25 September 2011

stressed up

poor girl!

Bulan ni adalah bulan paling banyak dugaan yang pernah aku alami..dugaan itu maha berat dan terasa sangat menyeksakan...
dan dikala dugaan yang tak kenal erti belas itu mendatang..dikala itu jugaklah datang satu persatu masalah..and bulan ni jugaklah bulan yang paling papa kedana yang aku pernah alami..lebih papakedana daripada insan2 yang pernah masuk Bersamamu lagik bai..

ntah..tibe2 aku menyesal dulu sebab cakap "money is not everything" sebab sekarang aku menjadi semakin mereng gara2 everything yang aku nak buat need money! haihs ape cer nurulbadiah?
semalam gue tibe2 rasa nak call gengster kat tempat gue nak ajak merompak.,nasib baek tak sempat nak buat kerja berdosa tu tet.....(because in order to succeed we should plan properly like a pro haha)..

waaa banyak sangat benda yang aku kena beli..mana nak cekau duitt sumpah aku tension..badan yang tengah segar bugar kat trek olimpik pon bleh jadi hidup segan mati tak mahu tibe2 bile teringatkan mana nak cekauuu duit...

money..money..

I don’t know if money can buy lasting happiness but I strongly believe that money can buy happiness. ewww skipping sikit..wakaka..actually..duit boleh bagi lot of happinesss..even pura2 cakap money tak boleh beli kebahagian..tapi at least..die boleh bagi kite kegembiraan even sekejap. It may be short-lived, but the point is, it makes you happy. kan..kan..

Call me materialistic but material possessions do make me happy.hehehe..lagi banyak dress yang boleh saya beli..lagi happy i am..ade duit pastu boleh pergi hang out sambil shopping2 buat saya happy jugak.. kadang2, money adalah tanda high or low class seseorang...im tired of being underestimating just because i dont have money..saya jugak letih bile tengok manusia2 yang tidak melayan manusia sama rata just because of money..nak pretend duit tak penting..memang tak boleh nowadays..everything is about money huh.. I’m speaking with utmost honesty here!

Now I’m not saying I need a bmw 5 siri to make me happy. saya tak cakap yang saya perlukan boyfriend kaya raya utk buat saya happy..saya jugak tak cakap yang everymonth harus shopping kat Gucci or Lv tuk buat saya happy..saya tak cakap yang hantaran perkahwinan saya perlu berpuloh riban seperti bala tentera tuk buat saya happy..im not saying that..(but menangis kat dalam kete bmw lebih cute berbanding nangis atas beskal yedak)..tet.tet.

I also know… Money can buy a bed, but not sleep. Food, but not appetite. House, but not home.I know money also buys you fake friends, saudara mara..maruah..even masalah..yang kaya raya pon hari2 fikir pasal duit..yang miskin hina dina pon hari2 fikir pasal duit..sampaikan hari2 ..aku sendiri pon fikir pasal duit..huwaaa..

saya tahu kebahagian sebenar adalah datang dari dalam..harus datang dari hati yang ikhlas..hubungan yang baik..jiwa yang tenang... But enjoying material pleasures is no sin!
so bagi saya..money itu sangat2 penting tapi jangan kita menjadi hamba duit...bile kite jadi hamba duit..time tulah kita akan jadi sombong..bajet kaye..suke pandang rendah kat org2 yg susah..jadi jahat..rasuah sana..sini..kn? so..biar kite control money..jangan sampai money control kite..biar kite bertuhankan TUhan..jangan bertuhankan Duit..

dan bila bercakap tentang kebahagian..
where should i buy this??
terasa seperti diri sangat tidak bahagia akhir akhir ini..
kenapa ye??kenapa aku yang biasanya kuat untuk melawan kesakitan perasaan akhirnya gagal jua..

(sigh im sure nobody understands..dont bother.dont even re read and try to understand..im just too..

stressed up)

31 comments:

EyqaLuvender said...

yeah..so true sis..having not enough money could put us in despair...~

@dD@ said...

be strong dear .... everything happend with a reason ...I.ALLAh u will face the problem ...

Hishyamuddin said...

suka ayat "I don’t know if money can buy lasting happiness but I strongly believe that money can buy happiness"

B33HA said...

adoyai...nk tergelak ok baca entry ni...nangis dalam BMW lebih baik nangis atas beskal..

=.= Beeha mmg suka gila ayat tu. haha

Snazzy Naz said...

nak try fhm, takut slh faham. apa2, hidup kena teruskan, jgn mengeluh camni...cam kita yg lebih susah...pdhal di luar sana, berjuta2 manusia ada yg lebih susah dr kita. if dok mengeluh tnpa usaha...apa pun takkan jadi. berdoalah, agar semua dipermudahkan, InsyaAllah

Lyn Sery said...

salam kak nurul manis :)
kak nurul sy nak bg pendapat & share sumthing.
tp xde kaitan dgn topik entry akak.
hehehehe.
sy tertarik dgn cara kak nurul yg bertudung.sangat sweet dan cantik anugerah tuhan.
setiap entry akak mesti ada pic akak & ramai yg adore.
saya suggest 4 kak nurul letak pic akak yang mengenakan etika pemakaian yg Islam tetapkan.
InsyaAllah mungkin akan inspired all muslimah di luar sana untuk berpakaian etika Islam sejati.
Moga dengan pakaian tersebut akan memberi kita iman dan hidayah untuk terus melaksanakan semua perintah Allah.
bak kata, pakaian melambangkan peribadi.
sy yakin kalau kak nurul buat dengan ikhlas membantu jalan Allah, Allah akan bantu kak Nurul.
Sorry if sy tkasar bahasa dan salah silap harap dimaafi.
semoga Allah buka pintu hati kita.
may God bless U kak nurul :)

Izzul Amir said...

baling kmpung, lepak2 dengan baby2 comel. kompem tak stress :D

IEQAH said...

salam sis..

bilaa baca entri ni mmg ieqah setuju everything need money.. bilaa baca n fhm kn mmg sis mcm tol tol stress.walau ieqah tak tahu what your problem.i know sis is strong enough to face it :)

Dayah said...

sabar itu separuh dari iman

SECRET IN THE HEART said...

Yes, money is not everything,
BUT
Everything needs money....


http://secretissecret11.blogspot.com

NaNaT said...

duit bukan segala2nya,tp segala2nya memerlukan duit!! LOL. nice blog dear...cer visit blog saya yg serba kekurangan ini. hehe

http://natradiary.blogspot.com/

TQ!!

IzwanIzzati Pretty Collections said...

As'salam..
masih ingat lg sy?
xpe2..duit memang penting dlm kehidupan seharian kita..apa yg kita nak beli pun kena ada duit. duit mmg buat kita lega & happy.

jgn stree yer. sy tahu awk kuat. banyakkan berdoa pd Allah s.w.t. Dugaan selalu ada. Tandanya Allah s.w.t sygkn kita. InsyaAllah..akan ada kebahagiaan buat kita nanti.

Aina Izzati,
http://izwanizzati.blogspot.com/
http://izwanizzati.com/

♥NuR SyAFiQah♥ said...

huhu..betul jugak entry akak ni..kadang2 money is important in our life..kalo xde duit kite juga boleh mngalami masalah dan akhirnya xdpt nk selesaikan..lma2 boleh bunuh diri karang..hehe
over pulak kan smpai bunuh diri

Anonymous said...

nurul,

dont said that, i do understand.. yes, i really do.. living in this world kindda challenge u.. just happiness without leisure n money, it hard, so hard..
sometime, i wish i am really rich like OPRAH, so i can give happiness to my parents, my siblings, my friends, my partner, my kids (in the future), to poor people, to all stray cats and dogs and last but not least wild animals (protected them illegal hunting) you can dream big with money..

aishah

senorita25 said...

Believe me, I used to say that money isn't important but rite now...it's critical. Like I got to have lots and lots of money!!! Well, I really hope I could come up with a team like in Fast Five, oh and fast cars to drag sebuah peti simpanan wang :) Oh money.

..AiNuR HaNa.. said...

buat bisnes lah sis bila dah ada duit nanti.sebab boleh bagi income yg super boleh buat mata tbeliak :)

Mata Pena Fadz said...

biase la..tiap liku khidupan manusia ada pasang surutnye... syg/...

DaYiNi said...

hurmm . ingat kat Allah .. insya-Allah ~

SWEETSYAZA said...

sabar ye kak nurul kuh sayanggs...

Pencintamu said...

syg..sabar k..insyallah u bleh harungi semua ni..

take care syg..chayok!

Nur Aischa said...

betul tu sis. setiap org mmg perlukan duit tp tak semestinya sbb mata duitan, itu mmg keperluan harian kita utk teruskan hidup di dunia :)

Nurulbadiah Lai said...

guys..thanks for de comment..

i really appreciate it..

lobe you guys

sophieima said...

akk..sabar nnty ALLAH sayang :)

penyisir rambut said...

ye..betul tu...
waaa..nak kwen ngan anak rajagopal boleh tak???
mesti kaya...boleh gak usha2 player malaysia...hukkss..

Cik Suheela said...

duit mmg penting..tapiiii...duit yang byk2 tak penting kot..cukup la utk keperluan dan bila kecemasan... :)

amier azrul alias said...

jgn stress2..
dop rock ah.
he he!

Anonymous said...

sis..
sis sabar k..
Allah sentiasa bersama sis..
syg sis


_your junior-

Nurulbadiah Lai said...

thanks syg2 semua..

love u guys ketat2.

meaw said...

tipu kata money is not very important .... duit la yang menjamin kebahagian kita kalau duit tu digunakan dengan cara yang betul....

alexa yussida said...

alalallala no more stressed up ye nurul..takpela ssh2 skrg,lpsni sng lenang :)

-mmg duit sgt pnting pon,ade duit bole la nak g travel ag..hihi-

Woofer Storm said...

dugaan hidup akan mematangkan diri sseorang..menjadi lebih baik dari yang baik

bangga dapat follow blog mantap ni..hehee