4u said...

salam, don't know why, but really loves ur writing. cuba tulis novel...

Anonymous said...

I just added your website on my blogroll. I may come back later on to check out updates. Excellent information!

kaizen said...

sangat cool kate2 akak tu...

*mereka x rase tapi mereka cuba berkongsi rase ape yg akak rase...

latest entry Adab-adab di Bazar Ramadhan & Bila Perempuan KENCING BERDIRI

azza hana said...

salam kak..rezeki setiap orang sangat2 berbeza..apa pun,apa yang berlaku biarlah hati kita saja yang berbicara..ada yang mampu dikongsikan..berbahasalah dengan seadanya..

M.D said...

orang takkan rasa apa yang kita rasa.

Ir. Harry said...

Hukum alam dan Takdirnya :)

Bukan Cinderella said...

kan?? susah kita nak fahamkan orang tentang apa yang kita kene hadapi setiap hari. senyum, ketawa kita hanya untuk menutup kesedihan dan tangisan kita. tak ramai orang yang bebetul nak dan rela menyelam dalam dunia kita. mereka lebih banyak cakap bawak bersabarlah, apa la. Kita yang lalui rasa nak menangis hari2.

dan saya tak pernah terkilan jika Tuhan belum temukan saya dengan seorang sahabat yang mampu menyelami dunia saya.

Sarkasiz said...

great and nice entry!

Isyraq said...

awak bkan bumiputera?

kadang-kadang Tuhan menguji kita x kira waktunya. Kita sebagai hambaNya haruslah redha. Ujian itu banyak memberi manfaat pada kita untuk lebih maju dalam apa yan kkita lakukan. dan ingatlah susah harini bukan susah selamanya.

Nurulbadiah Lai said...

hey people..thanks for de comments..
i really appreciate it..

mind this..The times in life, that seems to be the worst, always turn out for the best!Every new day is another chance to change your life.

so never give up..

yup im not a bumiputera..actually im not sure about that..

my dad Chinese and mom malay..dalam surat beranak die tulis keturunan cina.malayu not stated there..prob is, maybe keturunan dikira sebelah bapa..and time nak isi borang uitm dulu..diorang ckp xbleh sbb im not a bumiputera coz dalam sijil kelahiran..im not malay but Chinese..sedih je..huhu

IEQAH said...

wah agree akak..
ye sometimes pn ieqah rasa down sgt.
insyallah mcm akak ckp..tuhanje dpt bantu kita kn ..

abel sayadei said...

Cyuzly aq ske bce entri ny..5 star...

Anonymous said...

I just added your website on my blogroll. Really enjoyed reading through. Excellent information!

wAwA said...

i gt through da same exprnce too,..btw be strong sis!:)

emeera asnary said...

yg part cekgu tu, penah rasai jugakk, ase mcm worst sgt bile cekgu tu asik maki2 kite dlam klas, sbb tu saya x penah lulus subj yg dye aja, dye maki bkn sbb saya x lulus, tapi sbb saya kawan nga org yg dye x suke, hmmm

Cik Intan said...

lorrr..ksiannya..my mum pn mix jugak tp stil consider bumiputra n boleh jer bukak asb..sy rasa awak ptut gi check surat beranak, maybe some mistake has been done..n buat surat beranak yg baru..sbb syg la awk xdpt privileged as a bumi.n i think u should have it. =)

tp anyway, awk dh berjaya hari nie..syabas..

dulu sy pn pernah kena msa skolah dulu sbb suka sgt main n nakal, cikgu2 mcm ragu2 tentang kebolehan kita tp alhamdullilah sy dh berjaya buktikan yg don't judge a book by its cover..

sYafIk-wAy said...

lupakan ap yg buruk org kata pasal diri kita , redah sajerr . hahaha .

~eZmALiZa~ said...

ohh..kak nurul..lepas ni be careful yaa... tak sangka cun-cun kak nurul boleh pecut moto laju2..hehehe =D

Nurulbadiah Lai said...

salam people..
thanks 4 de comments..
alhamdulilah..Hidup ni bukan selalu diatas..and kadang2 kt dibawah..

even macam mana teruk pon nurul..nurul bersyukur kerna itulah diri nurul berbanding dengan sesetengah org lain yg ske mencari kelemahan org lain..mengada adakan cerita..menokok nambah dan menilai diri nurul sesuka hati tanpa bersemuka atau mengenali dan selami apa yang nurul rasa..
nurul tidak berkecil hati namun ingtlah..apa yang kita kata dekat org..kite burukkn dekat org akan dtg kat kite balik..samada kite sendiri, anak2 kite..ingat..
tiada siapa mahu dirinya diperburukkn atau dikritik dan dicanang canang..
yang bagus tak semestinya baik dan yang baik tak semestinya bagus..
manusia itu hidup diatas kelemahan dan kekurangan masing2..

kepada anon yang baru je komen..saya xapprove ur comment becoz i think its too open to discuss here about that.whatever it is..saya sedar bahawa even somebody tu ustaz ke..cikgu ke.lecturer ke..or sesiapa saja..suka sgt mencanang buruk org lain yg tak menggambarkan dia adalah contoh dlm masyarakat kn..
btw i really want to talk with u if can..
feel free to email me..

nuyulbadiah@gmail.com

and i will reply all ur pertanyaan..:)

thanks

tomatokering :) said...

errr mcm geram je dgn cikgu tu . tak baik nya cakap ank murid cmtu ..

tpi kdg2 ap yg org cakap lah buat kite bangkit kan .. :)

nadyasupra said...

ya Allah ..

Nurulbadiah Lai said...

thanks people:)

sharifatul aida said...

saya suka baca entry ni bila saya rasa saya dah jatuh..buat saya berusaha untuk bangun sendiri tanpa bantuan orang..

Anonymous said...

Hello everybody. I 've just managed to register and was wondering that I will create a little offtopic here. If the category is wrong, moderation, please move the topic to correct forum category. This is my first post on that forum. I would be grateful if anybody could help me with this problem. wyszukiwarka mp3 The one who can resolve my problem gets served with bottle of beer :)

_______________
[url=http://wyszukiwarka-mp3.eu/mp3/ec486fe9fdff57662aa1747f8de82ec4/8Eleni%20-%20Lulaj%20go%20matko%20lulaj.html]wyszukiwarka mp3[/url]

Anonymous said...

I believe you are right completely.