07 January 2012

diari seorang pengamal undang-undang yang wannabe!

hai sunday blues..

baru lepas kena marah dengan boss..sumpah best!!
maybe this is just the ridiculous entry but hell yeah..take it and live with it..chewahh..

to be honest..aku memang seorang yang sangat outdated and budak-tak-tahu-apa2..sound innocent giler uwekks..tibe2 ari ni rasa poyo sangat nak cakap pasal law thingy..

for your info..aku baru je seminggu habis chambering (in case u dont know..latihan guaman/peguam pelatih)..pejam celik pejam celik dah 9 bulan and now cant wait to officially admitted as an advocate and solicitor..bapak eksen padahal bleh je cakap melayu-peguam-akan-jadi..


my babes dah officially jadik lawyer cant waittt my turn!!

now all the document aku dah prepare tunggu masa filing and long call and then..yeahhh..alhamdulilah..after all..dapat jugakkk jadik peguam..aku tak tahu la orang lain tapi 24 hours under stress yang melampau..luckly my boss bukan jenis yang suka marah tak tentu pasal..just so-so je..dia senang terima mistake aku but then kadang2 sakit jiwa dengan kerenah client yang sakit jiwe macam aku jugak and sakit jiwe dealing dengan case yang gila babi sakit jiwe..puhhhh..letih taip!

situasi biasa as a legal practitioner..
stress/kerja bertimbum/muke tak cukup tido/ comel lalala.

my point is..even time study aku ni tak de la pandai sangat pon tapi last2..sama dapat jadik macam kamu semua yang rajin2 theeee...so siapa2 pon no need tuk jadi sombong or eksen being in law school terutamanya kepada adik2 yang still in university..coz ur perjalanan still panjang and no one knows what will happen next..if u are smart enuf..dont underestimated your fellow friend terutama yang suka duduk belakang2(as anon said to me yang duduk belakang2 ni loser) or kawan2 course lain..no need untuk rasa pandai..just rasa biasa2 je u all semua normal people like me...like everybody..

being in law school doesnt mean you already succeed....u need to pass the final exam and get the law degree..then u kena sit for ethnic course..kene lulus dulu then u kene fulfill 9month chambering..if no objection barulah u all diterima masuk sebagai peguam..taip semudah ni tapi that things tak de semudah ni..harap maklum.

kesimpulannya..aku dah melepasi fasa2 itu and now..fasa baru sebagai peguam bermula..and pastinye tanggungjawab lebih besar coz as a lawyer..things yang aku kena letak dalam kepala hotak ini adalah..every action of mine..will effect someone life..someone property..someone family..someone bla bla bla..

jadik apa pon sama je..being a doctor..pilot or even tukang-kait-kelapa..sama je..we are human and we have no right untuk merasakan diri kite lebih besar dari orang lain..kn..kn??and kepada some of the haters yang sukeee je komplen pasal bahasa or ilmu aku yg sekangkang kera katanya ..pastu siap gitau die ni law student la..lawyer la..lecture la..dah tu..aku pedulik ape sama engkau..wink wink..
konklusinye..tekanan tu setiap hari ade..tak termasuk masalah peribadi..kadang2 rasa macam nak belah dua badan.satu pergi sana..satu pergi sini..and at the same time kerja sume setel..hehe..tapi dah tu jalan yang aku kena lalui...terima jelah dengan syukur..

and yang pasti..aku suka pakai cantik2 pergi court and office..
and hati mesti mau keras macam b
atu..
keh keh..


sebenarnye tak lawa mana pon..


so..gud luck to all of you..enjoy ur life..:)

71 comments:

Nursyahira izzati Ngadimon said...

goodluckk kak nurul ! semoga sukses yaaaaaaaaaaa ;)

LittleGurl said...

gud luck sis!! i love you!!


ish ish cik anon tak abes-abes nak jeles dengan orang. grrrrrrrrr

Pendekar Berkuda said...

tahniah yer awak.... (^_^)

dila.azie said...

Emm . Best nye hidup akak . Dah ada hala tuju . Dila ? Baru nak melangkah . Pray for me . Please . Thanks . Gudluck kak and congrats ! ^^

yqnq ellyana said...

kiutnya akak :D
suke bace entry ni

Cik Eka said...

semoga kak nurul jadi peguam yang hebat...



dan


cantik..hehehehe

Sara Ali said...

sis....congrate....
mmber sy iaitu junior sis pon selalu ckp mcm tu...ckp or taip mmg senang...tp bila berdpn sendiri....
diam...

xsemudah itu kn,,,
sng citer,,x kisah la bidang apa yg kita ambik...
xde yg senang...
semuanya ade cbrnnya...

@dD@ said...

congrate nurul :)

best nyer .. cita dah tercapai :)

@dD@ said...

congrate nurul :)

best nyer .. cita dah tercapai :)

zuk zuhaiza said...

betol tu kak nurul. in pfofessioanal ethics we should separate our personal emotion and any other things. bermakna time jadi lawyer act lah sbg lawyer kan? takkan lah kat blog nak jd skema cm lawyer kot. kena lah jadi giler2 sikit kan. baru rase enjoy. hee

naziyatul fatihah said...

all the best kak bad

fara said...

good luck sis, InsyaAllah kalo de rezeki mmg nk sbg degree law jgk, fuh jauh lg pjlnn.

onie said...

ayat yang last sekali.... staf kat office onie selalu cakap kat onie, hati mesti mau keras!yesss...memang mesti.... love u sis,rindu sangat kat kak nurul

Shahrul Hairy Shaharuddin said...

Salam Nurul,
Tadi masa i check my email, dpt 1 link yg mana ada blog yg kategori 18 keatas, ada gambar u. U know about that?

Thanks.

seorang insan :: AMB said...

done follow..:D

nini said...

wah gud luck...tercapai impian...=D

nur amalina athman said...

takpa pakai cantik2 pun..jadi lawyer princess..hehe..:)

ieqa said...

Woww lawyer?
Hebat hebat! :D

LynN LoLa~~ said...

congratz kak nurul! :)

doakan lynn plak abeh stdy medic ;D

p/s: jom jenguk tudung2 bawal kat http://lolascarflet.blogspot.com. murah2+cantik2 taw!

alia farhah said...

salam. sy doa akak akn jd seorg lawyer yg baik. sy hrap sy pn blh jd lawyer mcm akak jgk. cuma perjalanan sy msih jauh lagi. may ALLAH bless u =D

ieyka dinda said...

suke bila kak nurul cakap...

"aku pedulik ape sama engkau..wink wink.."

yeaahhh pedulikan mereka...keputusan yg mantap pon belum tentu janji kerjaya terbaik kan...

lap u la kak nurul...kerja dengan ikhlas dan jgn pndg rendah kt sape2..never! :)

zoeLa said...

sis, doakan saya dapat sambung degree law!

Nini Mohd said...

sabar lah. ni baru chambering tau. belum betul2 jadi lawyer lagi.
bila dah jadi lawyer, tanggungjawab tu lagi besar & berat.
semua fail/case dah jadi tanggungjawab kita. tak sama macam chambering.
agree, tak mudah nak jadik lawyer.
bukannya lepas habis study terus boleh jadi lawyer.
kena chambering, ethic course, kena tunggu long-call etc. tp 1 lagi kena tambah tu : dah dapat PC baru legally boleh practise. hehee~ ;)
btw, long-call bila ni?

Dear Yayien said...

best of luck, kak !

Anonymous said...

hurm..mmg kerja bukan mudah..huhu..kalau org yang amek law,jadi lecturer ok x?means dia ajar law..but dia kena lalui semuanya macam peguamlah kan?lecturer ke peguam better?tapi kalau jadi lecturer,then dia nak jadi lawyer,x boleh ea?

Ikr@m said...

congrats.pasni leh hire la kalu ada kes.hehe

Ikr@m said...

congrats.pasni leh hire la kalu ada kes.hehe

Bitt (double IS) said...

gud luck n all the best to u ;)

Tara Asrar (NEW) said...

I love your ceria face.. heee :)

~Nana BamBam~ said...

ooohhh..nana pon suka kalau pakai cantik2 gi offis or court ..nheheeeeee :P

peaceee :P

FatihaNur said...

alhamdulillah n congrate to lawyer to be soon...hopefully everything will be under Allah bless...Amin...

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

assalamualaikum nurul. =)

alhamdulillah, tahniah tau. moga menjadi lawyer yang amanah. kalau mase skol dulu, ustaz selalu cite betapa susahnya jadi lawyer.sebelah kaki disyurga, sebelah neraka.kalau salah mengadili, bisa terjerumus dlm neraka.moga Allah melindungi para lawyer muslim. =)

cik siti said...

kak nurul, siti pon law jugak. penatnyaaa blajar law. :(

faa.rosli said...

kalo peguam comey camni, maw pihak lawan menyerah kalah..hehehe

congrats!

faa.rosli said...

kalo peguam comey camni, maw pihak lawan menyerah kalah..hehehe

congrats!

fzfd said...

oh,i hope i can be a lawyer like u sis.good luck being a lawyer!

Anonymous said...

Best tak akak jadi lawyer ? Im fourteen and I've always wanted to be a lawyer. but I'm not quite sure. :)

~Eizny Ejan~ said...

no need untuk rasa pandai..just rasa biasa2 je u all semua normal people like me...like everybody..

serius suke ngan ayt sis ni...
mmg btol x perlu blgk wlpn sem tu kta ampir nk dpt anugerah dekan :)

sYiRa LoKMaN said...

comel la kakak !!... peguam tuu..sukaa ! :D

Anonymous said...

pekerjaan pertama yg masuk ke neraka adlah lawyer. sbb depa pentingkan duit jer.. depa bela je sesapa pon, xkira yg bsalah or x bsalah. yg penting duet.. haiyoooo


btw - pendeknya u. ingatkan tggi. tggi kerana heels n wedges, boleh jalan!!!

Syieda™ said...

nanti kalau nak khidmat peguam nak cari akak la..leh? @_@

pAri-ParI tErbAng tiNgGi said...

:)

Wahidah said...

congrats nurul..lama tk komen..jd silent reader jer...

happy new year..:)

Anonymous said...

comelnya akak :-)))))))))))))

Natasha said...

Kakak!!!
Bestnyer da abis chambering~
All the best for u...
Kite masih stdy lg, still a lot more to learn
(:

Phoebe said...

so sweet peguam-akan-jadi ni.. :D
whatever it'll be in the future, good luck ye sis.Praying the best for you. :)

Nur Zaheera said...

congrates sis ;) bestt :D hehe

ps : da lama tak terjah sini. kak nurul comel. wee. !

Anonymous said...

urmmm..seorang yg berhati sentimental..hehe

O'gosh said...

gud luck NBL..nanti ada case ble la rujuk free..lalala

iffah imani said...

gud job...gud luck...

Tyha said...

Satu je boring tengok lawyer2 ni bergaya cemana pon, kaler tetap hitam putih...hehehehe.Jgn marah ye dik.

Nurulbadiah Lai said...

hye people..thanks for de comment..tuvm..

yup..jadik lawyer best..sumpah best..hehehe

to anon:

pekerjaan pertama yg masuk ke neraka adlah lawyer. sbb depa pentingkan duit jer.. depa bela je sesapa pon, xkira yg bsalah or x bsalah. yg penting duet.. haiyoooo


btw - pendeknya u. ingatkan tggi. tggi kerana heels n wedges, boleh jalan!!!

u ni macam banyak tgok movie je kn..
tak nak cakap panjang..but take this..

Islam ialah mengambil berat pada menegakkan keadilan dan memberi kepada setiap orang akan haknya dengan tidak melampaui atau mengurangi batasan. Allah telah menyuruh kita supaya berlaku adil dan membuat kebaikan. Atas sebab keadilanlah maka diutuskan para rasul dan diturunkan kitab-kitab Allah, begitulah tegaknya hukum Allah di dunia dan akhirat.
Islam mewajibkan semua penganutnya supaya membela dirinya atau keluarganya atau maruahnya apabila menempuh kezaliman atau ancaman. Dari itu jika seseorang itu telah dituduh di dalam sesuatu perkara "case" sedang ia percaya dirinya tidak bersalah, hendaklah ia membela dirinya. Kalaulah keadaan tidak membolehkan ia membela dirinya secara peribadi sehingga ia terdesak untuk mendapatkan bantuan guaman, bolehlah ia menempah seorang peguam. Hukum syarak mengenai penempahan peguam demi membela diri atau sebagainya dengan secara hak dan menegakkan keadilan adalah harus.

(2) Tugas sebenar seorang peguam ialah membela hak-hak orang ramai dalam perkara yang berkaitan dengan undang-undang. Ini adalah satu pekerjaan yang mulia dan terhormat di sisi agama Islam. Kerana menegakkan kebenaran dan menolak sebarang bencana dan kezaliman adalah satu daripada prinsip Islam sebagaimana firman Allah swt dalam surah An-Nisaa, ayat 135:
يَاأَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُونُوا قَوَّامِينَ بِالْقِسْطِ شُهَدَاءَ لِلَّهِ وَلَوْ عَلَى أَنفُسِكُمْ أَوْ الْوَالِدَيْنِ والأَقْرَبِينَ

ertinya: "Hai orang-orang yang beriman, hendaklah kamu tegakkan keadilan serta menjadi saksi atas kebenaran kerana Allah, meskipun terhadap dirimu sendiri atau terhadap ibu bapa dan karib kerabatmu..

and one more thing..ini adalah undang2 manusia..bukan undang2 hudud..

awk tahu ke org tu bersalah ke tak??
konfum ke dia salah..
and kalau dia salah..
takat mana?
kalau peruntukan tu hukuman penjara 20tahun..
and kesalahan dia tu kecil je nk dibandingkan dengan hukuman tu..
so apa tugas peguam?
membela dia supaya mendapat keadilan yg sewajarnye..
please dont comment if ilmu tak cukup..

ke neraka?
sesiapa yg tak jujur..akan ke neraka..tak kira siapa pon even kamu ustaz..

btw..
kalau saya pendek pon..
jgn hina ketentuan Allah:)

FizaMustafa said...

Terbaek !! ~~

zara bakar said...

sentap hati makcik anon nie maen neraka2 pulak! hahaha.. comey~~

7 years practicing and am sick of it! said...

it's ethic course dear. not ethnic. typographical error i assume. so, oral amendment allowed. mwahahahahhaha.

good luck.

Nurulbadiah Lai said...

owh tq tq..dah betulkan..
typing error..:)

lisa said...

goodluck kak nurul !! jadi lawyer atau pekerjaan apapun still terbaik :)

Anonymous said...

mmg x lawa pun. aku pun heran bakpe ramai sgt duk adore ke mu. mu biasa je aku rasa. even time skoloh dlu pon xdop r rmai org tgila2 ke mu. cuma se je r aku akui. mu kulit putih. tp kulit putih x semstinya lawo pon. well, bile dh msuk dlm blog, haruslah publish gmbr2 hok pkai mekap kan. gmbar2 edit. so that's why jadi napok lawo. oppss silap. bye. haruslah kan supaya napok laawo gituuuu. mu boleh r perdaya org hok x kenal mu personally, tp tidak org2 kampung mu or org2 pernah sekelas nge mu weyyy.

neneksayha said...

assalamualaikum cucu nenek :D
isnin 9/1/2012 hari tu nenek nampak cucu kat mbkt ganu :D
cucu pakai baju kurong n shawl purple :D
awww! cumel gilerrr :D
nenek kat ats KFC mase tu :D
nampak mcm cucu nak pegi area masjid :D
then,nenek kejar cucu :D
tapi cucu ilang :(
tak dpt jumpe :(
sedih :(
hope kite buleh jumpe satu ari nnt :D
awww! take care kak nurul :D love <3

Anonymous said...

cute giler pic last tu

Nurulbadiah Lai said...

Anonymous January 11, 2012 1:33 AM:

memanglah harus letak yg cantik2..lorh baru tahu ke??

apa barang aku nak perdayakan org..aku bukan berniaga jualan langsung pon..aku tulis blog je pon..

mung tu yg terpedaya dengan "hati kotor" mung tu sebab mu benci2 ke aku pon..mung mari jugok blog aku..sian ke mung...

lastly..get a life!seriously get a life!

wani said...

bestnya jadi lawyer. hmm nak jadi mcm akk jugak tpi x sure :')

Nini Mohd said...

ANON yg cakap "pekerjaan pertama yg masuk ke neraka adlah lawyer."

seriously? hadis mana yg awak rujuk yer? lawyer pentingkan duit & bela sesape utk duit?
oh,cara awak bercakap tu sangat2 menunjukkan yg awak takde ilmu pengetahuan.

Anonymous said...

hoi anon...fuck u la..rosakkan name anon jer!! cibai betul mulut anon..lantak r badiah...juz ignore die yg dgki ngn awk!! bullshit

Anonymous said...

heran la ngan si anon tu kak nurul... tak suka.. tpi selalu baca blog kat nurul ni... pelik tol... org law tk suka tgok pun tknak... ni setiap masa usha je blog kt nurul ni... kadang2 kesian plak kat dia... hehehehe.... macam sakit mentel je... tk boleh tgok kak nurul bjaya... kesian betul...

Fifi fairuzeen said...

I WANT BE LIKE YOU .

HIHIHIHI :)

SAYANG KAKAK #

Anonymous said...

I really don't want to hurt your feelings but truth is, you really need to improve your English dear. You're a lawyer, better have one good reputation. :) Cheers

InGkLate said...

beauty with brain... =]

Nurulbadiah Lai said...

anon: i will..":)

QieyLa EisaBeLLa said...

kak nurul bakal jady lawyer yg ( bijak / terer x comel + adil - penganiyaan = berjaya...!!! )yayyyy...!!!amin3

AQilah Ismail said...

Wah solute lah akak! goodluck!