19 January 2012

how to be strong enough?

Selamat hari khamis..

##entry berjela okey..nasib la korang heheh..



sedang aku tengah tulis entry ni..ayaq mata aku mengalir deras..sangat2 deras okey..
today i received email from someone with a very sad story..and according to her..pernah rasa seperti mahu mendoakan supaya Tuhan mencabut nyawanya daripada menanggung beban yg membelenggu dirinya.. what makes me cry is at the end of her email..she said this

"u just a little girl but one of your entry really taught me how to be strong.Thanks nurul for reminding me who im and that i am enough.."

im humbled that i was able to remind someone to realized who they are..alhamdulilah..at least.. ada orang bleh take my words and be inspired..alhamdulilah..tapi bukan pujian yang aku nak..but i want all my lovely readers stay strong enough even on your hardest day ever.!!

pernah org tanya aku..camne nak jadik kuat..camne nak jadi kalis and lali??
really..i dont have a great story but pengalaman hidup benar2 membuat aku menjadi keras seperti batu..benar2 membuat aku jadik kuat and teguh..

pernah aku gagal mendapat apa yang aku nak..dan kegagalan itu menjadikan aku seorang yang malas berusaha..ignorant..pernah aku merasakan hidup ini tidak adil..kenapa aku tidak dilahirkan di dalam keluarga seperi itu..kenapa aku tiada kemewahan seperti itu..kenapa bila aku buat perkara yang betul tetap nampak salah pada seseorang itu..kenapa ada yang membenci aku tanpa sebab yang kukuh..kenapa aku terkemudian sedangkan orang kedepan.kenapa aku tiada pakaian cantik..kenapa muke aku ade jerawat...kenapa disaat aku mahu mencipta kejayaan orang mengingatkan sejarah2 buruk aku..kenapa and kenapa tu semua suatu masa dahulu pernah menjadikan aku makin lemah..lemah dan hilang keyakinan..

aku muhasabah diri balik..all that bad things that i had before..make me strong enough..and how i come out a better person bcoz of it..baru aku sedar yang hidup kau tak cool kalau kau tak pernah menangis sampai bengkak mata macam kena sengat lebah then lepas nangis..kau boleh lap airmata and let those things go!!!..yeah..

pernah aku rasa aku tak mampu..eh tak kan mampulah..macam mustahil..tapi aku berjaya jugak harungi the darkest days of my life..YA Allah kadang2 aku tak percaya..aku mampu buat?maknanya aku nak cakap..kau jgn biar benda2 negatif melemahkan kau..kau kena lawan..kau kena yakin.manusia tiada bersama kau takpe.ALLAH ada!!

dan macammanan aku lawan kelemahan aku?

i was thinking about my parent..dia berhak keatas aku..keatas kejayaan dan kegagalan aku..disaat semua orang mungkin pergi dari aku..tapi satu2nya yang akan stay adalah parent aku!!so i do this for them!!i had to remind myself even how bad i am and how bad people treat me..i have to be tough..

i stop comparing myself.aku butakan mata.pekakkan telinga..keraskan hati macam batu..dan aku berjalan diatasnya..selagi aku peduli apa orang kata..selagi aku rasa aku ni lemah..bodoh..bebal..gagal..selagi itu aku tak kan kemana mana..aku berhenti dari membandingkan diri aku ngn orang lain..seburuk buruk aku..inilah aku..aku terima lemah aku..aku bersyukur dengan lebih aku.bcoz today..i accept who i am as enough..i accept how i was made uniquely and all of the experiences i've had that have made who i am today..

and again..aku tahu..akan ade yang bersorak disaat melihat aku jatuh..and ade yang gembira melihat aku naik..and again today..i know exactly siapa kawan yang baik and sejati..i know exactly siapa musuh dalam selimut..siapa kawan yang menikam aku dari belakang..i know exactly siapa kawan yang spread the rumours kesana kemari....i know excatly even aku buat2 tak peduli and buat tak tahu..but i know who you are friend. but i dont wanna go against u the way u did to me....becoz i wanna be strong..!

and because of whats happened to me sometimes..i have become a more beautiful sould..bcoz of the way i failed..i falled. bcoz of the way i've beed stabbed, scarred, broken and healed..i'm enough..and so you are..

be strong because you are priceless..!!!
be strong..and strong!

end..
THANKS FOR READING THIS

##again promote adoablemuslimah contest..
click picture to join


##and also dont forget to support kawan nurul punyer blogshop(CLOVERUSH)
click pic to directly go there

41 comments:

Anisa Hang Tuah said...

insyaAllah.

nur amalina athman said...

nice entry..:)

aincloudnine said...

terbaik. thanks kak nurul for being my inspiration <3

♥AienNajwa♥ said...

bangkit dari kelemahan sendiri..pandang kedepan dan jgn mudah mengalah..pegang prinsip kau boley buat walaupun ade bende2 yang menghalang..satu hari nanti, kiter akan nmapak lautan yang terbentang luas..bdw, jgn carik kawan yang kiter tak tahu mane asal usul kebaikannyer..just tengok dari jauh..be strong..for me tOo !~ thanks sis..

Kyra said...

thankyou sis , i really like every entry of yours. suka baca senyap2 hihi. kalau tga2 sedih ke give up ke hapa..im here on your blog find something from your entry..sometimes your entry make me open my mind to think and take a note.. thankss..love yaa ^^

nadzirah said...

love this entry and love you kak nurul. i had went thru all the suffers yang relate dengan kawan (kawan baik) and also break up in the same year. yupp, bila kita da rasa benda paling teruk, dan kita bangkit. perasaan tu sangat awesome :)

Missha said...

Kadang-kadang kita rasa macam kita je yang lalui semua benda ni. Perjalanan hidup orang lain semuanya senang. Tapi kita lupa, setiap manusia ada bahagian masing-masing. Ujian dari Allah tanda Dia sayangkan kita. Thanks for sharing. Pernah juga rasa yang sama. Rasa down bila orang hina & cemuh kita. Tapi kita lupa. Allah nak kita kuat, supaya kita boleh hadapi semua dengan hanya berharap pada Dia.

Roseputih Zumie said...

really inspired me sis nurul.. =)

Orked said...

yUPP, LETS move on....be strong 4 our own sake....

Feza said...

I'm a strong women! ^^,

zuk zuhaiza said...

me proud of u sis!

i like this part "manusia tak ada bersama kau takpe.Allah ade!'

Anonymous said...

mcm baguih jaaaa hang tuhhhhhh..PTUI

kak sif said...

kalo cmtu sape2 pun leh tulis, dik. cuba print screen, kasik kami sume nengok. =)))))

CikMai said...

i love u kak nurul~!

Lukachikito AreTeen said...

salam kak Nurul, saya sama jer macam pembaca2 lain dalam blog akak nie.... kata-kata akak memberi saya semangat sewaktu saya tengah down sangat.. saya doakan semoga akak akan bahagia seperti mana akak memberikan inspirasi kepada saya...

salam sayang buat kak Nurul dari negeri di bawah bayu....

myra abdullah said...

yup,memberi kekuatan pd seseorg dgn cr lisan juga berkesan.apapeun,setiap yg berlaku pasti ade hikmahnya.
salah satu hikmahnya utk memberi kekuatan pd diri sendiri =D
yg penting jgn mudah megalah.

Dila azie said...

The keyword is diri sendiri . Kita yang mentukan segalanya (:

nadiah zamran said...

thanks kak nurul.. ayat2 ni menaikkan balek semangat.. hehe..

yaya_flanella said...

be strong. you know you could. :')

~Nana BamBam~ said...

tabahkan untuk segalanya..dan saya yakin betul..anda kuat untuk menerima semua itu..

kan ?

look before you leap said...

tengs akak..betul2 bangkitkan semangat yg kian pudar..:D

Eyfa Zalifa said...

excellent..really2 good entry dear..Change your thoughts and you change your world...its like..Always forgive your enemies - nothing annoys them so much...after all,Forgiveness is the key to action and freedom...good entry sis..nice..really2 inspring me..the every word of ur entry gains my confidence back..thanks..

BLADE EDGE said...

salam nurul...

yess... u r strong!! :-)

Anonymous said...

click chanel bags for sale for gift fxwinter20off

B33HA LoV4to said...

Saya kuat kerana selalu membaca blog Nurul badiah Lai. Ideologi dia dan saya selalu sama.

sesegar said...

Alhamdulillah,sungguh kuat :)

Nur Aischa said...

sgt memberi inspirasi kpd aisyah, kita jgn pedulikan smua perkara negatif tu tp biar kita gagahkan diri kita utk kebaikan pd masa akan dtg. insyaallah..

HoneyBUZZin said...

My tears fell when I read this entry...so trueth....I felt comforted...now I know, I wasn't alone going through tough lives....

Kalau sudi singgah baca di blog...

Thank you.
Salam Sejahtera.

dhayaluna said...

be strong as you can. always think positive.


kalau anda masih sihat dan sanggup menyimpan untuk masa depan anda, hubungi saya untuk medical card prudential anda dan jika anda sudah disahkan ada sakit...sms jer saya..terima kasih. https://www.facebook.com/sheisdhaya

♥e'in♥ said...

yes dear.. stop comparing yourself with others.. :')

IEQAH said...

rely like this sis... sukaa entri sis mesti pnuh dgn experience :)

yu ya said...

Something for you Kak Badiah ^ ^ You made me think about 'grateful'. I should do this sooner.

Yeay, sometimes we don't realize about how the entry may effect others.. really bad.

Tq.

http://yayaqiestina.blogspot.com/2012/01/thanks-nurulbadiah-lai.html?zx=3701aee898677156

MiFiqa said...

really like this article kak nurul ! :))

Kancil 8349 said...

entri yang baik...salam perkenalan daripada Kancil...kancil dapat tahu bahawa hari nie hari jadi kamu...

Selamat hari jadi...

deardearyhaty.blogspot.com said...

b strong dear..:)

Iffika | Ruslan said...

nice entry :))

tabahkan hati ye . manusia sekarang ramai yang kuat dengki .

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

nice entry kakak :)

Fatin Nabihan said...

nice entry. kadang2, bila saya rasa down, sy akan buka blog nurul, and your words inspire me..

kita kena kuat, biar apa orang nak kata, bila mereka dah penat, mereka akan berhenti mengata.

keep update ya! :)

alexa yussida said...

really inspiring dear ..thnkss

Nurulbadiah Lai said...

thanks all for de comments..

love u lah!

nana said...

akak nurul ??
cam ne nak betol-betol kuat hadapi semua ini ??