15 October 2010

lelaki...harus beginikah?

let me start by this quote..perempuan yang baik untuk lelaki yang baik.indeed..aku tidak mahu mempersoalkan yang itu.

tp aku just nak mempersoalkan yang ini..semua lelaki mahu perempuan yang baik untuk dijadikan isteri.tp kadang2..adakah lelaki itu deserve utk mendapat perempuan yang baik kalau diri sendiri memang bukanlah seorang yang baik?

Frankly speaking.aku sangat2 benci dengan lelaki yang menganggap perempuan ni murah..tp dalam masa yang sama mengimpikan perempuan berclass A utk dijadikan isteri..i bet semua lelaki nak pompuan yang baik untuk dijadikan isteri..bout..how about perempuan yang dikatakan xde class tu..xbaik tu??

Seriously..im fed up dengan sesetengah lelaki yang usung perempuan kesana ke mari..pastu at the end of the day..kahwin ngn pompuan lain..then bila ditanya nape xkawin dengan yang diusung tu..dia ckp..haih..xkan lah pompuan yang boleh diusung kesana kemari lak nk buat bini..nak buat bini mesti kena yang bagus la bro.what??sorry I cant accept that..sebab siapa anda mahu judge baik ke tidak pompuan tu.let me tell u what..pompuan ni mcm2 jenis tau..kadang2 lelaki yang menjadikan die xbaik..kadang2 pompuan tu sanggup diusung kesana kemari sebab dah tangkap cintan kan..so lelaki xboleh la manipulated that situation..kamu tinggal dia macam tu..adakah kamu tahu apa perasaan dia?

lagi satu..aku tahu ramai sangat lelaki kalau boleh nak perempuan solehah, lembut bertudung semua..so kadang ada anggapan yang pompuan xbertudung ni xbaik or xboleh dijadikan isteri..so bila dia kapel ngn pompuan xbertudung ni..dia anggap pompuan ni jenis xbaik dan x memenuhi kretiria nak dijadikan isteri..so dia dari awal2 lagi..dah niat nak main2 kan saja..wow..semudah itu?ceteknya pemikiran sebegitu terutama yang terlalu lantang melabel kn seseorang pompuan itu ini..sumpah aku benci lelaki yang jenis aggap perempuan itu murah.iye..aku tahu kadang2 ada perempuan yang betul2 murah..tp yang jenis xmurah?yang jenis mengikut segala?tahukah anda apa perasaan dia dipermainkan sebodoh2 nya?

kadang2 ada lelaki just kenal dengan pompuan, pujuk rayu semua just for fun..just nak test how that machine work..urm..make me wondering..is they are chip to bargain?lepas puas mencedok segala yang manis2, then blah pastu cari pompuan yang baik tuk dijadikan isteri.?come on la..its not a fun drama..it’s about a girl life..

again. didn’t u think..pompuan yang u rasa xde class, xbaik tu..ada mak bapak..ada keluarga..ada dignity jugak..ada perasaan..didnt u know that..They maybe hurt enough because of u..

so here..aku just nak conclude..sebagaimana murah anda memperlakukan seseorang perempuan..begitulah anda akan dibayar nanti.karma is the best thing ever existed. anda harus ingat..nanti perkara yang sama mungkin berlaku kepada adik anda, anak anda..ataupon mungkin isteri anda..so remember..one day u will pay for that.

jadi kepada lelaki2 diluar sana..beringatlah sebelum anda judging seseorang perempuan..ingatlah satu benda..tak semua perempuan yang dianggap xbaik itu benar2 xbaik..kadang they are not cheap.u make them cheap. so bagi lelaki yang sedang bersenang2 mempermainkn perempuan yang dirasakan tidak mahu dijadikan isteri..tp berniat untuk memperisterikan pompuan yang baik kelak..all I can say that..if u don’t felt stupid doing so..i pity u.


why i said so?kerana aku juga seorang perempuan dan aku tahu..setiap manusia bergelar perempuan itu ada perasaan dan maruah.

IMG_5606-blog

p/s: lelaki yang baik sumpah aku sayang kamu:)

44 comments:

Cik Bulat said...

sudah dapat ke belom itu hadiah hantaran??

marisa said...

nurul..lelaki yang baik xkan permainkan perempuan..jgn bimbang..semuanya akan dibalas..ok?so just cheer up girl..
i always love the way u think babe

Anonymous said...

salam..
im just ur silent reader nurul.
nurul ..
i punye kisah sedih..i bca cerita ni..teringat satu kisah silam i..urm..lelaki ni dah ade gf..tp dia cakap die gaduh ngn gf dia..
so i nurul..die slalu cerita dekat i..i percayakan die..die pujuk rayu i..janji nak kawin ngn i..
pastu sume..die baik balik ngn gf die..die tinggalkan i mcm tu je..
i tnye kenapa..die cakap die terpaksa..sbb gf die baik..xsampai hati xnak terima
habis i??
dia ckp i xsuci lagi..xboleh dibuat isteri..sampai hati..
dia dah buat i mcm ni..demi tuhan i bersumpah..dia akan terima pembalasan..
nurul..
i sgt2 terasa dengan lelaki..entry u ni at least buat lelaki sedar..bahawa..karma tetap ada..

cik amalyna said...

kaka nurul, meremang bulu roma bace entry kaka niew. suke sgt! kaka cakap bende yang sesetengah pompuan ta dpt sampaikan mcmniew even aty dye meronta2 sebananye nk berkate2 :)

- koroe - said...

syg saye tak?
saye pon baik jugakk..

hahaha

NADIAH KAMARUZZAMAN said...

Kisah i lagi sedih kot. 2 years couple, si dia dah berjumpa dengan arwah my dad 2 years ago, baik dengan family i. rite now taknak jumpa i,msg i, discuss about our relationship. Lelaki mcm mana tu? Faham ke? The best part is that, he said dat he is not best for me, bukan bf yg terbaik. Well to be frank, he could be the best for me. Kan? Kenapa nak kene tibe2 rendah diri plak? Ish wahai lelaki, stop doing this to a girl. We never know what ALLAH SWT will plan 4 u. Learn to say SORRY. Janganlah ego sgt.

shatooman said...

jangan salahkan lelaki je kalo dah dilanda masalah..kalo pompuan x bagi, x jadi jgk~ mcm kawan sy, dia pompuan, tp x pernah bg bf dia wt pape kt dia even pegang tangan skalipon. walaupun dia x bertudung~ sy ni plak.. kerana setia la slalu ditinggalkan..sob..sob... :(

smpai skrg masih membujang.. sape nk isi borang blh apply cepat2.. xD

fatian athiea said...

orang baik akan dprtmukan dgn org bai jga..
dan sbliknya..
cheers:)


folow u
http://thyyunxthiya.blogspot.com/

ChiLaBaey's Spot said...

Kunjungan kali ke berapa entah di blog awak... Hebat and nice looking blog....

*Jom join contest saya pulak... Hadiah menarik... :)

Bermula : 15-25 Oktober 2010

http://chilabaeys.blogspot.com/2010/10/perhatian-contest-chilabeays-spot-telah.html

Anonymous said...

salam..saya pembaca setia blog nurul tapi sy malu nak letak link sy kat entry ni..sbb cerita ni nurul..berlaku dekat saya..
saya perempuan xbertudung..
tp sbb sy xbertudung..keluarga bf sy xsuka sy..sy ditolaak mentah2..padahal sy dah terlanjur dengan die..tp die sedikit pon xcuba untuk berusaha nurul.
apa hina sgt kah sy?
saya mmg buat silap..tp apa hak dia dan mak dia nak menghina sy?sy jadi begini kerana dia..kenapa mak dia menghina saya..?kononnya mahu perempuan bertudung dan baik..tgok lah nurul..
saya sgt terluka..saya harap org diluar sana..jgn menilai sgt seseorang tu..kelak xsemua nilaian tu betul..

terima kasih nurul.entry ini buat saya rasa bersemangat dan rasa dihargai sebagai perempuan

saya menanti entry nurul yang akan datang

hiro said...

never take your love for granted.

F.I.C.K.R.Y said...

Woww! First tyme bagi komen kat blog prettyNurul yang comel dan lawa rupa paras orangnya... Secara jujur rasa gugup nak drop komen kat blog otai seperti prettyNurul yang gempakz dan bombastik ni...

Harap² cik akak yang manis dengan senyuman ni takkan delete komen Fikk yang tak seberapa ni...

(Wuahhh... bukan main panjang sesi memuji~)

Ok.. statement kat atas ni bukan nak bodek ekk.. Memang jujur dan ikhlas dari suara lubuk hati...

----------------------------------------------------

Oryte.. sekarang jom masuk part entry ni pulak.

Memang diakui, ramai golongan Adam yang berperangai sedemikian. Lelaki ni banyak yang suke main²kan perasan hati perempuan.

Walaupon aku ni bukan la kaum Hawa, tapi dapat gaks feeling bile member perempuan aku frust menonggeng biler balak yang dah dikapel bertahun² blah begitu sahaja dengan awek baru ibarat minom madu botol dibuang..

PrettyNurul kalo dapat laki² camnie kan... jangan ragu-ragu nak bagi tempeleng sebarang dua kat pipi dier.

Ishh... ajar mende bukan² plaks aku ni..

Tapikan Nurul yang comel, dalam setandan pisang tak semuanya busuk.

So, ader jugak laki yang reti gune istilah : 'don't judge a woman by it's look'~

Ader gaks mamat² yang baik dan reti jaga hati perempuan...

So.. tak semua laki camtue ekk prettyNurul?! Ok?

Mak aii... panjang giler aku membebel. Takper, sekali-sekala.

Senang citer, jadik jer macam aku. Hidop bujang kehkehkehh...
Sekian saja sesi merepek dan merapu bersama blogger cikai Fickry yang bajet hensem~
Bubye...
(=

alinac lover said...

waa..entri ni ramai org suka la~ :)

Fiq si Secret admire said...

nurulbadiah Lai..
one thing that i like about u is..
u jujur dalam berblogging.u berani menyuarakan pendapat..u jujur dengan anon yang mengutuk u.i kagum dengan keberanian u.u perempuan yang cantik dan bertudung tp xsangka.u lantang bersuara.

u jujur dengan cara hidup u.u jujur dengan cita2 u.even u tahu u letak gambar banyak2 dlm blog u mungkin akan dianggap perempuan bajet hot ke apa..tp u tetap jujur dengan cara hidup u.i suke cara u even kadang2 i tahu u ni tahu u cantik thats y u letak so many pictures here..but i love u nurul becoz u xmacam pompuan lain yang berlagak innocence tp actually..hampeh.

i fall in love with ur attitude..ur writing and ur beauty.

satu lagi yang i suka pasal u..i baca entry2 u..i perasan satu benda..u cukup respect orang lain.u tidak ade ciri2 orang yang suka melabel orang lain.sebab setiap benda yang u marah, ada sebab dan u tulis dalam perkataan yang cukup cool dan berbekas dihati.

satu lagi..u cukup membela wanita, tidak ada irihati semua.
i perasan sebab u selalu tinggalkan jejak di blog2 yang lain yang i pernah terbaca..kata2 u manis dan nampak ikhlas dan i selalu terbaca u suke memuji, memberi semangat, menyokong blog itu..

kata2 u itu sebenarnya melambangkan u seorang yang berfikiran positif, berbaik sangka dan u menghargai blog orang lain walaupon blog itu tidak sehebat ur blog.

sesungguhnya i amat berbangga mengenali perempuan yang sempurna dari segala segi, paras rupa, perangai, dan yang paling penting, berpelajaran..u rock babeh!

utHe mauRa said...

nurul..it so true
laki time sknag ne ske usung pompuan sana sini..ajak lepak minum smpai mlm2..bkepit mcm kite ne hak dye..but at the same time ade gf laen yg kononnye baek dari kte yg xkua mlm2..btudung n baek segala la kot..abes kite ne xbaek la ekot dye lepak mlm2...and ur entry ne btl2 mcm kisah i la..cme i xtlanjur lg..huhuhu..and i hate laki cm2..

starzieti said...

sgt setuju !

fendi_scropio said...

SALAM...SAME JE LAKI ATAU WANITA...YG DIUSUNG TU P NAK PASAI PA..PTTNYE LARI G TEMPAT LAIN...MINTAK2 KITA BKN DALAM KALANGANNYA

eiffel said...

yeah, dat's right...

cuba kte pk, smua org inginkn psgn klo bole nk yg baik2, xkira perempuan atau laki...sbb apa? it's about future kan...

i agree wif u nurul, laki ptot sedar...yg perempuan jg ada perasaan dan maruah. Bukan seperti brg mainan.

Dan perempuan pun xbole nk sesuka aty labelkn smua laki mcm tu, sbb pasti ada laki yg setia dan sbgnya...cuba nk jumpa agk susah skit la.. :P

hentakbelipat said...

yesss...benda ni sume kane pikir dari awal sampai habis..so niat nak ade awek ni bukan niat main2 ..sbb benda ni kalau ikut nk kua umah ngn awek pn kna mntak izin dari ibu bapa awek..kalau stakat nk memain bkn jenis manusai normal

BLADE EDGE said...

salam dik nurul...and all commentators as well...

slalu jugak dgr pasal laki yg layan pmpuan ni mcm pmpuan murah..saya pun laki juga, so kdg2 tu timbul juga rasa marah, kesal and malu dgn golongan sndiri yg buat spoil mcm ni..mcm kerbau bawak lumpur, habis yg lain terpalit sama..nyakit hati jer...

spatutnya xboleh la gitu, sbb islam telah mengangkat martabat wanita ni ke satu tahap yg lebih tinggi dan mulia berbanding ketika zaman jahiliyah dulu.

jgn salahkan smua laki kerana satu kesilapan yg dibuat oleh seorg, bukan smuanya gitu dik..masih ada lg yg btul2 baik, cuma mungkin nurul blum jumpa lg. so, bykkanlah berdoa smoga ditemukan dgn yg baik2 tu. yg xbaik tu, tolak tepi jer..

seperkara lg, jgn la kita kerap cari salah org. kelak one day, org akan cari salah kita balik. dan benda ni akan berterusan ntah sampai bila..so henti2kan la...biar la apa org nak kata dik..kita tgk dan cari yg baik2 jer, sudah...

kalau kata smua laki tu sama, mcmana pulak dgn pmpuan? sedangkan saya sndri dulu pun penah ditinggalkan oleh pmpuan. xtau apa salah kita ni sampai dia buat gitu..

Bro Framestone said...

nurul .. nnt bro baca ek...

bro nk siap2 kuar nie... topik menarik je nie.. nnt bro ulaskan kat blog bro ek

Regard,
BroFramestone Blog
@ Sudi-sudikan melawati BroFramestone In D' House

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

syg ! lelaki yg baik akan menjaga maruah dan peribadi seorang wanita :) zama suke sgt entri ni .

Sara Mysara said...

sy sokong degn apa yg nurul ckp tue,,sbb ia ade lah sedikit berlaku kt sy dulu,,

sy pernh bercinta dengn sorang laki yg mungkin laaa agk ganaz kot,,

dan sy pulak mmg x berapa suka apa yg dia buat,,,senng cerita mmg opposite laa kmi...

senang cerita sy nie lembut dia ganas laa,, tapi sbb dah terlalu sgt kan dia,,,sy terima dia seada nya,

sy pernh jugk tnya dia, kenapa pilih sy? sukan ex dia dulu,,, dan dia blh jwap. "macam tue nk buat bini?" kalo sekli pon dh x de pompuan lain, aku tak nk nyer,"

mmg terkejut lah jugk bila dia ckp mcm tue,,,tapi hubungn kami berakhir. mungkin bukn jodoh kami.

akmalhilmi said...

like this entry
im hope so im not dat type

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

dear sister.. nice entry membahaskan tentang lelaki yang sgt2 tidak berperikemanusiaan. teruskan menulis ye.. fifey sentiasa mneyokong sis.. dan segala pendapat sis d ats fifiey sgt2 setuju..

p/s:karma tetap berlaku. sunnatullah juga mengiringi. bagaimana pun kita, balasan yang baik sekiranya kita melakukan sebarang karma buruk dalam kehidupan bersambun g pula dengan ca-cas positif dengan alam.

NURULekmiRabat said...

I really the way u put u'r thought into words..it easy to digest and totally agree with u..men nowadays (even 10 years ago) still with their concept that awek laen, nak wat bini yang lain lak. Even, 1 of my fren pun pnah ckp camtu. Kitorang penah tegor npa awek dia seksi semacam and kenapa as her bf tak try nk ubah dia kearah to be a better muslimah and wife? Dia ckp tu br awek, nnti dia cari lain la kalu nak kawen nnti..
Ces, geram kan? i hate guys yg cmtu..tp tak suma guys cmtu..

amira zakiah said...

topik hangat nie...chill laa nurul.what goes around comes around.no matter what kita kena redha....God knows what is the best for us

b a m b a m ' s said...

200% agreed!!

atok said...

macam tu lah, org kat dunia ney mmg mcam2 ada. but ur inferens is true.

♥..permysuri_hati..♥ said...

cik nurul .....
sedihsgt2 ble bace entry ni...jujurnye kamu..x ramai pmpuan brani bersuara mcm u buat....ada pmpuan x sggp nk luahkan..tp u dh pun luahkan pd semua org...
sy sgt2 bertuah knl dgn kamu..
take care ur self....jgn amik pusing ape org kate psl kamu k....sy berada d blkg kamu n sentiasa menyokong kamu berbloging....

♥..permysuri_hati..♥ said...

"WORDS CANT BRING ME DOWN!!"

cayalah cik nurul.... :)
mmg tergamam ble tgk kamu tuleh ayat tuh...

Huda Luna said...

nurul!
thanx dtg blog huda hehe =)terharuuuu! sobs sobs!

yeap! utk entry ni huda agree 100% dgn nurul. lelaki selalu nye poyo. dia yg buat perempuan mcm toys then dia mengimpikan seorg perempuan yg baik. yes. maybe salah perempuan juga sbb kalau melibatkan hati susah nak kawal. tapi lelaki jgn lah jadikan itu utk buat perempuan mcm toys.

then yg buat perempuan ni mcm kekasih gelap. dah ada girlfriend tapi nk spare tyre byk2. bila di tanya. saja nak test power. bila cakap kalau ada org buat kt kakak adik dia marah tak. dia cakap mesti lah dia marah. tapi dia yg buat gak macam tu. *sigh*

dan huda jugak tak suka lelaki yg melabelkan perempuan ni lemah n perlu bergantung semata-mata kat lelaki. no way! huda benci laki macam tu yg rasa dia hebat. =.="

emo dha pulak aku ni. pjg dah komen =.="

tubelawak said...

there.. eheheh.. kan syok nampak banyak tulisan.. ahahaha.. tapi sy a bit 'terasa' baca entry ni

Jejaka Terhangat said...

Jejaka Terhangat sangat suka ayat gunakan ayat ni..

"lihat dan nilai diri sendiri dulu sblm menyalahkan orang lain.."

kalo teliti mksd ayat tu, mcm2 bnda +ve yg kite bleh dpt..

1. jgn nak mnyalahkan sblh pihak je..kdg2 laki tak baik, salah pmpuan ttp terima laki tu wlpn dah tau laki tu tak baik..

2. laki mmg tertarik pd pmpuan seksi..adakah salah laki padahal tujuan pmpuan pkai seksi mmg utk tatapan lelaki kan?

3. laki jht tp nak cari pmpuan baik, kite sebok2 kutuk dia..padahal pmpuan pon bleh je carik lelaki yg baek..

ingat sabda Rasullullah.."nikahilah seseorang perempuan tu kerana rupa, harta, keturunan dan agamanya..pilihlah perempuan tu kerana agamanya nescaya kamu akan beruntung.."

same goes tu perempuan..cari lelaki kerana agamanya..jgn ckp sbb cinta, maka dia tak solat pon sanggup terima dia..

dlm bercinta perlukan akal pikiran..bkn hati semata2..

sekian..salam hangat..ngehhh..!!

Jejaka Terhangat: [Tutorial Photoshop] Buat Gambar Bergerak. Sangat Mudah dan Cepat..

Anonymous said...

im ur silent reader..
i suka sgt2 dgr background muzik ni.
pndi u pilih..ley i tau x ap tajuk die.i nk download la..

Hairil Rizal said...

'Lelaki yg baik akan dapat perempuan yg baik'

Vice versa.

Crisp and clear.

Mungkin tidak dalam perkahwinan pertama tapi akan ditakdirkan begitu dalam perkahwinan kedua.

Allah itu Maha Adil. Percayalah.
Segala musibah menimpa pasti ada hikmah disebaliknya...

c a k a p b o h o n g said...

aduuuhaiii
apa nk jadi,
bukan senang jadi manusia nii,
mana ada salah pompuan yg x bertudung dia sama seoerti perempuan yg lain punya hati dan perasaan,
begitu juga perempuan bertudung ada yg baik dan ada yg tidak.

ayoooo
laki 2,
kalu suka katakan suka,
kalau x suka tinggalkan saja,
jangan mempermainkan perasaan org,
bila dah terkena batang idung sendiri,
baru merasa....

RAFHAN ~peace~ said...

oh begini rupanya luahan hati seorang perempuan... Saya akui sebagai seorang lelaki, mmg nak kan perempuan yang baik dan cantik sebagai pasangan hidup.. (err cantik? cantik perkara subjektif OK, hard tu explain). But my mom always said,"nak kawin dengan perempuan baek & canteq, pegi cermin dulu diri tu". Haha, mmg kene balik dekat batang hidung aku... Tapi xpelah, jodoh pertemuan ni rahsia Allah s.w.t. Harap2 Allah memberikan yang terbaik untukku, dan aku yakin manusia adalah sebaik2 kejadian. Cukuplah jika ada wanita yg menyayangiku dgn hati yg ikhlas...
(dah lame x tulis bende2 jiwang camni)haha..

Ayeem Jemain said...

yes, byk laki camtu. tapi tak semua laki camtu tau. and amatlah rare nak cari yg betol2 baik, pemalu and masih bergelar melayu...

iJa said...

jgn menilai org dr luaran
xpkai tdung x smestinya jht dan mcm tu la sbaliknya
berhenti la menilai manusia lain
kita semua ni manusia biasa semua ada wat silap
fizikal tu cuma hiasan dunia
sgala kebaikan dan keburukan kita Allah s.w.t je taw..

MiSs LyN said...

sis...this entry sg2 btol...tetibe touching plak bace entry ni...
btw...suke bace blog akak..=)

cKyN WaN said...

tu lah, kadang2 lelaki2 / pompuan2 y duk sebok jadik playboy playgirl mengusung ke sana ke mari, at the end of the story dorang still nak yang TERBAIK.

why dont you be the best to get the best?

tak gitu?

arifhazwan said...

"karma is the best thing ever existed" [Agree]

Anonymous said...

Salam,

baru terbaca blog cool nih..
think this article is cool
so girls let be smart, don't let us fall on this kind of boys, choose a men..
peace :)