29 January 2012

apa makna hidup senang bagi kite?

hey everyone!!!

to be honest..last week aku rasa macam tak bleh nak bernafas..terase kandungan oksigen dalam badan tak de langsung!..
aku memang manusia yang last minit buat kerja..termasuk nak berbisnes lagi..photoshoot lagik..and terkejar kejar aku kesana kemari dengan niat yang satu..

make money..earn money..sebab banyak sangat benda aku nak buat sekarang ni..

and because of that..i have zero times for family and lover..and also for Allah..
sebenarnya semakin banyak duit dekat tangan..semakin serabut and semakin tak bersyukur..sebab akan rasa nak lagi..nak lagi..nak lagi..

and lastly..ade duit ..tak rasa senang sangat pon..

and aku belajar something...

senang nya kite ni bukan terletak pada duit..sebenarnya senang or tidak kite ni..terletak pada rahmat tuhan..terletak pada berkatnya apa yang kite dapat..terletak pada hati yang tenang..

aku teringat pada kata2 ustaz Azhar Idrus yang lebih kurang macam ni..

sekaya2 raja pon..sehebat2 raja pon..kalau jatuh sakit..tak leh buat apa2..duduk dekat wad kelas AAAAA pon..ade bodyguard jaga kat luar pon..katil mahal giler pon..tapi tak bleh nak makan..tak bleh nak berjalan sebab sakit..dah kalau nama pon raja, kan hebat..duit banyak kn..tapi kenapa last2..duit yang bertimbum tu tak dapet nak nolong dia makan guna mulut?? pastu nung dekat bawah sana..pak Guard hospital yang gaji 500 sebulan..yang tak de sapa pandang pon..lepas mengkedarah nasik..kedarah ayam lak..lepas makan ..makan lagi sampai 40kali sendawa....
ya Allah..sangat2 lah betul..

senang kite ni bukan terletak pada duit semata-mata..kalau hidup kite ni berkat..duit rm300 ringgit pon cukup untuk bagi anak 10 orang anak makan.semua anak2 berjaya..even susah pon..tapi senang hati..pergi noreh getah sama2 suami isteri..tak yah pikir hutang kereta..pikir tu..tak perlu gaduh pasal suami ade orang lain la..

and kalau hidup kite ni tiada keberkatan Allah.kalau kite duk kejar sangat dunia..duit RM30ribu sebulan pon tak mampu nak tanggung mak yang sakit..tak mampu nak didik anak jadi org yang berguna..suami isteri pon macam tak suami isteri..asyik gaduh je siang malam..

kadang2 duit kite yang 60juta tu tak mampu memberi manfaat sesen pon pada kite..kadang2 duit kite yang 4sen tu mampu memberi manfaat kepada kite sampai kiamat..Tuhan maha Besar kn?

kan??

sebenarnya hati yang senang itu adalah senang yang sebenar benarnya..
hati yang senang tu hanya akan datang kalau kite reti untuk belajar syukur..reti untuk berasa cukup..
hati yang tenang plak hanya akan datang kalau kite ni hidup dibawah rahmat Allah..and macammana rahmat Allah itu akan datang??

selagi kite tidak tersimpang jauh dari tujuan hidup yang asal..selagi kite tidak alpa sangat mengejar dunia..selagi kite tidak mengejar pangkat dan harta yang melampau...selagi kite selalu ingat padaNYA..selagi kite berbuat salah and kite sedar dan cuba membaiki diri..insyallah..hidup kite akan berkat..insyallah...( ##balik kepada diri sendiri)

senang bukan pada duit..

DSC_0315

Hidup boleh beli dengan duit..
Rahmat tuhan TIDAK..


Thanks For reading this.

34 comments:

echa chot said...

terbaek la sis :)

moonbulan said...

setuju gn kak nurul~!

betol kan kak...kalu tk bersyukur kite xrasa tenang sebenarnya..

~kuyam~ said...

bestnya entry ni.rsa tersentuh sbb b4 ni asyk pd xda duit xhepi la,cne nk g jln2,nk shopping2..pdhalkebhagiaan tu ada dlm dri sndri kan?bukan pd wang semata..thnks nurul :>

[ wanni ] said...

Nice entry kak!

Duit memang penting dalam hidup, tapi jika disulami dengan rasa bersyukur, pasti kita akan lebih bahagia :)

sea_lavender said...

setuju3x dengan entry ni~ rahmat dan berkat Allah segalanya.. hidup mewah macam mana hilang erti syukur pada Maha Pemberi hidup tidak bermakna dan tak merasai kebahagiaan itu.. sia2 sahaja.. jadi sama2 dekatkn diri pd Dia..Dalam erti kata kenal erti bersyukur pd Allah..

Schubert Serenade said...

setuju sangat..duit boleh cari byk mana pon...tp bila sakit duit tu dah takda makna even kita mampu bayar bil perubatan mahal2, kalau xboleh sembuh, keadaan ttp sama...sakit and duit tak boleh tolong kita lagi...:)

Phat said...

hidup biar sederhana je...tp betul apa yg nurul cakap..

zati said...

yup nurul, u are so true! lately i've been thinking of how to earn earn earn money, sampai tak boleh tidur mlm & demam2..but after reading your post makes me wonder, tak cukup lagi ke dgn apa yg ade..syukur Ya Allah..thanks nurul for reminding me about keberkatan..May Allah bless you :)

Eyeme said...

alhamdulillah that you remind me of that. ty!

Akim Iqbal said...

Terbaik !

Anonymous said...

setujuuuu,,,bleh x nk copy ayat2 sikit?
~syidah~

nur amalina athman said...

bagus entry ni..:)

Nasuha Suhada said...

betul kak :)

mysara said...

rahmat dr Tuhan tu yg lbey pntg...
kdg2 kita manusia terlalu leka..cbuk kejar duit je..

Mardhia Yusof said...

"kemewahan tak memberi kebahagiaan."
it does happen in real life. it's really true after all.

my mom just once said,
""Janganlah junjung dunia di kepala,kelek akhirat di tangan. Andai terjatuh,pasti lepaskan pegangan di tangan. Bertuhankanlah kepada Pencipta, bukan duniawi."


yang baik itu dari Allah SWT, yang buruk dari hambaNya.

Adila Saidi said...

duit mmg bukan segala galanya.
tp kita perlukan duit utk terus hidup dlm dunia skrg nih.
yg penting semua tuh rezeki dr allah :)
kita patut bersyukur.

sYiRa LoKMaN said...

akak hebat! sukaaa

ainatiqah said...

hyehye sis! yup, betul tu. my mom pun pernah advise yg penting bukan harta berkoyan2 tp yg dilimpahi rahmat n barakah Dia. kdg2 bila kita tahu erti n nikmat syukur, yg sikit pun dah terasa lebih dr cukup. itulah rahmat Dia :)

lisa said...

setuju..berkat dan redha Allah tu lagi penting, kdg2 org yang hidup tak mewah pun lg bahagia, rezeki always masuk..bersyukur dgn apa yg Allah bg :)

yellowblouse said...

no doubt...totally agree

NIZAM said...

betul. kena tau define SYUKUR. kalo kita taktau nak define, sampai bila pun kita anggap apa yang kita ada takkan pernah cukup.

Anonymous said...

I LOVE YOUR ENTRY SIS

Penjual Reflesia™ said...

betol tu..=.= kene bersyukur dengan ape yang ade..

HoneyBUZZin said...

Setuju sangat! suka entri ni.

~eZmALiZa~ said...

wang boleh membahagiakan..tp dgn wang juga boleh menghancurkan... :)

love your entry kak nurul :)

Anonymous said...

tq for sharing this :)
memberi motivasi

aizadalias said...

money is the game for the rich..hoho

alexa yussida said...

nawaitu cari duit kerna Dia n x abaikan Dia maka insyaAllah akn dpt dua2 :)

Nurulbadiah Lai said...

tq all for de comments

Puteri Biru said...

kan Allah berfirman, 'Hanya sedikit hambaNya yg bersyukur'.

yang nikmat sebenar adalah dr rasa syukur biarpun sedikit. kalau banyak tp tak syukur. mmg tak berkat la hidup.

shila said...

kerana duit hari2 aku gaduh ngn tunang..

ntahlah..
duit ni kadang2 aku rasa macam satu agen pemusnah kebahagian je

Eyriqazz said...

good luck..dimana ada kemahuan di situ ada jalan...berbisness? kalau berminat bolehla try advertise ad my blog..satu negeri maybe i can give a good offer that will be win-win situation for both of us...

Hidayah Maznan said...

setuju ngan nurul. nice entry dear :)

yogi sugandi said...

betul tuh.,
Hehe