04 November 2010

bila aku sedih..aku nak mak!!!!

aku suke buat muke cam babydoll..uwekk perasan kn..

aku sedih.nampak x mata aku yang bengkak tu??aku sebenarnya anak yang kuat menangis..setiapakali aku sedih..or sakit hati..hanya dengan menangis aku dapat pujuk hati aku..

bila aku sedih..dalam kepala aku hanya ada emak.bila ada yang melukakan hati aku..menyakiti hati aku..satu2nya penenang aku adalah emak..aku jatuh..berkali-kali..aku bangun..aku berdiri..aku jatuh balik..semuanya ajar aku erti tabah.sabar.kuat.aku belajar dari emak.

frankly speaking..aku terlalu banyak disakiti..aku kadang2 sampai xdapat nak menangis sebab terlalu sakit perasaan aku..tapi..setiapkali aku terasa sakitnye dalam hati..aku teringat satu2nya kata emak aku..

mak yang mengandungkan along..yang lahirkan along..yang susukan along pon xpernah nak sakitkan hati along..ini orang yang xde kene mengena dengan along sakitkan hati along.kenapa along nak menangis?kalau along sedih orang sakitkan hati along..mak yang lahirkan along lagi sedih.kalau along menangis sebab orang sakitkan hati along..mak yang mengandungkan along lagi terasa sakit bila ade orang sakitkan hati anak mak..kenapa along nak buat mak sedih dengan orang yang xpernah rasa susah besarkan along?dia lahirkan along ke? dia susukan along ke? kalau along kasihankan mak..along jgn menangis sebab bila along nangis..hati mak ni terasa sakit sangat..

sejak tu..seboleh2nya aku xkan menangis depan mak kalau aku sedih..aku nangis sorang2 dalam bilik..kadang2 aku nampak jugak mak nangis senyap2 bila ade benda sedih terjadi..mak pon xpernah tunjuk depan aku kalau die sedih..mak adalah nyawa aku..mak adalah segala2nya bagi aku.kalu orang tanya kenapa aku nak jadi orang yang berjaya..jawapan aku adalah sebab mak.

emak aku ni..kadang2 dia xtunjuk dia sayang aku.terus terang aku cakap..sepanjang hidup aku..mak aku xpernah sambut besday aku..mak aku xpernah wish pon.so kadang2..aku sendiri xingat langsung birthday aku.hinggalah aku umur 16 tahun..aku ingat lagi..1st time mak aku cakap..hari tu 23 januari..mak aku cakap..hari ni lah mak lahirkan along..mak x ucap, mak x sambut, tapi mak ingat 23 januari mak lahirkan along..aku senyum je.
masuk bilik aku nanges, aku rasa mak kejam sbb aku xpernah merasa birthday aku disambut.

tapi bila aku besar.aku faham.mak bukan xsayang aku.tapi banyak lagi benda yang mak fikir.kalau nak kira, jasa mak pada aku cukup besar.tak terbalas. masa kecik2, masa tinggal kat kg, masa tu xde kereta pon..motor mak xreti bawak.ayah aku kerja.mak lah yang hantar aku kesekolah gilir2 dengan atuk ngn nenek.mak naik basikal je hantar aku kat sekolah.gendong aku dan adik aku..tengahari mak dtg ambik..kalau hari panas..hari ujan..aku kat belakang berpayung..mak berpanas kat depan.berhujan kat depan.mak sabar je kayuh..aku banyak belajar sabar dari emak.emak adalah guru terbaik aku...satu pengorbanan mak yang ni pon aku xmampu nak balas dengan apapon..inikan pula jasa mak yang lahirkan aku..susukan aku..

so now..bila aku sedih..aku akan fikir mak lagi sedih..jadi aku cuba tuk pujuk diri sendiri..aku cuba hadapi segala2nya dengan senyuman..aku tahu..Allah itu maha mendengar..Allah itu maha mengasihani..Allah pasti merencanakan sesuatu yang lebih baik esok sekiranya hari ini aku merasakan kesusahan dan kesakitan.

Tuhan..jangan hilangkan orang2 yang aku sayang dari kehidupanku..:(

P/S: bile aku stress..aku suke buat mende2 camnih..walaupon senyum aku tu senyum palsu..tapi at least..aku rasa terubat sikit hati..apatah lagi bila aku dh mula bergile2 ambek gambar ngn webcam!!

mata aku bengkak!!seminggu lagik baru ilang..huwaa

hadapi segalanya dengan senyuman..

walaupon senyuman aku tu fake..tapi ikhlas:)

62 comments:

zuk zuhaiza said...

selalu rasa mak kita kejam..

padahal mak kita terlalu sayangkan kita..

tak bagi kita buat tu.
tak bagi pergi sana sini..

dai buat semua tuh sebab sayangkan kita...

erm...sayang mak saya..

miss ladies said...

wahh sys.. tabahnya hati mak kamu , sayang... takpe.. ini semua pengajaran dalam kehidupan.. ;)

RAFHAN ~peace~ said...

Hope everything OK NurulBadiah. Take care..

Layla Zahara Isabelle said...

dear..
sabar ye..
hidup nie mmg byk dugaan.
so kte kna tempuh sumenye ngan tabah..
u kna ingt u x sorang coz u ade rmi kwn kt cni even ktrg x pnh jmp u ktrg ttp support u.
so keep strong ok dear!

btw nice dress :)

b a m b a m ' s said...

miss my mom badly...!! :( moga dia selamat menunaikan haji di sana..tsk..tsk..

btw...uum ek?itu kolej kachi ker? :P

saya_smart said...

sy xnk awk sedihh..i nk awk hepi2 sokmo..xmo cedih2 tau..awk sedih nnt sy pon sedih..awk cantik sgt.knape awk nanges?sy buat awk sedih ke?huhu..sy nk hepi kn awk je tau..awk kenal sape sy..

zarifahmr said...

saya pun anak mak jugakk. cengengg. sikit2 bila tacing, nangess. muahaha

Syarifah Nornazrah Al Yahya said...

nurul dear, muka sedih..tetap nampak comel ehh...adoyaiii~

tapi, naz harap nurul jgn sedeh2 okey...b strong. btul kata mak nurul tu, diorg sapa nak sakitkn ati nurul kan?? depa bkn yg lahirkan nurul...tak rasa kesusahan membesarkan nurul slama 24 tahun tu..jd, biaq pi arr ngn depa okey.

naz nak, nurul sntiasa tersenyum walau ada mslh, jgn terlalu kalah ngn sgla mslh n org2 yg ske sakitkn ati nurul....snyum jer, coz dgn snyuman tu...lg akan membunuh mereka..

keep on smiling baby :D

SweetyMui2 said...

nanti cuti balik la ek..hehe..i pun kadang2 homesick,call je pengubat rindu..huuu

GreenJade said...

tersentuh hati sis terbaca n3 nih

true.. mom is everitin'..xde galang gantinye di dunia..the only :)

be strong dear..jd kan kegigihan mak sbg inspiration penguat diri :)

hope everitin wl be getting better.pray harder 4 all the gud things.igt Allah selalu..tk care :)

iamnerves said...

*sempat lagi eh pose-_-''
lawyer hati mesti kuat kan..asek nanges je..nanti mata bengkak..tak cantik lak if msk court nanti=p
da2..jangan sedeh2.. lap hingus tu eh..

AiDa AzRyN said...

Sedih di hati tp tetap mengukirkan senyuman~ Maybe dgn mcm tu wt kte rs diri kita tng~

Be strong k~

AM SYA said...

ngahahaha!!

wahai rumateku syg

daku seperti mengenali baju ituwww~ ;P

-telordibasuh- said...

ala penat je telor pujuk..nangis lagi heehehhee

SweetSyaza said...

sis nurul
u tetap comel even gune webcam punnnnn :)

Encik Tikus said...

rasa macam nak nanges

Encik Tikus said...

pujok ahh gua cepat nurul

Encik Tikus said...

^,^

nuyuEna said...

menangis tuh best!..hehe..kadang kadang dgn menangis kite boleh legakan diri sndri kan...pape pom prob..hadapi dgn tabah ye sis:)

c mok said...

sabar ehh cik nurul . anda memang soarng yag kuat ! yeahhh mak da besh !
dan laupun mata anda gitu anda tetap cantek laa :)

Miza Yusof said...

sedihnya bila baca entry ni :(
samalh kita, bila ada masalah ke apa ke semua nak MAK.

The Sharkox said...

Sempat lagi berposing atas katil tu..hehe..balik tak time banjir ni nurul???

The

Sharkox: Sekali Motor gua jadi ikan dalam banjir beb

~fisha~ said...

smile always dear!

ish malu la camni said...

kemain posing lagi si chommel nih ;0

eiela said...

saya pun kalau sedih nak mak jugak. mak yang bersusah payah membesarkan kita. banyak jasanya tak terbalas rasanya.

Halia Kentang @ Annpaan said...

akak lg shantek klu senyum..
so keep it up ur smiling's:)

BLADE EDGE said...

salam nurul...

take your time...

eiffel said...

rapatnyer nurul ngan mak...ank sulong ea?

Ayna Tan said...

nurul..jgn menangis yer.tabahkan hati.hidup ni mmg byk dugaan.

ciput azny said...

mom is da best!

be strong sis badiah :)

crayon said...

sygku mata bengkak..

puterihannan said...

salam dik... kalu kita asyik bersedih.. kita dh mengurangkan jangka hayat kita di dunia nih... sungguh!!! sebab terlalu banyak perkara lain yang dapat menggembirakan kita...yang patut kita dahulukan... jgn sedih2 k...

p/s: ni kat UUM ke??? ke kat bilik adik jek :D.

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

salam
nurul kamu buat aku start kereta balik kampung jumpa mak..belum nak balik aku call... argh mak..
dah dua minggu aku tak jengok

mekacih nurul

Liya Laa said...

liya sedih baca entry nie :(
nak balik jugakkkkkkkk.

Miss Hani Zain said...

be strong akak :)

Allah tak akan bagi dugaan kalau DIA tahu hambaNYA tidak mampu. Allah sayang sangat dengan akak, sebab tu Allah bagi akak dugaan. :)

Sir Pök Déng said...

The memories of us with our dear mother are as sweet as kueh qasidoh. Sweet and creamy. That's all I have to say.

Anonymous said...

you are too good to be true nurulbadiah

PiNky@hEarT said...

sayang.. mak kita mmg sayang kat kita.. biasa la tu, dulu kecik2 i pn igt mak xsyg kt i.. hehe..

Ari Blog said...

mak ni permate dlm idup kte...sy sdri pn kdg2 nk mnje gan mak...hihi..
bg sy mak ni x t,nilai dlm idup kte...

NADIAH KAMARUZZAMAN said...

baddy...hehee...! msti rindu mama kan..=)

Suei Al zahra said...

Kalau saya sedih,
saya pun nak mak jugak..

amat relevan entri you.

All the best Nurul.

cimut munniey :) said...

la tahzan syg okay! be strong :)

Arief Arf said...

eh jangan la nangis2 nanti cepat tua.
X)

alexa yussida said...

jangan nanes2...tak cantiklah nanes:p

xpe wak,kte pon nanges gak bila sedih..itu normal tp jgn keterlaluan oki..kadng2 nanges bole buat kita sedar yg kita pernah gembira

syang,u made me missing my mama:(

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

mak tmpt terbaik utk luahkan sgalenye. die phm walaupun kite pk die xphm . tp naluri die akan tahu bile kite sdih .

syg mak ! :)

Un Phat Lee said...

tetiba gua rase homesick.grr...

Syima Emi said...

byk2 sabar ye nurul... biar org nak cakap apa, janji kita kenal diri kita. at least, dengan adanya education yg mak nurul bagi mungkin akan membahagiakan dia...

saya pon, kalo sedih selalu menangiss... menangis ubat terbaik kot tapi jgn selalu..

dan jgn sesekali tunjuk kita lemah... Allah sentiasa bersama kita, insya Allah :)

dynda_zaa said...

sedieynyer..tiap saat rindu ngan mama+abah jugak..

Rebelle Me said...

you sokmo sedih..
tak nak la sedih-sedih sangat ye..
(:

my mom pun tak selalu wish my birthday..
but I know she do loves me..
(:

Anonymous said...

syg..orang canteq xnanges..sbb bila dia nanges..nti org pon turut nanges..syg kn anak yg baek..xnak nanges2 ye..sabar ye nurul..
tahu hati nurul sedih..tgok pon tahu mcm nurul sedang menanggung sesuatu..

dah2..xmo nanges2 k..big girl dont cry taw

~eZmALiZa~ said...

menangis saje la kalau itu mampu menenangkan jiwa.. :)

Marya Hana . said...

alo.. jangan nanges2... taw :)

even mate bengkak still pose maot ..
cantek .

..aKuBuKanKaMoO.. said...

jgn menangis lg...
awk sumber kekuatan sy..
thanks a lots..

Anonymous said...

olololo..
tomey..tomey nye die

nik rosmawati said...

samala..apa pun selalu ingat kat mak.walaupun akak dah kwen pun.

perkara sedih n gembira mak selalu akan dibgtau dulu..hehe

hiro said...

mata yu menceritakn segalanya.

Mata Pena Fadz said...

hargai jasa ibu....

Anonymous said...

awak mmg kiut..rase nk wat awek je..hehe

-peminat dlm diam

sw33tdarling.com said...

sedih2 pun totaaap posing anggun.. tu yang best tu... hehehehe

nikmati hari muda dengan sebaik yang mungkin, ciptakan kenangan2 yang terindah untuk dikenang di hari tua...

hEdAaYa said...

i cried reading ur entry about mother..always~ great!!!

roxybelleiyramethyst said...

sis...eiyra penah pkai shawl clorful beads cm sis nie...mse 2 kat putrajaya....de ke ptt owg tgk pelik je...hahhahahaha...de lak owg ckp cm iban...hahahaha...pedulik r en...hehehehe ^^

haaa...btl2...mmg cm2 slalunye....eiyra pun kuat nanges...sgt2 kuat...padahal eiyra blja jaoh2...tp ngde2 jgn ckp....ibu mmg sgle2 utk kte en...kalo die xde ase cm xtau nk wat pe da....mtk2 de peluang utk bbakti kat mak....waaa...cm arie ibu sedunie lak arinie...chill sis!!!~

blog shopping centre said...

jom shopping di blog saya :)