24 November 2010

bila housemate macam celaka!

wahai kawan-kawanku..(weird huh?hey, hi, hello sound boring okay haha...)

just few minutes ago my bff called me and screamed ..housemate aku macam celaka!babi!die buat hal lagik!babi.babi.babi.

lol..aku terus sambung..babi anjing la housemate ko tu !(hiperbola skit lol). i know im rude dont need to remind me haha.

in short, housemate bff aku ni..kerje die buat balik lelaki kat rumah..so bff aku ni share bilik ngn housemate die tu..so bile die buat balik his bf..my bff lak terpaksa tido kat ruang tamu.housemate die bersenang2 dalam bilik ngn teman lelakinya and do that THING twice tadi(sumber: housemate die sendiri ngaku kat bff aku lol...wei giler xmalu cam puaka kn)..aku cakap kat bff aku..pindah!!

aku tahu, kalau dapat housemate and roomate cam #@%$#@..siyes memang stress hidup kan..korang pernah alami x?bila housemate korang jenis yang gila(suka mengumpat, penting diri, jahat, mcm2 lagilah)..bagi aku...kalau nak tinggal sebumbung..paling penting persefahaman dan sesama menjaga..
sebagai manusia..masing2 ada kelemahan..tapi jangan sampai hidup korang sengsara sebab housemate korang..beware..kadang2 rahsia korang..or tibe2 ade cerita x enak pasal korang terlepas kat mulut orang lain..so it maybe created by your housemates right coz she's the one who see u everyday..

bila dapat housemate yang berhati busuk cam bangkai..korang kena hati2..coz die mungkin akan tikam korang dari belakang..xdapat dari tikam dari belakang pon..tikam dari pandangan sisi pon cukuplah..bagi aku..xguna kita hidup sebumbung dengan orang yang hatinya busuk..daripada kita duk pendam dalam hati..daripada kita duk menyumpah2 dan berprasangka terhadap dia..so better kita avoid kn diri kita dari dia..erti kata lain..pindah!!

bagi aku..perkara pertama yang aku ikut..ialah gerak hati aku..aku kalau orang tu berniat xbaik..or xsuka aku..aku memang dapat merasakannya..so nak mengelakkan dari berlaku benda2 yang xbaik..better awal2 avoidkan diri aku daripada dia..so nasihat aku..sapa2 ada problem ngn housemate dia..pertama try slow talk dulu..kalau xmakan saman gak..pindah je..xperlu nak tunggu lama2, nanti xpasal2 hidup korang cam neraka..am i rite?


bab2 housemate ni..aku xkesah jika dia macam mana pon..suka mencarut ke..gila ke apa ke..asalkan dia baik dengan aku dan xmenyusahkan hidup aku..enough..
alhamdulilah..sepanjang aku tinggal sebumbung ngn orang selain family aku..aku dapat roommate yang semuanya baik2..semuanya memahami..kirenya aku memang xpernah bergaduh ngn roommate aku setakat ni..

ni lah ex-roommate aku yang paling aku sayang..my sweet Syasya Sani.

P1020680

she's the one yang paksa aku buat blog dulu..then dia adalah follower pertama aku..she's one of the nicest people i've met.she's the one yang tahan telinga dengan aku menjerit bila aku stress..the one yang taking care of me bila aku sakit.and the one yang laughed when i make jokes..even stupid jokes!

nurulbadiah
she is so sweet i bet all ants love her(she's taken btw)

P1020685

yang ade inai tu kaki kite..yang xde inai tu kaki roommate kite..

i really miss her..officially..

ni plak roomate kita yang sekarang..aka my bff too..

IMG_5607
ni lah dia..
yang skipped class twice per-week more than i did..
yang kuat tido..i wake up at 2PM..She wake up at 4PM during weekend...
yang menjerit sampai 5km dengar bila mengamuk ngn his bf..louder than me..
yang suka buat lawak bodoh yang memang bodoh tahap xboleh nak describe..ni lah dia..

eid day 295
thanks for allowing me to abuse your bed..i cherish all our laughter and stupidity..i love you!

whats next?

i need a 'bedmate'..cant wait to make some cute babies hahaha..(sound desperate huh..hell you i dont care lol)
im just attempting a jokes..laughed..no?
okaylah..
still loving u all..:)muaaahhhxh

p/s: housemate korang camne?


121 comments:

yananana said...

huu, mcm tade kaitan, tapi housemates saya cantek2 sampai saya down ngan dorg. huu

Cik Nathrah said...

kak nurul kite ade rumet tp rumet tu ngumpat kite dlam blog dia. dia kte kite suke sgt gayut dgn bf..hahahahahaha..

Shahrul Shaharuddin said...

Wakakaka~ agak sengal gak u nie kadang.. xpe.. limpahan emosi tu bagus.. =D peace!

SweetyMui2 said...

hohoho..kalaula i dapat roomate cam pompuan tu i pindah terus kot..xpayah nak slow talk lagi.buang masa.kalau dah nafsu semua pun lupa..kekeke

kat unimas kami guna sistem apartment.dalam satu rumah ada 5 bilik,3 double 2 single.i choosed single room.senang citer..haha.

btw,roomates you cantik2. roomate u sekarang tu muka macam pengacara tv3 la pulak..hahaa

cimut munniey :) said...

isk! gile benor housemate bff badiah tue. memang !@#$%#$% lahhhh.

badewaayyy, kelakar gila ayat can't wait to make some cutest babies HAHA.

babiessss? HIHI

<3 you :D

Cik Gallus Gallus said...

housemate saya adek2 saye.hehehe
tapi mmg bengok dia bwk msk lelaki dlm bilik

hiro said...

rambang mata ai nak pilih sapa..ahhaa

Farah Shamsudin said...

iskh x elok le mcm tu..apa da....
bedmate ??? wow ! doakan kamu jumpa yang terbaik :P

Puteri Iqa Izyan said...

kaka, nk kate gop la.
babi betul la org mcm tuh. haha :P

kalu sy pon hari2 je nyupoh org wak prnga g2.. huhu..

:D

husna said...

saya ada mslah roomate.memang tensen.tapi lame2 okay kot.boleh adapt.:)

asfira aminuddin said...

laaaa. ape la rommate u lagi sorg tu. tak malunya camtu. pastu dgn bangganya pegi cite kat org. ish ish.

khalija ibrihain said...

macam mane ? muke cantik taw kak. tapi kalau cantik tak rajin buat ape kan kak ? mala giler kemas bilik . lagi2 katil . pergghh . masuk2 bilek je boleh jadi stresss ! :(

Izatie said...

Wah dahsyat gila housemate kawan baik you tu! Tak tahu malu pulak tu. Ish baik u pakse bff u tu pindah je. Nanti tak pasal2 JAIS serbu dgn die2 sekali kena ;O Haha.

So far i takde pon masalah dgn roomate or anyone. Skrg pon i rent rumah and duduk sorg2. Privacy sikit and tak payah nak fikir ade masalah ke ape! Hihi. Cheers ^_^

iamnerves said...

oh..errr..
housemate bff u mmg agak la lahanat..
memang patut kene pijak beramai2!!

*mode serius*

oh dear..
nanti lg 2taun i pinang u kalau u available...ley jd 'bedmate'...
haha...
(eh..ok..ni tak lawak-_-'')

sui nawi said...

Jahatnya housemate Bff you.
buat perkara terkutuk mcm tu
smpai bff you kna tido dkt lua??

aLya said...

pasang jek cctv satu wat record video ur bff nye rumet. pastu lau die bawak bf die balik ag cakap ar nk upload kt youtube..hahaha

nuyuEna said...

kite dpt roomate yg sekepale dulu..giler best kot..sgt best..rindu dorg sgt!

nurul huda said...

haha. tuh memang melampau dah tuh. bukan setakat celaka. tahap puaka dah tuh! memang gler la dapat housemate camtuh. better pindah umah dari duduk sama2 tanggung dosa housemate, dosa kita pun tak tertangguh rite? huhu. =.=

Mardhihah said...

Alhamdulillah..so far my rumet ok la..bole masuk dengan kepala ni..hehe

lila said...

hahahah~!lila plak roomate bwk senyp2 , smpai skg dy xkntoi lgik , xsabar2 kalo dpt kntoikan dy~!!!!

Queen M said...

ok je..baek la..kdg2 je die wat sy geram bile sy nak tdo die bising2 kemaas bilik ckp phone sgale bagai :))

tp so far rum8 skrg paling oke..hehe..but the weird thing is we dont even change our phone number! is it weird? :P:P

*p/s: akk comeyyy :))

chentamiera said...

pindah jela!!!..susah la kalau cmtu kan..dapat kwn yg selfish..huhu

saya_smart said...

im ere..heee

Wahidah said...

dl masa stay KL dpt gk housemate yg ntahaper2..

malas nk gaduh move out je..tu yg terbaek...

yg plg tk bole bla br2 ne br tahu yg die ckp sya nk ngorat tunang die..
yg mmg bukan taste sya..ntah aperla..

tp org mcm tu tolak tepi jer...

eLLa said...

nasib baek my housemate baek2 semua..hurm apsal ur housemate lawa2 seme erk..hehehe

Anonymous said...

housemate saya baik jugak. dulu saya pun jahat jugak tapi x de la sampai bawak jantan..skarang saya dah berubah dan housemate sy still nk pulaukan sya dan panggil saya toyol!(sebab dulu saya ade kes)
soo ape patut saya buat??pindah jugak???tp masalahnye kalau pindah beerti saya mengiakan ape yg mereka buat. tp betul!saya dah berubah..so awak...ape patut sy buat? :(

Cahaya said...

oww..sy dlu pon ada masalah ngan roomate..memula ok sgt..lepas tu tak tau ape sebab dia mcm tak suke sy..dia slalu sindir sy tp tak ckp sape..tp sy pahamlah dia sindir sape sebab kat bilik tu ada 3 orang je..memang slalu gak aa terasa..kekadang sampai nangis..tak tau ape salah sy..dia tak suke sy ada bf kot..huhu..kalu keluar dengan bf stadi kat lib..bila balik tu ade je dia nk ckp..kitorg dok hostel..so sush nk pindah2 ni..tp nampk sgt dia berat sebelah kalau betul dia tak suke org kapel2..sebab ada roomate sorg lg tu ada 2 3 bf..tp dia cuma ckp..." tak baik tau banyk bf..nanti kita pulak yg kena blah2.." dia ckp dengan gy melawak..tp kat sy pergghhh...sempt lagi sindir sy atas sejadah b4 solat magrib..time tu sy ngan bertelekung duduk depn lptp tgu nk isyk jugak..bilik sempt kn gilir2 solat..huhu..sampai skg memang kalau ikut hati..takkan maafkan ape dia dah buat tu..huhu....huhu...

Ryna Tri Asmara said...

ciri² ex-housemate saya semua dlm entri ne --> housemates jahat

~C.h.E.n.T.a..L.y.a.A~ said...

lor
sya ke yg kena tu..
kecian die.

cik EPAL said...

so far tak penah la dapat roomate pelik pelik. Alhamdulillah semua ok =)

Indah Mulya said...

sy stakat blaja jauh ni ade rumet je dlu..kitorg satu bilik dr zmn foundation smpai lah 1st year..kitorg lbey kurang je sm prangai..kalo kitorg gado pn xlm lam 1,2 ari da bebaek blk..da cm adik bradik pom..skrg br stay ngn hosmet..pom sume baek2 sume..da la dorang rajen baking..koje makan je lah..hehe..

Siti Noraisyah said...

Penah duduk dgn 4 org rumet yg berbeza sepanjang 4thn kt UUM.. Tp cume dgn rumet yg ketiga je yg serasi dan kekal jd bff smpai skrg..^^

fast yg slow said...

ermm.roomate time dok kolej mmg sakit ati,klu time die tido,bukak lmpu xbleh,bising skit xbleh.die mrh kite blik kott..housemate skang ok la,msuk je,hehe,mule3 mmg awkward,lame3 ok la =)

nursarah puteri biru said...

giloz ka bawak laki balik umah pastu rumate kena tido luaq. pale otak dia la..

housemate saya semua baek2 belaka. aman hiduppp!

Encik Tikus said...

i need a 'bedmate'..cant wait to make some cute babies hahaha...


kah kah ape ayat atas tue ? en.tikus tak paham laa, =p

BLADE EDGE said...

salam nurul...

huikksss..kes serius ni, siap bwk blk bf sampai dlm bilik. dah kira maksiat tau..kalo x ambik tindakan, dgn kita2 skali dpt dosa..apsal x call pej agama jer suruh dtg tangkap? biar la dia nk maki ker, nak marah sampai runtuh rumah ker, asalkan kita tak bersubahat sama tanggung dosa...

pilihan lain, suruh diorg jgn masuk rumah kalo nk buat maksiat..kene tegas dlm bab2 agama ni..dlm al-quran pun ada diberi peringatan supaya jgn berbelas kasihan sgt dlm menjalankan perintah agama...so, pertimbangkanlah...

BLADE EDGE said...

salam nurul...

huikksss..kes serius ni, siap bwk blk bf sampai dlm bilik. dah kira maksiat tau..kalo x ambik tindakan, dgn kita2 skali dpt dosa..apsal x call pej agama jer suruh dtg tangkap? biar la dia nk maki ker, nak marah sampai runtuh rumah ker, asalkan kita tak bersubahat sama tanggung dosa...

pilihan lain, suruh diorg jgn masuk rumah kalo nk buat maksiat..kene tegas dlm bab2 agama ni..dlm al-quran pun ada diberi peringatan supaya jgn berbelas kasihan sgt dlm menjalankan perintah agama...so, pertimbangkanlah...

Hairil Rizal said...

My housemate & room mates dulu semua geng geng best!

No problemo!

My MiRa said...

nurul!!!!!!!!!!!!!!!!

Fyka said...

mak aii..
garangnya nurul...
hehe,btw suka tgk nurul n bff(rumate2 nurul).

2 H@T! MeN j@D! 1 said...

alhamdulillah rumate akak sgtttt baik hati..kawan2 semua ckp we like da twin..huhu like nurul & syasya lah..taktaulah if dpt yang cam haprak..ohooo takutnya..mcm nurul ckp..pindah jer..lebih baik...:)

platipus said...

cun2 semua housemate u

Aida Fanna said...

pnh ade housemate giler cmtu gk dlu..mmg sgt b**** dat gal..hmm dpn org len..dia bt2 suci..mulia..tp belah blkg..Tuhan je tau prngai dia..kongsi bilik same..bila i blek kg..brni2 bwk laki tdo..guna bntal i..glerrr!moga dia dpt pbalasan nt..dhla bt maksiat..mgumpt..mgeji dia bt gk..bila la agaknya nk sedar diri.uhuks..sensitip la plak

roxybelleiyramethyst said...

sis...rumate kte pn cm tutt gak...xske....menci sgt...skunk still kat bilik nie...rumate y sme....prob len sket ngan kwn sis tp cukup wat skt atie r...da tgr tp cm ckp ngan kayu....kayu pn xmcm die...akak2 rumate pn xske....pndk cte mmg xde owg xske die....ujung taon nie nk pndah!!!~ so skunk ngah cri umah....thanx ek atas nasihat sis 2....sgt ase lege....hehehehe

GoTchA_bOoGg said...

tak nak comment pasal housemate mcm haram tuh...
nak comment pasal bff jer...
so sweet la korg.....:)

fathiah said...

ish. mintak2 di jauhkan dapat housemate cam tu... huh...

Rara Farah said...

nakal sis...bedmate eh??nnti nk tlg crikkan..hehe...


housemate tade lagik...hehe..nnti ade rara cite..keh3

Syarifah Nornazrah Al Yahya said...

blum pnh de roomate lg, since naz blaja pun secara jarak jauh...so, just roomate kejap2 jerla...klu room-mate a.k.a kongsi bilik ngn adik sndri...ada la pengalaman kot.
hehee...sngt tak besh.coz dier kaki berjaga d waktu malam..dan naz plak jnis ske tdo time off light.huhuh.....

p.s : nak bilik sndri... :(

i am S!L4H.. said...

sis nurul.......
suke bce tulisan sis.....hee
sy nk roomate cm kak nurul bole?nti dpt tgok tutorial shawl tiap mse..ahaksss

mardhia yusof said...

ya rabbi..
sampai wat balek laki..
desperado btul ek..
apsal xnikah trus je?cam xde otak..
mmg xrespek housmates la..
bengong btul..
eh..kta lak yg terlebih emo..
sis,hati2 dgn org cmtu..

Sophia Rani said...

uishhh.. dahsyat skali ek cm tu.. hmmm... mmg patut u suruh bff u tu pindah.. tak pasal2 kira bersubahat n dapt dosa free je..

so far, my housemate or rumate takde masalh sgt la.. hehe

zarifahmr said...

kenapa lah tak cuba memahami orang lain. tak semua orang sekepala ye dak.

alhamdulillah osmet saya semua oke ;)

echah mashuri said...

erkkk...ade gak housemate yg gila cmtuh...bek pindah je ..xkn la bff sis nk duk ngan org gtu..xtahan ohh...

SitiNurIzzati said...

ish 1 dasyatnyer klu dpt housemate cam 2..nseb bek housemate sye ok..syukur~heee

fieza said...

kalo roomate/housemate 2 classmate jugak mmg susa kn kalo gado2

LanaBusyBee said...

nurul, lana bawak lelaki balik bilik gak, marah x? lana bawak balik kalau housemate xde, kang nanti housemate malu2 lak hehehe...

opsss jgn salah sangka yer, lana dah kawen n 1 sebulan sekali hubby akan turun KL, maklumlah PJJ dgn hubby, cian kan hukhukhuk (T_T)

alexa yussida said...

hehehehehehehe...aigoooooo~~~kasar aje ayatnyee..dush dush dush:P

bedmate??ehem ehem...cpt kawen!!!!kompem kte dapat anak buah comey2..yeayyyy:DDDD

Alhamdulillah so far 1rumet+ 2 exrumet:kt mrsm,utm,intec-presence sumeee baikkkkk:D

avid gunner said...

goodness me. roommate ko mmg suma lawa2 ke? LOL

and yeah. annoying roommate ni mmg kanser. tak boleh setel selagi kita/dia blah.

AM SYA said...

ouh..terharu!!

gamba tesebot sangatla GEMOK!wo0ooo~

miss u to0 rumate!

lebiu so muc muc muc!

sabtu ni kt jmp eh..yeay!!

huhu..inila orgnye yg suh nurul wat blog..pakse nurul wat fesbuk..

jom twitter plak yunk!teheeee~ ;D

The Sharkox said...

ant wait to make some cute babies hahaha...dis statement yeah really really sound desperate. LOL

Suruh je BFF tu pindah..karang kalau kantoi, satu rumah kantoi

Mawar Merah said...

Ouh..housemate. my current housemate is so loving n romantic..haha. we're married la..

BUT! my used-to-be housemate pun gila mcm ur bff's housemate jugk. I pun xphm naper skrg ni rmai sgt umat Islam (malunye nak ngaku org Islam yg wat semua ni)yg wt bnda sumbang seh ni. Yes, when I stayed in KL (not that I want to label KL as a bad place), during studying time, I know a few people who slept with their bf, who bwk balik bf ke rumah. In my practical training (in KL also), my 2 housemates (older than me) bwk balik JANTAN tido sm2! I was so shocked! AND SCARED! Mn tau dh tido dgn housemate aku tu, aku pun nak ditibainye (plus I am way more beatiful than them-haha.gile perasan.but it's true lol). So I did the right thing. I MOVE OUT! and I told the house owner bout the sumbang seh they were doing. Felt good that I had help Islam fight n reduce ZINA yg sdg berleluasa di Malaysia ni (^.^) Applause please. Well, skit2 lm2 jd bukit. Maybe that's just one case, but kalo rmai yg take part, lm2 perbuatan zina ni blh dihapuskan. So, kpd penzina2 yg aku knal, better stop doing those awful thing, get back to Islam, insaf n live as a good person.

eiffel said...

er..chop ea..

'kerje die buat balik lelaki kat rumah'

buat balik or bawak balik????

klo kes bwk balek tuh da memg kes shilaker da tuh!!!
xderk r..musti la malu tetbe laki ada kt umh kn..dah ler korg berhijab..pastuh satu kje lak lam umh nk sarung tudg 24-7..tuh blm psl baju g..blm bab toilet g..

eeee...kte plak emo..

owh, lupa plak.mbe kte dlu pown ada house mate bwk balek jntn..mslhnyer dia+kakak dia pown sama..2dua bwk jntn balek umh..

benggang jerk mbe

✿....rossa alina....✿ said...

uik??camtu plak??isyh..kalo nk buat jahat xpayah la tunjuk2..huhuhu..

*kalo boleh jgn buat la kan..DOSA..huhu..

MIZZNISS said...

mang kne pindah, tp bgtaw ur bff, sblum pndah, maki smpai abis tnaga dulu.. kalo tak larat, record je makian byak2, pastu play dpan rumate die.... hampeh nye olang!

Paan Ovrtd said...

Pernah dowh! Dia suka hisap dadah dalam bilik air, pastu selalu bawak entah mana-mana pompuan balik. Ada sekali aku bukak PC kat rumah sewa aku pastu terjumpa satu hidden folder. Aku bukak la, dan... jeng, jeng, jeng!!!! Video 3gp dia dengan awek dia. Setan!!!!

lady XOXO said...

salam.. hai dear ...

muahahaa biar toi bawak balik laki dalam umah n buat benda TUTTTTT... giler per ... mana maruah? adoi.. tergadai sudah.. harap2 kahwin la kan... AMIN... ehehehe

ha uh dear.. toi tu biler roomate kiter tikam dari belakang..sakit dear.. wina dah kena dear.. n it hurt so badly... untill now...tapi dah maafkan.. but the scar still remain there... tapi sekarang dah kerja wina tak mau duduk jauh dari family dah.. sbb takot dapat rakan2 serumah yg giler.. ahahha jahat weh ayat wina nie...

wahhhhhhhhh bertuah u dapat roomate bagus2.. that cool... btw cantek2 roomate u cam u...

aikkkkkk nk baby.. dun worry.. baby u sure cute seh cam u... ehehhehe..

a.n.y.s.s said...

housemate/roomate memang sgt penting kan? tak senang hati kalau tak baik dgn diorang..sebab diorang yg akan kenal kita betul2 :)

sy syg sgt2 ex-roomatesss sy dr skolah, matrik sampai u..cuma stahun je dpt yg tak sekepala..mmg susah jugak nak sabarkan hati :)

MissyNursy ♥ said...

pergghhh..gile la bwk laki msuk bilik!!! xmalu betul..terang2an lak 2..grr!!

p/s: waa..cantik la kamu bertudung..admire! huhu..

Amylia Soon said...

my exhousemate and my exroomate are the best mate E.V.E.R. xpenah gado2, xpenah nk tikam2 blakang, ckp xde tapis2 tp bole ditrime..hehe..and we are BFF smpi sekarang! bahagianye dpt kawan2 cm ni kan ;D

asilah afandi said...

haha kak nurul ngn bff sgt sgt comel. i love the picture u ware the ungu and bff pink, comel sgtt.

&& cepat cepat lah kawen yee kalau nak babyy haha

zidEL zhafiz said...

nurul dgn kawan2 nurul nie semua lawa2 ea..cam gadis melayu kat tv9..

p/s..:..komen cam x de kena mengena dgn entry awk..=P

dysfunktion-tech said...

hahaha... lawak lak bace...

iJa said...

i pun pnh rasa cmni..
tp dia x bwk masuk laki
juz ari2 ada je laki lain2 yg antar blik awal2 pg..
sume laki naek kete mewah..
sbb dia je prangai cmtu,abis satu rumah kena bambu dgn neighbour
better ktrng yg lain agkt kaki kluar..

d_LA said...

mmg kes bahaya tu smpai bwk laki masuk bilik..kalo dla report jer kat jbtn agama..x pasal2 dpt dosa sama..dem !cian kat kwn nurul tu..huhu..

Kasih nur azie said...

house mate saye semua best2. cter psl roomate saye pn bnyk kat blog dah. pasal kt org pun7ya bufday same, psl dia dpt bf bru dan mcm2 lagik. :)

ecah said...

mslh ngn housemate mmg slalu timbul..
aku pun kdg2 ade gak mslh ngn housemate..kdg2 la..tp x teruk sbb aku akn slow talk ngn minah tu..last2 dorg yg mntk maaf kt aku lik..

nway..nurul sgt manis n cantik!!

... said...

salam..

"
just few minutes ago my bff called me and screamed ..housemate aku macam celaka!babi!die buat hal lagik!babi.babi.babi.
"

ungkapan yang ada tutt.. tu, kena elakkan.sebab, ada kajian mengenai tindakan luar kawalan kita, yakni salah satu keupayaan otak kita ni, jika kita selalu 'melakukannya' berulang-ulang kali, kebarangkalian untuk ia 'mempengaruhi' tindakan kita dari segi pemikiran, tingkah laku dan sebagai adalah tinggi. apa jua perkara yang kita lakukan secara berulang- ulang juga akan mempengaruhi sosio-emosi kita. samalah juga jika ingin disamakan dengan aktiviti berzikir yang memepengaruhi abiliti otak diluar dugaan kita sebagai makhluk-Nya :)

berbalik keapda topik, rumet saya yang betul2 cukup 5 perkara ( wallahu'lam ), semuanya jauh dari lokasi saya sekarang.masing2 mengikut haluan yang perlu ditempuhi yang telah mereka pilih.belum punya masa yang sesuai untuk reunion.huhu..
doakan moga2 mereka sentiasa tabah menghadapi ujian dunia :) ameen..

My MiRa said...

oh macam pengalaman mira jer!!!!!!!!!haha.......biasanya orang yang buat salah ni bila kesalahan dia terbongkar than dia akan protect diri dia dengan pusing semula cerita supaya kita namapak salah...tak kira la dalam bab apa..dulu mira gado dengan ex rumate sebab dia makan duit komisen baju yang kami jual bersama sorang2.....dia kata duit belum dapat...than bila mira bongkar keslahan dia......dia nak pritect diri dia dengan timbulkan isu lain pula...kata kita dekat bilik macam ni la...macam tu la.....haha......sebab dia nak bagi org nampak dia kita salah..sedangkan isu nya oergaduhan itu adalah 'MAKAN DUIT!!!" kawan memang selalu tikam kawan kan...nurul...kamu kawan mira yang terbaik kan????????i love you...i need you baby muahck!

Nurulbadiah Lai said...

yana: hehehe.tp yana pon chomel!!

natrah:alamak..sis pon suke gayut syg..ntah2 rumet sis ckp camtu gak..hehehe

shahrul: sengal sgt saya ni encik!

sweety:hehehe..ye lah sape tahan kn..a ah.rumate sy tu mmg ade iras2 azizah arifin..

cimut: hahah..noti kn..babies..i ant babies dear!

gallus: hehehe..oo tido ngn adik2..xberdikari nih..ngee

hiro: pilih yang mana suke..

farah: terimas syg..doakan bedmate sy romatik2 gitu haha

iqa: hahahha..babi hanyar!dose nguh dik..hahhaa

husna: kalu masalah kecik2 je..xpe je lah syg..:)

asfira: tulah psl..dh la suh bff i tdo kat luo..pastu esok tu g cerite lak die buat pe..huhu

Nurulbadiah Lai said...

kalija: owh..sound direct je syg..

izatie: ye lah..bawak balik laki smpai my bff tdo kat luar.i pon panas dear..huhu..good for u..tdo sorang2 best je..privacy..

iamnerves: okey im wait for that moment doctor!hahaha

sui nawi: ye syg..kene tdo luar..tiap2 minggu at least weekend 2 hari..konfum bff i tdo ruang tamu..huhu

alya: hahaha..kalu upload kat utube..alya n sis mule2 g komen k.hhaha

nuyu: alhamdulilah..best kn..cam rumete sis pon..best2 sgt2..

nurulhuda: betul2 syg..setuju!!puaka ninyang rapik dh tuh,,hahaa

mardiah: alhamdulilah..baguslah..

lila: hahahha..kantoikn die lila..

queen: hahaa..really?u should have her phone number dear..just in case ok?

chentamiera: tu ah..selfish giler kot

wahidah: betul2..senang2 kn..move out je..xyah gadoh2 buat sakit kepale je

Nurulbadiah Lai said...

ella: hahaha..alhamdulilah klu diorng baik2..lawa2??haih..

anon: dlm perkara tu..i rase u should slow talk ngn diorang..i mean..u admit la kesalahan yg u pernah buat.then u terangkanlah yg u dh berubag,,or kalu u malu nk ngaku ke ape2..u just buat biasa je..tp behave okey..u buat baik cam besa je.tp klu die tetap gak perli2 u..maksudnye die cam xleh nk terime u apa..u wheter buat derk je or u pindah,..u xyah la smpai biar org ckp mcm2 kt u sedangkan u dh berubah,,sume buat silap kn..:)
be happy k

cahaya; owh yeke?urm mcm2 org ni syg..kadang2 die tunjuk konon2 nk bagi nasihat..tp kat dlm hati die busuk..padahal die xsuke kite ke apa..xpelah..u maafkan lah die..biar jelah syg..ok?

ryna: i've read ur entry..sabo jelah syg

chentaliya: bukan syaysya syg..kwn i kat kl..

cik epal: alhamdulilah..nurul punyer rumate pon baik2..

indah: wah2..bagus tu syg..best kn kalu rumate sekepala n baik2..hargainya okey..

ct: oh yeke?ala..selagi die xgadoh or susahkn kite biarlah ..tp bgus lah..yg skarang dh b\jdik bff..alhamdulilah..

fast: huhu..sabarjelah syg..manusia ni mcm2 syg

nursarah: gila sgt gila..bagus2 housemate baik2..

Nurulbadiah Lai said...

to all pe,baca dan pengomen2..

thanks 4 the comments..opinions..advises and apa2 saje..
sorry i cant reply each of ur comments coz my time is running out..i need to study coz my final just around de corner.
hope u guys dont mind..
thanks 4 all the comment it's really make me happy as i thought that...u read my entry and appreciated the way i wrote and highlight regarding this issue..

for readers especially who dropped comments here..i really wanna go to your pages if i 've enuf time..wait for me insyallah i will be there..

love for all ur support..thanks a lots.

Melati said...

Nurul, my hosmet dulu pun mcm tu jugak, bwk bf blk rumah, last2 i yg mengalah kuar dr rumah tu... =((

bedmate? weeee, i nak jugak nurul!!! im still searching my bedmate. heheee,

uMMUhabibahMohdH!Lm! said...

'bedmate' did sounds desperato de amor..hahaha..
hosmet cm2 memg sh*t gile..siyes hosmet yang dok kua kol 2-3pg ngan bf pn dah xthn nk halau je..apetah ag bwk blek kt umh..eeeuuuuwwww.....!

Hamba Allah said...

subhanallah..
cantiknya ciptaan Allah..
tengok muke nurul ngn kawan2..terasa sangat nk memuji Allah..cantiknya..indah betul ciptaan Tuhan..Alhamdulilah..

Qaseh dalia adelia said...

ishy2 ade jugak rumet mcmtu ye...nnt kan kene tangkap kan xpasal2 sis pun dikira bersubahat...hurmmmm bawak laki dah kes naye ..adehhhhh suh je ye kawen huhu

hannafauzann said...

gila slambe pompuan tu . tak tahan kawen jela . muahahaha
btw , kakak dgn kawan akk tu cantik sangat :D

Amirrah Zawani said...

OMG!!
kesian gila kat ur bff..
dia pulak yg kena tidur kat ruang tamu.. kalau i, dah maki2 dah housemate i kalau buat macam tu..



btw, nurul badiah lai mmg sgt cantik :)

starzieti said...

xde roomate sbb duk dgn family..ehe

fulltime dreamer said...

dapat satu rumah dok 8-9 orang...tak macam chillake nak tahan semua perangai....yes3! better pindah!!!!
carik yang sekepala...^,^

Peraih udang dari Zimbabwe said...

Dulu seorang ex-housemate aku muka dia sebijik cam mumia Ramses the Great kat British Museum tu, seriously...

Tapi perangai dia sangat baik...

piNky LuCiA said...

ssh jugak kalau dapat romate yng suka bawak lelaki balik.. huhuhu.. better pindah laa.. =) macam2 boleh jadi.. bahaya. lelaki zaman sekrg bukan semua boleh pakai. hehe

Poppy Lisa said...

Kalau saya, saya sound roomate sy kalau buat macam tu. Tak nak tinggal dengan dia lagi.

sekamar rindu said...

salam..

bawa laki kat rumah...ishh...sosial nya..

PiNky@hEarT said...

oh..macam kenal cik syasya tu.. bf dia b4 dis maktab penang kan.. hehe..

btw, i tag u dalam contest.. kalau ada masa boleh try join.. hadiah best sgt, diamond! benda baik harus dikongsi bersama kan.. ^_^

soffea said...

nurul :)

i pon ade pengalaman yg lebih kurang same. cume yg geram tu sbb die bwk masuk tunang die time i takde kat rumah. n jiran dok mengata.. haih.. nasib skrg dh kawen. tp at that time belum halal lagi la.. huhu..


i rindu rumetss i time study dulu.. wuhuu..*tibe2* hehe.

Nurulbadiah Lai said...

thanks all for the comments..you all make me happy:)

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

as long as it not happen to us, alhamdulillah, kerana maruah kita masih terjaga kn. well take care sis.. jgn biarkan diri anda diselebungiii dengan teman2 sekeliling yg sgt menjengkelkan oke?

doa, usaha, ikhtiar , tawakal!

sygg kak nurul...!

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

hehe. roomates zama entahla cmne. mulut diorg mmg bising sbb zama lah yg plg pendiam dlm bilik tu. suke mendgr dr cerckp. hehe. but i still love them eventhough ade bende yg terluke skit ke ape ke. hehe. adat bersahabat kan.

cokiedacomot said...

ade jugak housemate macam tuh . alahai . bagi ceramah agama kat dia .
btw , saya suka blog awak la

http://cokiecokie90.blogspot.com/2010/11/saya-suka-blog-awak-la.html

thanks :)

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

salam
nurul..memng ramai perangai macam tu ..kekadang pening kepla gak

nur dhiya' aida said...

saya suke belog awk la!

http://anaivegirlslife.blogspot.com/2010/11/saya-suka-blog-awak-la.html

gula-gula kapas said...

saya suka blog awak la ...
singgah kalau rajen ;P


http://letopkeypad.blogspot.com/2010/11/saya-suka-blog-awak-la.html

sumpit said...

meh aku sambung ayat yang best tu...

BABI BABI BABI... hahahaha lepas ni sila SAMAK dengan air tanah yer blog ni... kuikuikui

salam perkenalan

♥..cik_mas..♥ said...

nurul cyg..ni utk kamu..:)

http://masluvnerul.blogspot.com/2010/11/10-blog-gegurl-tempat-lepak.html

sui nawi said...

What a cute entry psl
housemate ;]

Rafhan said...

sampaikan salam kat syasya sani yer... :)

meaw said...

kak nurul, jauhi dari segala maksiat..jangan jadi macam orang tu....

Aisyah AR said...

huhuu....dulu pun pernah terkena ngan rum8 yg mcm celaka ni.

dia, bab cerita pasal org lain.....NO1!! Bab cter keburukkan org lain, no1!! Bab nangis, raih simpati ramai, paling NO1!!

susah bila ada rum8 yg penuh dengki dan khianat. Punca gaduh pasal isu A, yg mn blh dibawa berbincang tp dengki punya pasal habis dihasutnya yang lain. Pastu, berpura2 innocent menangis sana sini kata kita buat dia.

Alah, lgpun, semua org tau perangai dia mmg gtue. dulu pun dia gado ngan rum8 lama dia. Dua kali tue dia gado ngan rum8 dia!!!!! mmg tak de spe leh tahan ngan dia ni. huhuu....semua pun tahu dia pandai main drama. paling pandai reka cerita, paling pandai twist cerita.paling pandai hasut orang. pelakon terbaik punya!

skang ni, klu dia wat statement apa pun, mn yg dah masak ngan drama dia pakat gelak n geleng jer lah...huhuu...

alhamdulillah skang ni dpt rum8 yg baik sgt!! Masuk bilik wangi jer....barulah tenang fikiran.

Cuma pesanan dr bukan penaja, be careful with what you think you know. Choose your friend wisely.

Bila kita ikhlas, org blh nmpk. tu jer. bila kita dengki, mmg tak kan kekal.

Mata Pena Fadz said...

bahaye gak dpt roomate cm tuh....mmg lyk kite jauhkn diri dr owg2 gitu....bukn pew manusia rmbut jew sme hitam...tp hati lum tntu sehati....anyway...roomate nurul..cutie cm nurul :)

Mata Pena Fadz said...

bahaye gak dpt roomate cm tuh....mmg lyk kite jauhkn diri dr owg2 gitu....bukn pew manusia rmbut jew sme hitam...tp hati lum tntu sehati....anyway...roomate nurul..cutie cm nurul :)

She's retarded said...

panggil je pencegah maksiat, biar padan muka

alinac lover said...

housemate yong dulu cm celaka jugak,time org tido.time tu bawak msuk bf dia..
skali terkantoi..dgn kitrg semua kena soal siasat..

cis9!!!
mesti org semua ingat org dalam rumah ktrg bersubahat sama..malu nyerrrrrrrrrrrr

Nurulbadiah Lai said...

readers..thanks for all the comment..:

Ayin Masliza said...

Adik-adikku... Nak cari bedmate lebih kurang sama macam housemate gak... Cuma yg ni special, redha dia yg menentukan syuga atau neraka kita.

Bedmate akak on and off jer. Walaupun dah 6 years on and off (coz dia kerja jauh), kami berjaya mengasilkan 3 boys.. Hehhe... Good luck to adik2 ku dalam misi pencarian korang...

uLat cOmeL said...

nurul, rgrding ur story ni. penah la jugak dulu. erk!! bukan lah penah bwk balik jantan lah! no no no nehi!! tapi my rum8 la. bnd ni fresh lg so nk story ni. it happens 4 months back, during my industrial training. me stay kat ngan area tmpt prktikel tu(cuz nk save bajet la kunun2) bru sehari duduk, bru dpt thu yg si rum8 durjana suka bwk bf dia dtg rumah. at first, mmg xkesah sgt la sbb bf dia just duduk2 tgk tv kt hall,,lame-lame dpt tahu jugak, mase kitorg sume xde kt rumah(when i'm in d office lor) die mmg blk rumah dgn bf dia tu, siap guna brg2 dapo kami lagi ni apekes? nak beromen(wtf?) pon time kami xdak lantak kaulah tapi yang pi guna skali brg2 kami pasai pa?siap masak bagai. dey,,,nak makan g beli sendiri aaa!! gilo tul. haha..bnd ni berlanjutan until la me habes praktikal. xleh nk wat pa, cuzz....she's the owner of the house -_-"

cerita mereka2 said...

nk komen gak la..

klu bab pnjm brg smua,ok lg la..

tp klu bab bwk jantan nie,mmg x leh nk diterima,agak2 la.buat malu jer..nma jer islam,tp x malu plk nk wat dosa..

sy pn pnh kna gak mcm nie,tp bkn rumate la,housemate.tp serius x thn la.sbb kta skli tggung dosa dia wat maksiat.mmg nk report kt jakim supaya sedar sket.yer la..tme xdek gf dia pn,berani laki tue dtg.plik betul..x malu ker..

sy try brthn sbb pkir deposit umh,last2 blah jer la..biar la duit hangus dari tggung dosa org..

Hashira Yusoff said...

i x der h0ousemate..r0omate. coz i duk ostel..mmg geram gila2.. meain2 hempas2 barang, i mmg x tahan la! dah tu i buat baik dia buat dek aje..apekejadah la kan!! geramnya..skunk ni i tgh plan nk tulis surat pindh bilik. urghh..

♥ bella nabila ♥ said...

i do have my ex-roomate yang memang puaka ! u know what , kami gaduh sebab bella x cakap ngan dia , heloo..masa tu sibuk tuk final , then dia boleh pi cerita semua rahsia , semua kutukan , siap selongkar my lappy n tengok pic bella dan pakwe , then leh pulak cakap macam2 , wth + wtf ! huh ! blog bella pun dah xprivacy dh . nyampah tol pompuan annoying cam 2 !

Aenylyza said...

pernah ada 3 org rumet.. 1st & 3rd rumet amat baik.. rindu bila jauh.. 2nd rumet mcm syial.. kita buat baik; jaga dia ms sakit. senyap ms dia study. tp blkg kita, sungguh celaka dia mengata kita ni x pandai faham dia!!

Anonymous said...

i ad rumet a.k.a bff a.k.a adk. tp skng prangai dy cm babi.