28 October 2010

nama aku bukan Sameon bukan Joyah!!



sameon bukan nama aku.joyah pon bukan nama aku...nama aku Nurulbadiah Lai..apa ada pada nama?apa nama korang?apa makna nama korang?sebagai umat islam..harus bagi kite mempunyai nama yang bermaksud baik2..coz nanti kat akhirat..kita akan dipanggil dengan maksud nama kita..correct me if im wrong..

nama aku pulak..diberi oleh arwah nenek..biar la nama aku tak hot tak cool tak awesome cam mat salleh pon tapi aku syg giler name aku..dulu aku time umur 3 tahun setengah aku dah boleh eja nama aku, wow..aku rasa betapa pandainya aku time tu coz dah dapat eja nama..ayah aku lak belikan aku anak patung..hadiah dpt eja nama dengan betul..anak patung tu lah aku duk kelek, angkut, riba, peluk ke sana ke mari sampaikan mak aku sendiri geli nak pegang..coz kaler putih bulu2nya dah bertukar cokelat..hehehe..u never know how i happy i am when people called my name..nurul or badiah instead of awk,kau or you.thats why aku suke membahasakan nama aku bile bercakap dengan orang lain.

tadi aku ngade2 search maksud nama aku kat sini..Nurulbadiah Lai??

Nurul: cahaya

Badiah/badia'ah: Indah, tak ada bandingnya, cantik


Lai: in Chinese mean DATANG/MARI.


hahaha..perasan sebentar.(sila jangan mencik aku sebab perasan) hehe..aku rasa bertuah makna nama aku tu baik.buatnye makne nama aku buaye ke, rambutan ke, exzos ke..xke giler aku.konfum2 aku mengamuk kat JPN nak tukar balik nama aku.
terima kasih nenek bagi nama yang baik dekat aku.memang masa aku kecik2..nenek aku selalu pesan..chik(panggilan tuk nenek) bagi nama baik2 dekat kak Long sbb chik nak kak Long jadi orang yang cantik segala2nya..

namun aku xsempurna..ada je perkara yang aku buat yang tak seragam dengan makna nama aku tuh..tapi bagi aku..bukan sekadar cantik rupa paras..tapi budi bahasa, perangai, fikiran, luar dan dalam..segala2nya..tapi aku masih lagi kurang dan setiap hari..aku berusaha nak jadi orang yang baik..sempurna..cuba.gagal.cuba lagi.asal ada niat dan keinginan untuk memperbaiki diri..aku dah syukur sangat2.

kalau kat kampung aku..kadang2 aku kelakar gak..nama cantik2..tapi orang panggil papan la, mandok la, tikus la, mcm2 gelaran..adik aku nama saufi pon aku panggil sopek..cool jugak kn even mak aku marah giler2..nanti aku ada anak..aku nak anak perempuan semuanya sebab aku suke tengok pompuan..aku nak bagi anak aku nama Alia, Aisha, Aina..perghh..cool:) sapa yang xsuka nama tu jangan kawin ngn aku..:P

p/s: korang plak?apa maksud nama korang?sapa bagi nama korang?share lah dengan nurul:)

blohh masukk

p/s/s: senyum muke gedik2,tapi dalam hati Tuhan je yang tahu..:(

im hurt.im crying.this is the one mistake u should have never made.im broken.im bleeding.do u know how hurt i am?soon u will.:(

apa aku melalut nih??dush2..mood aku emo sangat arini..air mata keringlah...

62 comments:

mRa said...

amira mastura = puteri yang terpelihara


=) akak jangan nangis.t mra nangis same..sebab ngah emo jugak..

wuwu

momochan said...

Nadhirah maksudnya "Yang penuh vitalitas dan menawan"

hehehe..siapa bagi?hmm mak kot.huhu :)

starzieti said...

name kite nurul aziemah : cahaya pemurah..:)

DiariEs Of MarsHmaLLoW said...

wah..name nurul mmg cute...
bgus ade mksudnya...
name saye setakat ni time sy search x pnh jumpe mksud yg btol2..
yg sy tahu...fath tu tenang...
yg mawaty tu x twu la mksud die ape....hihiih....

Ryna Tri Asmara said...

kak nurul cantik la dalam gambar di bawah tu :) now only i know the meaning of your name. kena dengan kak nurul yang cantik :)

c i [k] j e L i t aツ said...

wahhhh ..
my name nurul : same with u dear.
izzati : kebanggan ku.

nurul izzati : cahaya kebangganku .

badiah : means preety? ptt lah!

Syarifah Nornazrah Al Yahya said...

cantik nama nurul :)

well, naz plak nama diberi oleh abah. Pd mulanya, abah nak letak lagi pjg dari nama naz skrg...dier nak buh Syarifah Nornazrah Uswatun Hassanah. Tapi arwah nenek kata pjg sngt.So, akhir dalam sijil kelahiran dan I/c...tinggal la nama Syarifah Nornazrah yang bermaksud

Syarifah : Yang Mulia
Nornazrah : Cahaya pandangan

Jadi, makna nama naz ni bermaksud Cahaya Pandangan Yang Mulia la kan? Seyes! naz suke ngan nama naz ni :)

zacky ~786~ said...

eden ea ..
hurmm ..
my full name.. Muhammad Akramzaki

mksd tersirat :

akram = y d'hormati..
zaki = bijak,pandai..

my dad y bg nme nie..
dr dulu zmn sek,, smpai skrg kt u..
cikgu or lect msti ssh nk sebut nama sy.. AKRAM kdg x2 jd KARAM...
adesss,, p sy ttp gembira dgn nama nie cikggu or lect sng nk ingat sy.. :))

oke badiah, have a nice day .!

mightymie said...

good info...

mightymie said...

good info...

Hairil Rizal said...

Saya ada buat entry ttg nickname saya. Nama saya tkde maksudlah. Hehe!

Datanglah nanti petang.. post scheduled 6pm. :)

BTW, your name - sedap menyebut, cantik maksud = tuan punya badan!

:)

FzaIbrahim said...

insyaAllah masa akan sempurnakan kita.
byk2 bersabar dan terus belajar dari kesilapan ok?
pedulikan ape org cakap.

nama cantik, mcm org nya juga..
mesti di hati juga taw.. :)

cokiedacomot said...

kakak sayang , luah saje pada Yang Maha Esa ok , sedih la tengok mata kakak . huhu . jangan sedih - sedih ok kakak cantik .
senyum ^^,

ArifmoraleS said...

kuning.....biler nak tema kaler purple plak:)anticipating

Aisyah AR said...

nama cantik macam orangnya juga. manis. berbudi.

semua orang ada waktunya mereka rapuh. tapi nurul kena kuat semangat. setiap apa yang berlaku, ada hikmahnya.

tidak akan dijadikan sesuatu oleh Allah itu melainkan dengan tujuan.

Bersabar ya yank.

p/s: xmo nangis2...nnt mata sembam, tak gojes dah...camna nk photoshoot. haaaaa....eppy2 ya!!

cEro said...

my name pon rare gak...
but whatta world, i'm proud of my own name!

aYaz said...

nama awk dah sesuai ngan awk..
^.^

(maksud nama sy plak : kegembiraan dan keharuman..)

puterihannan said...

salam dik.. jangan sedih2 yek...
nama akak, Fatin (yang cantik menawan) Hamamah (kesayangan, burung merpati). If we put it together... jadi lah burung merpati kesayangan yang cantik menawan.. hehehe (perasan ke?? biarlah... :D).

ctpayong said...

sebab itu menamakan anak2 dengan nama-nama yang baik maksudnya menjadi tanggungjawab kedua ibubapa.

- ditambah Muhammad pada lelaki.
- ditambah Siti pada perempuan.

amat digalakkan.

wallahu'alam.

~eZmALiZa~ said...

sedap name u nurul..!

mmg tepat pon pemberian nenek u bagi nama Nurul Badiah Lai pada u..

mmg cantik!

:)

cik ciput said...

mcm sy, nama nur hafizah bermaksud 'cahaya yang menjaga'..hehe..(sebab tu msa skolah dlu slalu dilantik jadi bendahari, jaga duit..hak3x)

tpi bila masuk uni, mcm lah nama panggilan keluar..ciput la, aphis la, ipin la, epal la, zarun la..ha, xke pening?ni dah masuk kerja, elok nama sy fizah, member opis panggil 'F' je..ada ke patut?isk3xx..

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

knape nurul hurt so much tu syg? btw, yellow makes u look WOW gorgeous! :)

nazirafarahinomar said...

nama saya nazira farahin bt omar :)
nazira=pemimpin
farahin=nanti nak search.hehe :p

Rozana Razali said...

sabar..

My MiRa said...

nurul2....!!!!! nama mira

amirah=puteri/ratu....yeay!!!!!!!!!!comelkan????hik3...nurul....mira merajuk ngan nurul ni....hik3....sebab nurul wat salah semalam.....hahahah........nurul2..
peace!!!!!! :D

SweetSyaza said...

indah tol nama sis..
ite Syafiqah Syaza
Syafiqah - penyayang
Syaza - harum

thanx to babah n mama yg bg nama ni,hihiks

NuR 'aQiLaH said...

cheq NUR 'AQILAH !!
*sambil angkat tgn ekeke.

cahaya yg berakal.
silalah letak nama anak nt. teehee

budakbaek said...

name sy Amirul Izhan b.Abdullah...
kak long bg name sy...

budakbaek said...
This comment has been removed by the author.
sab said...

siti sabariah.

seorang yang penyabar!!

haha. tapi betul la kate sis.
kdg2 mksud nme kite ni tak seiring dgn perwatakkan kita. huhu.

sebab..i ni pns baran! huahua. :P

Amy Tommy said...

nama sis chantek mcm orgnyer gak..
nice pic sis.. =)

Encik Tikus said...

errr, name en.tikus takkan nurul xtaw kott keh keh keh

Roxy zai said...

nama kat surat beranak :
Roxanne Kimberly Heather Thomson. pastu masuk islam 1998, dapat nama baru,pihak jawi yang bagi:
NUR ROZAINIE ABDULLAH
=cahaya ketenteramanku hamba Allah=

^__^

Bino ^^ said...

Dengan cahaya yang terulung dizamannya ^^~

yer saya tahu nama saya terbaik~~xperlu pujian hahahah

NADIAH KAMARUZZAMAN said...

hehe Lai means mari ke in chinese..ngeh2x baru tau

Peraih udang dari Zimbabwe said...

Nama saya Midhat Nabil. Nama Midhat diberikan oleh seorang kenalan ayah. Midhat bermaksud 'Pujian'. Nama ni banyak digunakan di kawasan Timur Tengah, especially di negara Mesir dan Palestin, kebetulan pula ayah saya seorang Pro-Palestin.

Nama Nabil pula bermaksud 'Mulia' ataupun 'Bijaksana'. Hopefully, nama ni bersesuaian dengan saya, Insya-Allah...

Adik beradik lelaki saya yang lain pun bermula dengan nama Midhat dan diikuti oleh nama2 kedua yang lazimnya digunakan oleh orang di Palestin.

Viva Palestin!

The Sharkox said...

Apa maksude sharkox???

Hmm..let me think...

aha...

S:Smart
H:Hensem
A:And
R: Really
K: Kiut
O: oooo
X: xoxoxo

haha..nice..

BLADE EDGE said...

salam nurul...

wow.. impressive post kali ni! i'm shocked..

sedap n cantik nama tuan rumah.. makna pun elok..mcm tuannya juga...hehehehe...

nama saya diberikan oleh ibu saya. dinamakan sempena nama cucu Nabi, dgn harapan saya jadi di kalangan org2 yg baik2 dan mengikut petunjuk agama selalu..muka x la hensem, biasa jer. :-DDDD

saya pernah tgk 1 hadis yg menyeru supaya setiap anak diberikan nama yg baik2 kerana di akhirat nnt kita akan dipanggil dgn nama yg diberikan tu..

CM said...

chanteknya kasut..huhuhu~

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

my name panjang laah... tapi ringkaskan je laa ye yg mna penting.. farhanis=farhan-bergembira+anis-teman setia

shafifi=shafi-penyembuh klu sambungan fi lagi tu tak ada maksud kot.. jd gabungan 3 watak tuh.. haha..

p/s: nama sis nurul unik plusss dengan muka chumell, okelh tuuh!

AnNur said...

k.nurul! hihi youre always pretty!:) letaklah nme jenab ke gayah ke tetap cantik gak.hihi.
nama saya lak akak, annur nadhirah means Cahaya yang bergemerlapan@berseri2. erk. haha.
to MOMOCHAN: dlm islam mksud nadhirah yang berseri2 @ bergemerlapan:)

alexa yussida said...

SAYANG!!!!!!
meh nak babab sape yg buat nurul cantik menawan ni sedeyh!ishk ishk

takmo sad ye maya krasivaya devushka:)tenyum sokmo yep:p
btw,saya da abes exam rini..Alhamdulillah coz wish me luck:DD..

cantik namamu sayang..sedey name saya xde mksud pon..hukhuk..mysis n aunties yg letak..ntah ape dorg pk..haha:p

mUmma nitaF said...

fatin hamama...

i love my name too..
setiap kli ade soklan dr ckgu or lecturer,i cant avoid my name to be
called..huhu..becoz dats my name..

one more thing, i very like write my name in on above evrywer i want..kdg2 xperasan tgn mgtal conteng2 lam buku..huhu

norfaridahanum said...

cahaya yang unik tiada tandingan.
eceyh.

p/s:kasut kuning lawa pls!

crayon said...

i lovee uuuuu nurulbadiah!!!
(cahaya cun) kot? ahahahaha...

ayu cheese cake said...

makin lama sis makin cantik. Awww aww ;) hehee

hiro said...

yes.nama awak sedap.

AiDa AzRyN said...

Takmo la sedih2 k~ :)

Sara Mysara said...

cantik nama tue,,,sy suka,,,=)

Anonymous said...

syg..secantik namamu..
seindah budi bahasamu..
sepintar akalmu..
biar xkaya harta..xkaya material dunia..
tp kamu kaya dengan kecantikan luar dan dalam..akal yang pintar..syukur pada Allah yg menciptakan kamu..alhamdullah.

ikhlas dari yang amat mengagumimu

Pujangga said...

Badiah/badia'ah: Indah, tak ada bandingnya, cantik

semangnya u indah..dtg blog u dah nmpak keindahan tu..the way u act..the way u dress up..the way u think..dah nmpak u ni mmg wonderful..

xada bandingnya: secara tersiratnya..yes u are..nama itu mmg cukup sinonim ngn watak u.kadang2 nk banding ngn org lain..nmpak u tetap lebih dari org len..hehehe..

cantik: siapa bilang u xcantik die buta or jeles.u mmg cantik.cantik semuanya.

Yann Mazian said...

maksud nama nurul memang sepadan dengan diri nurul. cantik tau. :)

nama penuh yann ialah Mazian. dh puas cari kat tenet maksud namanya tu. tp tak jumpa. apa2 pon, yann bangga dengan nm tu dan nm tu akan dibawa ke mana2 dengan bangganya. :)

cikCOKLET:) said...

cantik nama secantik tuanya T__________T

nama kite pun nurul jugak.teheee.
tapi nurul aina..means cahaya mata / mempunyai mata yang cantik.
ewahh..nak perasan jgk* ^^'

F.I.C.K.R.Y said...

Cantik aper maksud nama Nurulbadiah Lai tue hehehee...

Fikk suke...

Kalo nama cina Fikk, dibagi "Feike"

Kalo translate satu²... Fei = terbang, Ke = Gram.

Hahahaa...

Quiet funny! Lol!!!




Jom terjah entry guwa :

Salji di bumi Beijing

~fisha~ said...

fisha tag nurul! :)

NuR EyDa said...

smpai la neh sye x tau maksud penuh nme sye...tp ustaz sye penah aja gabungan name sye melambang kn sifat sye...hehehehe...

~ceRRy beRRy~ said...

nama cantik secantik tuannya :)

cik EPAL said...

orang cantik, namanya pon cantik. ehehehe.


asal bleeding ni?? macam putus cinta je. putus cinta kah??


takmo la sedih2x yunk. hee =)

nurfaezah mat junoh said...

whatever you are...you must go on..i'm proud with u...t jadi lawyer btul2 taw.....ehh comel la bju2 awak t nak jugak ley???huhu saya suka tengok awk pakai slendang....comel2...kawan saya kata ...awak beli kat china ..murah2...t bagila kat sya jugak huhuhuhu......xmalunyr saya mintakkkk......huhhuhhu

RastaMat said...

dah macam power rangers kuning la wa tgk..
hahahaha...

azzra shaheen said...

i'm azzra shaheen..azra mean dara n shaheen mean tiang neraca..so, total is dara tiang neraca..not bad rite? i love it

alianadhira said...

nma sy NUR ALIA NADHIRA..

NUR - CAHAYA
ALIA - KETINGGIAN
NADHIRA - BERSERI

P/s:hakhak..xtggi p0n..