03 November 2010

try not to hate your boyfriend's ex!!

ex
Bencikan anda pada ur boyfriend/girlfriend, husband or your wife's EX?kadang2 kita kene terima,kite bukan cinta pertama dia..maybe kite ni cinta kedua.or cinta yg xterkira bilangan nya..

selalu sangat aku dengar kawan2.orang sekeliling....or sesiapa saja merungut:-
i hate my bf’ex..She’s annoying..She’s too perfect, oh I hate it..mencikkk die, dah clash still nak msg lagi my boyfie.. Always texting my bf..Telling him things that happened in the past..mencik!!

ha..tu perkara normal terjadi kan.kdang2,sampai kite obsess nak tahu tentang ex pasangan kita..sampaikan status kita bertukar jadi permanent stalker tak bergaji..yang lebih teruk..ada sampai sanggup buat fake fb semata2 nak add boyfriend’s ex, just nak stalk semua tentang dia. kadang2 dengan boyfie pon kita mengungkit semua..habis diselak digondol asalkan kita tahu tentang ex dia.sampaikan menda kecik2 pon kita leh sakit hati..oo.dengan ex awk..awk bagi bunga besar cam gajah..ngn saya awk bagi bunga kecik giler sampai tengok dengan kanta pembesar pon xnampak lagi!!mencik awak!

nasihat aku..first...jangan benci ur bf’ex..menda yang lepas biarkan jelah..maybe ade benda pasal dia yang kite cemburu, xpuas hati or apa..tapi think positive la..pasti ada yang istimewa pada kita yang buatkan die pilih kita, not his ex kan?

Then kita tak payah kot nak berlebih2..cam nak masuk pertandingan miss universe pon ade just nak bagi nampak kita lebih dari ex dia. bagi aku, nak menawan hati bf.no need untuk berlawan2..just be yourself. maybe kita risau because shes apparently prettier then you in your bf eyes..tapi itu just perasan kita je..Just remember, if he still liked her he would still be with her..if not..Mean that..we are beautiful enuf in his eyes rite?

kita pon xpayahlah nak stalk die..nak comparing die dengan kite..buang masa..xpayah nak usha apa die pakai..bedak ape die pakai..berapa saiz bra die..cun ke die..bagaimana die..ingat, kita xkan dapat apa2 dengan stalk our bf’s ex.kita tak akan dapat menangkan hati die dengan cara sebegitu..apa yang penting..kalau kita nak bahagia..jadilah diri kita sendiri.

tak perlu bertanya..saya dengan ex awk mana baik?saya ngn ex awk mana lagi sopan?saya ngn ex awak mana lagi cantik?no need babe trust me it wont gain anything beneficial. kalau kita buat mcm tu..seolah olah kita tak ihklas menyayangi pasangan kita..kita jadilah pasangan yang terbaik untuk dia, ikhlas..percayalah..satu hari..bf kita pulak akan cakap..awk xterbanding dengan sesiapa pon..even my ex.awk lebih segala2nya..kan dah berbunge2 hati?

aku pulak?

-kalaulah..bf aku ada ex..aku tak akan membenci his ex melainkan his ex yang menginginkan aku membenci dia.. I will never hate her without even knowing her.

aku terima masa silam bf aku dengan dia dan aku cuba untuk tidak mempersoalkan..aku tak akan dan tidak pernah cuba untuk berlawan dengan dia hanya kerana untuk memenangi hati pasangan aku..sebab aku nak pasangan aku meyayangi aku seadanya..

aku x akan pernah nak stalk tentang ex die semua, or nak tahu everything tentang die..memadai aku tahu nama die siapa..setakat mana pasangan aku menceritakan tentang dia.setakat itu sahaja.aku tidak mahu tahu lebih.just wasting my time.isnt it?

dan setiapkali aku memikirkan tentang perasaan pasangan aku terhadap die yang boleh buat aku jeles tahap bangang....aku akan set awal2 dalam kepala aku.. (ini hanya terapi dalaman sahaja tuk buat aku confident)-Acted like I was better than she was. have a strong attitude, and just act like I am better than everyone else around me (not in a rude way, I just act like nobody has the authority to put me down!). This makes me feel stronger and more confident. Acting is more powerful than you think!am I rite?

TO ALL THE GOOD LADIES OUT THERE...IF THE MAN IS WITH YOU AND NOT HER, FORGET ABOUT THE EX !!She is not worth your troubles.we are all jealousy by nature..i mean we just are.. So just enjoy your man.

vice versa for guys..dont hate ur gf’ex.:)

p/s: ini hanyalah pesanan saje..tiada kene mengena dengan aku. I have a boyfriend. i don’t have time to care about his past..his ex..or everything happened before..but this bf..i do care so much!

69 comments:

Syarifah Nornazrah Al Yahya said...

bravo dear, good post!
adore sngt2 ngn u..owez +ve thinking.
heee~ pnh jgak dlu kena stalk giler2 ngn ex bf's ex..hee, lucu giler kelakar...sampai dier benci giler kat naz. ckp buruk2. coz dier jeles. parents ex bf naz tu syg naz lebih. even, dah dia dpt kwen ngn my ex pun..still ada rasa jealous wht ever tu...lucu sngt org cengini...tu tak ckup ngn status fb mcm tak bole blah...adehh~ kdg2, this type or person sngt lucu tau.

hana nabihah said...

hahaha..i do agree ;D

soffea said...

nurul ;) love this entry..
tapi betullah kan.. sometimes kite mesti nak tau gak pasal lepas2 die.. cuma tahap keinginan itu mungkin berbeza. n i do agreed with u. sume tu buang masa kan.. let bygones be bygones.. we are his present and will be his future n forever. insyaAllah~

p/s: nti kalo i ade bf, mesti praktikkan hal ini. tak perlu amek tahu sgt pasal his past. hehe ;)

SweetyMui2 said...

so true! it's not worth to care about the past unless she's bitching on you...hikhik

© Copyright 08/09 by miziz'ad-din' - All Right Reserved. said...

mata bengkak..
mcm bru pas nangeh ja..

delarocha said...

ermmm cuba untuk tidak membenci my gf 'ex'... tp ape citer klu pastu dia kembali dan merampas semula gadis tu dari saya?? erkkk.. sape yg dah jadi 'ex' skrg??

Khumaera Ismail said...

but cik bad..macmne kalo yg stalker kite tu, ex dia?? ex dia yg na tau kite pkai ape, cantik ke ta, bahagia ke ta,..oohh..sooo annoying~!!

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

hehe. btul kate sis . dulu, mase zaman x matang , zama punye la membandingkn zama n his ex. tp skang dh x lg. plus , due2 dh single skang temsk zama, hahaha. kelaka je. :D

i love you

MyzaAli said...

kdg gf suke nk tau hal bf dia ngn ex dia...dah tau jeles lak..hehehe...

btw, ape la sgt jeles ngn ex tu..kita lebih mengetahui perasaan msg2 kan :)

sis, love ur blog, my inspiration to wake up, tqvm follow myza...<3

Nik Imana said...

knpe nk benci2 plak? sy berkawan baik dgn ex sy punya ex..hahaha..=)

Nurulbadiah Lai said...

sweetymui: yup2..unless n until..hahaha..tp dear..kalu die buat kite sakit tai..kite bls dengan cara cool gitu..kn?

mizi: xcukup tdo study, main, buat esemen

dela: jage ur gf baik2..n kalu die terlalu mengangu..baru take action ya

khumeera: syg kalu mcm tu..kite cool je..then try tuk jauhkn kite dari die..jage bf kite baik2..

zama:u r funny syg..hahahah..love u too dear

alinac lover said...

ya.saya pon xnk tahu da pasal his Ex dan kwn2 dia..Aliens yg menyakitkan hti..huhu~

-telordibasuh- said...

zama-ai nak kamal blajar rajin2 hahaha

nurul-kalau try to hate your girlfriend's ex blh x!!hehe

oo serius muke nurul cam baru pas nangis hehee...!!

Nurulbadiah Lai said...

syarifah: thanks dear..love u too..yup2..kite sakit camne pon..try to think positive..

hana: thanks dear

soffea: kite manusia besa mmg xlepas dari jeles sume..tp kite try not too obses ngn mnde2 camni..kn?

myza: kite manusia besa xkn lepas dari that feeling syg..just always think positive bout that ya

alinac: alien hanya akan menghancurkan kite dear..so forget bout that

telor: okey..nurul baru pas nenges.telor sila pujuk okey!

misyamissyou said...

agreed..haha..tp penah ke stalk dgn gf dia kot..kahkah..i know i'm good..hehe..so she have to live with it..hehee..sian..tu la, rampas lagik..suke bace ni.. :P

Atsuko Ichirou said...

tapi...
klu ex yg carik kite...
wat annoying...
menduakan awek baru die...
dambakan cinte kite lg...
cm ne ek..
huhuu

AM SYA said...

haha~nice one babe!

how about try not to hate ur ex boyfriend gurlfriend?ngehehehe~ ;P

nurul..g tido g..esok kakak am dtg amek brg nurul x tjage plak~huhu

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

huhuyyy, cik puan lawyer sedang bersyarah tentang bf's ex.. haha.. i takde pengalaman all these laah, msih mentah untuk berchentaaa dengan kekasihh, so berchentaa dengan adik2 je laa.. kuikuii^__^..

~fisha~ said...

sgt terkena dekat batang hidung sendiri. sgt2.. huu..

Farah Justme said...

nurul! gud post! actually kte pon ada pengalaman yg same. kite dibenci awek ex-bf kite skang. kadang2 x pasal die kutuk kite kat fb die. last2 da perang2, kite remove je die n ex kite skali kat fb. idop aman je skang. kadang2 awek die call kite sebab nak tanye psl ex kte tu. rimas jgk, sedangkan kte dah get over him kot.

sumtimes, kte mmg reply jgk sms from ex kite sekadar kawan2. tp tu la, thats when things get worsen kan. mungkin antara ex, no term like frenship anymore utk jage perasaan orang laen. :)

hiro said...

ye lah2..sy syg awak...hiihii

Suara Kalbu said...

One good thing about Nurul Badiah Lai is..she always think positive.

Akak suka.

alexa yussida said...

love this entry..huhuhu mencik jugak!mencik!haha comel la cara u tulis yank..

btw,penah ade curiosity yg u ckp tu..tp takut nk tnye directly kt die but Alhamdulillah segalanya terjwb lps jupe mama papa die:D syg mereka..huhu

cEro said...

nasihat bgus ni...
kalo laa sume org berfikiran cam ko, mmg aman takde perang2 dah couple2 ni..

shazika said...

wohaaa sis..
bravo!
tengkiu for this entry
sgt2 memerlukan nasihat sebegini saat ni.
muah!

Anonymous said...

i just hope that i can like u..
if i am pretty enuf like u..konfum i xkn jeles or apa..
tp i xcantik nurul..
so i mmg jeles..ex die cantik..die slalu cerite psl ex die..
huhu
i sedih nurul

i just ur silent reader

zuk zuhaiza said...

setuju!!
selalu nak stalk girl tuh kat fb,sampai rasa macam nak add dia..tapi ari tuh ade gaduh...malu lah pulak nak add..
pernah suruh kawan add dia,sebab nak stalk dia berhubung tak dgb bf kat bf...

satu lagi nak stalk dia dengan lelaki lain.boleh buat hati rasa tenang kalau dia ade laki lain.HA HA

jahatnya...

ok,nampak sangat tak percaya dengan boyfren sendiri

mish.qist said...

hurm.....

i wish i can be like u.
no bad thought, no stalking, and no jealousy..

what cn i say, she's damn hot, btter then me in many ways. (i mean his ex)

adusss! cemana nak buang rase jeles ni ek??

/Dayah//Nurul/ said...

hihi. tgh cuba fhm sebb tak penah melalui cerita kamu. ohh bila sy nak mula kapel ni tah

Anonymous said...

ohhhh..
i'm not the one who's stalking and 'googling' evrything about her..
for me its enough if i know her name and her picture.
but she's the one yang nak cari gaduh.. macam-macam kot.. until the hatred feeling blossom in my heart for her..
until now i can feel if she talk something bad on me.. i can feel it.. but for me, useless if i take a revenge and keep grudge.. even though hati memang sakit sangat. she still contacting my bf walaupun dia dah cakap tak nak contact lagi.. haihhh~ don't know when will it stop..

opsss! mcm luahan hati pulak.. but i guess i really need someone untuk tenteramkan hati ni.. that's why i'm blogging back..
(:

rebelle

princess vee said...

ex bf aku mmg cam haram..boleh plak die pergi msg2 bf aku..cite pasal kisah2 die dulu2 ngn bf aku..pastu cite psl bf die skrang kat bf aku.ape kejadahnye/cheap betul.bf aku buat xlayan..die pulak emo..mcm2 cara die buat nak tarik perhatian bf aku..konon2 cakap dah xheran ngn bf aku..tp die stil tergedik gedik msg bf aku.dasar JALANG betul!

Anonymous said...

hahaha...love this entry.totally same like me.ayat yg slalu i ckp kat bf i klu x puas hti dgn ap yg die bg.always compare myself with his beatiful ex.anyway i tau die da xde pape dgn ex die.totally 100% break.bf i siap block minah 2 lg but still i jealous dgn die.i'm her big stalker.hahaha.scary right?
p/s : first time comment ur entry w/pun slalu bace blog u.sori ;p

Anonymous said...

aku hanya akan stalk my bf'ex if she is like u..pretty like u..gorjes like u..smart like u..hahahaha!!!

LurvelyAmiera said...

miera sOkOng cgt...coz ex gf boyfie always call n keep text him...dpn miera mmg dy ta pick up phone n rply msj tp blkg ta tau lar..just always remind myself to keep thinking + to trust him...cume until now dat wmen keep calling my boy...heee, gram...^_^

Ryna Tri Asmara said...

totally LOVE this entry ! but i'm not sure if i'm stalked by my ex-es pny current partner. tapi my ex-bf yang stalking - YES !

menggerunkan okay. sudah putus, asyik stalking. aduhhhh.

how about ex-gf yang stalking ex-bf's current gf. any nice advice ? ekekekeke~ B-)

JULYA said...

suka entry ni
tau tak yg saya berkawan baik dgn gf's ex saya
kitorg siap share prob
maybe die perlu dorongan dr saya utk tahu lbh lanjut pasal bf die
tp ex bf sy tu marah kitorg kawan
kuang3

Paan Ovrtd said...

Hahaha! Sempoi punya entri! Tapi kan, I have troubles with some of my exs (gosh!) yang suka plak cerita pasal diorang punya ex. Mcm mana kira tuh?

JULYA said...

nurul
pe nama lagu kat blog nurul ni
tenang je dgr

MAX said...

i think it's childish to hate someone you don't know, who doesn't even care about you. i'd say it's a waste of time.

keep up the effort in improving your english. =)

MiSs LyN said...

agreed..!!!
but his ex is too annoying..hehe
takpelah...we r d present gf n might be d future too..just forget his past..n me too do care about this bf so much,,!!
love ur blog kak nurul..
inspired me a lot..=)

Roxy zai said...

hahaha..i dun hate my bf's ex..BUT my cousin's wife do hate me..pelik kan?hahaha..she feel so offended as if i akan rampas laki dia @ my cousin tu..pathetic gila..hehehe^__^

✿....rossa alina....✿ said...

nice!tp kan,kadang2 bf saye plak yg ungkit2 cite pasal ex..hangin gak la..seb bek dia pandai pujuk..hukhukhuk.. ;p

Syajirul Ain. said...

i like this entry! kadang-kadang sy terase begini jgk. :)

BLADE EDGE said...

salam nurul..

thanx 4 dropping by ke blog saya..

lepas baca post ni, i think its good to know that u have ur own stand...

bagus la gitu...

lynn said...

haha. trase lah u. terasa sgt dgn entry ni dgn i. kena sebijik kt i. haha. malumalu. ^^

Poyaty said...

auwww, nurul. sgt2 lah hati suci.

i dun gv a damn care bout his ex if he has one.

tp yg saya kisah ialah perempuan yg rampas dia dr saya guna cara jahat.

saya xnk mengata ciptaan Tuhan. But she makes me.

jadi, salah siapa? hehehe

avid gunner said...

gotta admire your mature and progressive thinking.

gua rasa stalk tu mmg payah nak elak memandangkan curiosity tu ada. tp jgn la sampai saiz bra apa jadah pun nak tau. psycho gila. haha.

..and sweet blog! i'll be here more often that's for sure.

Anonymous said...

nurulbadiah Lai..i really love your writing..admire u!!!u always think positive..ur so brilliant..how i wish that u are my boyfriend's ex..so i xpayah sakit ati sbb i know u bukan jenis suke kacao org..huhu..
my bf'ex suke kacau our relationship..i hate her!!agreed with u but shes too annoying!

-walk me me, Diana

crayon said...

i hate your boyfriend.. sekian

Wahidah said...

good one la nurul...

entry yg sgt menarik..:)

Sachi Asukai said...

gud info yet the good advice.bravo dear!

- Cik Norazlina [@tau] Nora - said...

salam...upss...
cik nurul..knp mata kelihatan bengkak ^_^

cik EPAL said...

hahahaha so true. tapi if saya, saya ada gak la nak taw sikit sikt sal ex dia dulu. But lama lama tu rasa macam wasting time aje. sebab dia dengan ex dia pon dah takde pape. watpe lagi la nak ungkit kan??


so. macam u cakap la. confident and jadi diri sendiri. its more more more better. hiks

Clara Emily Cancer said...

betul2.
setuju dgn suma.
dendam dpt ape.
buat xtau je.
life must go on

;-)

claraemilycancer.blogspot.com
claraemilycancer.tumblr.com

hudhud said...

i tk pernah benci ex kpd bf I. I siap try nak satukan dorg balik kot masa dorg krisis dulu. tp ex dia tu tak layan lgsg. so last2 I cpl la dgn bf I skrg ni. Then dia ckp I yg perampas. u rasa i ke yg perampas ? tp dia pun byk kali mintk couple balik dkt bf I. I pun tatau siapa salah tp mmg i benci la kat minah tu hehe

My MiRa said...

hahaha sayang.....i like!!!! i like!!!!!! heheheheheehh please ajar kan mira how to think positif..hehe

Aqilah Nur said...

mcm mana plak kalo ex tu boleh hasut adik bf kita bencikan kita. burukkan kita dkt kwn2 bf kita. and plaing best, mengadu benda buruk2 pasal kita kat bf kita? patotkah kita membenci dia (and sebenarnya mmg benci pun)

at last, adik bf i tahu sape i yang sebenarnya. and bf i kenal sapa i.

alhamdulillah.

dear ex, i love you.

bUngA_buLan said...

suka sngat2 post yang nie,kakak!(cn i cll u that?ngee~)

Anonymous said...

hahahah..i love your ex..girl u r so damn cool!!!muahhhx.


just your silent reader

rita said...

konfum u xkn jeles dear coz im so sure..ur bf ex mesti xcntik cam u..:)
hehehe

Mata Pena Fadz said...

nsihat yg bgus....
i loooooooiiiiiikeeee...
aku pown x wat musuh..ngan ex gal bf aku...sbb tu kn kisah lamer..cuti ni die jmput aku n bf g keje kawin die...sweet....

Amylia Soon said...

i totally love this entry~ do u mind if i shared it in my blog? :)

* f i f y said...

betul3 terkesan n ade kene mngene dalam idup ai sis..
tp suda tuka..
sy tak benci dia...
tp dia yg mbenci sy...
lain org lain ragam kan...
always +tive thinking..
weeee~

* f i f y said...

sis...mintak izin nk share ur entri ni ea kt stalker2 kt lua... :)

Wahida Nasution Thakhrim said...

saya tak benci ex saya dan saya tak benci perempuan yang bersama dia sekarang.. saya anggap yang kami ni tak ada jodoh dan saya doakan kebahagiaan mereka..

Anonymous said...

ladies, u forgot 1 thing. jangan risau nak menci2 x ni kalo u become a better u. sy amek contoh marriage la ye. kalo isteri 2 even x cun pn, tp pandai jg anak, pandai melayan suami, taat agama, taat suami (yg digalakkan Islam), Insyaallah suami xcari lain dah. dtg la bape puluh awek cun/ awek lama. wajah 2 sat ja. hati tu yg hakiki. jangan lupe, korg awek/isteri die. mesti ade sebab kan knape die pilih korang, n bukan ex die yg korg rase sgt "perfect" tu?

beeha ben said...

mula-mula malas nak amik tau..tapi kalau menyebok..pastu nak imbas kembali hal2 dulu..itu yg buat menyampah tu....pastu kalau yg jenis buta tak pandai membaca..kat fb bf dah terang2 tulis in relationship with..faham2 je la jgn menyebok..kan2..hee...

tp i try jugak x jeles dgn my bf's ex..haha..nice entry babe!

aien richardo said...

yup.. btoi tu.. pnh almi stuasi cmtu.. but ble pk blik menda da lpas so lupakn jela...juz b urself n skunk sume epi ngn idop masing2.. suke sgt entry ni.. :)

blog shopping centre said...

setuju. meh jenguk shawls & blouse menarik di blog saya :)