14 September 2011

Story about my Chinese family

Dilahirkan didalam dua budaya dan bangsa yang berbeza..memiliki family yang berlainan agama dan cara hidup kadang2 menjadi satu perkara yang sangat indah dalam hidup..i love being part of malay Bugis and part of Chinese..

At first i didnt like being mixed..tinggal di kampung melayu dan bersekolah melayu kadang2 memberi satu pandangan yang weird terhadap diri aku...Growing up, i always felt awkward because being in all malay elementary school i stood out as " stranger typical malay girl"..
masa kecik, i hate when people always questioning my name "Lai" and im tired of it. But now after the passing of my Chinese and Malay grandparent..i realized i should proud..i carry a legacy : my Chinese father's skin, my bugis grandpa's eyes, my malay mom's lips..and after all..it makes me unique even some people laughing at me..i dont give a damn about it..

This is story about my father family..aku bersyukur mempunyai satu family yang sangat caring and loving each other eventhough berlainan agama..even my dad after converted to islam hidup teramat susah, tapi ikatan kekeluargaan tak pernah putus..

but sadly said..all of them tak tinggal di malaysia..they all stay in England..jauhh..jarang2 je diorang balik kat malaysia sebab diorang bukan warganegara malaysia.. so jarang2 je jumpa..once dah jumpa..happy yang teramat2..hope sangat end of this year aku tak busy coz tak sabar nak melawat my family kat england..vacation maybe..

urm actually aku tak de menda yang menarik yang nak share just baru2 ni family ayah dari england datang melawat aku disini..am so happy...

meh aku intoduce kat korang my small family sebelah ayah..



my lovely kazen..Alice..

DSC07134
from left..aunt Chaterine, Alice, Aunt Cristine, ME.ME.ME and my very lovely uncle Fong..
kirenye aku ngn alice ni mcm anak emas la sbb kami je anak saudara perempuan diaorang..

DSC07133
siyes uncle aku lovely giler..first time jumpa aku die cakap " you are beautiful like a princess"..
disebabkan aku pakai skirt macam Cindrella tu..die dah tak panggil my name dah..but princess..
and till now..kalau dia kol aku pon..dia akan panggil aku princess..
wei sapa tak flowery kn..hahah..

kat sebelah tu adik aku tapi terpaksa crop muke die sbb adik aku tak sanggup nak tayang muke die yg ugly kat public haha..

time kat sini siyes ade yang pandang semacam sebab they all sume minum ber tin-tin sampai mabuk2 and tibe2 aku budak bertudung duk berhepy2 sama ngn diorang..but opps...aku minum coke je..


rindu bangat sama budak yang spekingg laju giler sampaikan aku pon tak sempat nak catch up..

we share the same hobby..haha

sayangilah family anda even siapapon mereka hehe..
take care.
hugs..

thanks for reading this..


82 comments:

teha said...

patut nurul cantekk :)

Izzaty Ishak said...

What a happy family. Nice :D

Sis Nurul, you should be proud of your background and family. And of course, be proud of yourself. Kerabart keluarga Sis Nurul yang special ini lah yang lahirkan Sis Nurul yang cantik, bijak, baik dan sempurna di mata Zaty. Hehe

;)

cik violet said...

siyes comel dan ak terharu baca entry ni..

syukur la siapa pon kita dan siapa family kita :)

izaa johari said...

alolololo.siyes comel! muka pon ade iras da ngan ur kazen :)

faa.rosli said...

family first kan??

nadyasupra said...

saya selalu jeles dgn org y mix chinese nih sbb dua benda.they'll mingle well with other chinese as well and dapat kulit cerah (: not that i'm not grateful with my dad's coco skin, just that I always view people who got chinese mix as you is totally a gift tau. a gift that can never be created on our own as you just live with it (:

Phat said...

untung nurul sebab dilahirkan dalam keluarga yang mempunyai totally berbeza budaya...nice

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

soo sweet..islam tidak memutuskan tali sillaturrahim =)

Nik Imana said...

what a blissful family! :)

Shahrul Tanaka Safeai said...

wah muhibahnya! bagusla

NuR IzZaTi said...

wauuu!! bestnye ada fmly blainan bgsa! knangan terindah tu.. ^_^

normala_ali said...

wah patotla sis cantek rupa2 sis mixed erk.. heheh

Miss Xyz =) said...

wow! soo unique! sye x bole bygkn klu sye di tmpt kak badiah.. :3

TRIPLE S ♥ said...

best lah pulak family akak campur2 bangsa ni :)

amier azrul alias said...

wow.
salasilah chinese.
so can speak chinese meyh? :p

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

love to read this. because i can know u more! sweet mixed family u got!

Belle Membebel said...

hehe, patut lah kak nurul kulit putih melepak ! dh taw dr mne turun nye. ;)

O'gosh said...

let other people think what they want to...kita jadi diri sendiri sudah..that's what makes us unique from each other...

IEQAH said...

yeahhh sis so lucky coz many type of family..seronok jugakkk :)

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

hsbd akak nenek dia cina gak..
so anak akak yg ppuan ada le muka2 china..tp org selalu cakap "ee..mcm muka korea" kiki

nureenina said...

wah~ happy family~ sukenyer tengok :)

♥jihah_4926♥ said...

wow....bru taw akak kacukan...;) . i also was wonder why is your name has 'lai' . ;)

Sufisky Lass said...

suke sangat bace pasal kluarge yg 'mix mix' ni , hehe LOL ;D mesty best !

saharinasaharudin said...

patutla nurul lawa.mixed rupanyaa. ;)

Diyana Abd Rahman said...

wahh. bestnye. :)
derang bole cakap malay tak??

Mya said...

no wonder awak sgt cantik =)))

Miss Lady Iena Nazir said...

air dicincang takkan putus.

something yg unik bile kite ade keluarga yg mix..

Cik Nadia (。◕‿◕。) said...

err.. ade adik tak? okbai. hahaha

PinKy MoMMa said...

patutlah nurul cantik ;)
mix blood hehe..turun KL ke ari tu dik?

Finaz Jaafar said...

owh..no wonder u r beautiful =)

norhatizahmohamed said...

seronoknye ;D

cheqwa said...

patot lah kak nurul cantik ^_^
yea,bersyukur of being ourselves :D
they are so lovely ^_^

misyamissyou said...

mesti unik ade family lain2 budaya n agama macam ni..even sy pn ramai jugak kawan2 chinese..rase best..tp yg xsedapnye bile hang out ngan kwn2 chinese, ttbe ade budak pakai tudung kt tgh2, orang pandang pelik je..hurm

Mata Pena Fadz said...

sweet...
ade sikit same...
cuma arwah nenek fad yg chinese,
ibu fad bugis asli da 20 years duk malaysia...dtg dari manado...
bapak fad malay...tp atuk fad jawa...
ngeeeeeeeeee :)

mazni md said said...

owh..ptot lah.. akirnya terjawab pasal kak nurul..hehehh :)

einz miszmessy said...

ok ternganga sekejap....heeeee...no wonder la muka dye cam cine....mmg ada pun keturunannye...

tuniey said...

nice family... :)

CIK FERRA AWW said...

wah best nya. patot lah rupa u nampak mcm mixed jer. putih jer kulit u kan. ok jeles. i tak putih mana =.="

Hishyamuddin said...

untunglaa..hehe

t giliran kak pl gi england mlwt diorang..

Puteri Biru said...

kasih sayang dari pertalian darah tetap terjalin walaupun berlainan agama, best nya. hehe

Wahidah said...

wah uniknya asal usul nurul..u should proud of it..:)

αιɛи иα∂ɛα said...

same with me. but tuh nenek saya jek :)

zalizalu said...

pergh.. jauh.. dari england... memang dah lahir sana ke

myra abdullah said...

you deserve to be princess SIS!
^-^

nuruashia ♥ said...

wawhhh untunglaaaa sys..!!!!!!!!
ptotlaa ade rupe cina :) aummmmm..terbaik ah sys :)

833H4 said...

duk fikir2 gk asal nama Lai kat belakang n nurul ade ckp nurul bukan non bumi..

patotlah putih "selepuk"..hahah

♥ LuRveLyAmiera ♥ said...

sweet sgt both of u..
nurul pun ade mix what..cantik..^_^

Yaya Maisarah said...

sebelah abah sy indian muslims.. tapii tak pernah jumpa diaorangg,, cuz moyang yg masok islam.. maybe ade je of indians kat luar sane my dua pupu kott! haha.. teringinn sgt nak jumpe deorang :(

p/s: mane tauu aishwara rai tu dua pupu sy? (berangan je lebihh)

annabella said...

wahhhh...best lor...memang satu mesia..^_^

echa takashimaya said...

ohsem!

ENCIK TIKUS said...

wo yao re shen i ?

M.E Z.A.F.I.R.A.H said...

siyes akak sgt2 comel... akak?? ye kot...hehe...

bestnye ade keturunan mix...

amy syahirah said...

mix cina . we same . tpi amy moyang yg cina . ^^

Amirrah Zawani said...

tak kisah lah agama apa pun.. janji hubungan family tak terputus.. hye princess :D

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

kakak, they are all kind kan. sape pun diorg, ttp darah daging kite :)

tini ein said...

beshnyer ader family mix...^_^

shazwanazizan / wanblur said...

waaa.. mata kecik ker?? macam normal jer.. huhu

Nur Lavender said...

bangga dgn u..hehe..even berlainan agama&budaya they are still ur fmily..;p like like...;p

cik manja said...

no wonder lah sis ni cantek sgt. ade mix ngan cina rupenya :)

Cik Suheela said...

hai princess..also called u princess heee ;)

Aisya said...

yeay the first one yg comment!:D ptt laa kak lai putih sgt, mix rupenye hehe. mmg best kalau ade fmly pelbagai kaum ni atleast kita tahu care hdp diorg , kn? (:

Tentang Kita said...

hebat sungguh family wak..x kira sapa pun mereka, apa agama mereka yg penting hati mau baik maa....

amiey lee said...

hi terbaca entry ni... nurul mesti bangga tau dgn family nurul...terutama bila family ayah nurul boleh accept kta hidup berlainan agama..alhamdulillahhh

Fad said...

unik...:)

Nurulbadiah Lai said...

salam kawan2..
terharu and berterima kasih sgtt kerana membaca,,komen..

thanks sgt2
nurul hargai korang sgt2

Sola Hadi said...

alhamdulillah...

Fadzly said...

Adik yang kene crop tu sape? Adakah beliau itu Pank? hehehe

Syaza said...

no wonder u are pretty

myzamaiza said...

best2! saye mix portugis baba n asli ;)

mira moshi;D said...

bestnye family sis, patut lah sis cantek :)

ayuna ayuni.. said...

wow....!!!

no wonder u r sooooo pretty..

like3...:)

eiyda said...

malay mix chinese = beauty..

Az-Zahra Fauzee said...

whoa, leng lui~

air dicincang xkan putus..
huhu~

AMIRA NADIA said...

sis nurul cantik =)

mia said...

hye dear,
do visit my collection...
thnx you...
:)

sharifatul aida said...

ummmm...
sweetnya..love it..

cik wanie Lovela (CWL) said...

rasa bangga pula ..sbb i'm also mixed chinese..u make me proud sis!

aida zainal said...

wahh . kita sama lahh . bugis .. hehee

Aku Ibu Muda said...

sama lah muka nurul & cousin tu...

ku-cit said...

maybe dok kat kg tu yg mcm pelik...lg2 kalo majoriti melayu...tp kalo dok kat bandar yg mix2 ni kira biasa...

abah khalisha said...

tk nampak sgt pun chinese look tu..sonok lah sbb ada keluarga sedara mara chinese and malay..
Mintak Bantuan Semua Blog Gilamodified telah Dihacked

Orked said...

best ade mix-blood relatives...:)