18 November 2010

Tips nak dapat kulit awet muda, cerah dan gebu!wajib baca!


hi guys im back with some tips..
suatu masa dulu..aku dibelenggu masalah jerawat, scar, dan masalah kulit sensitif.ni semua time aku mula2 period then disebabkn nak hilangkan jerawat..aku guna macam2 produk tapi kesannya..muke aku waa..makin teruk..then, atas nasihat mak aku..aku ubah cara penjagaan kulit aku..so now..aku nak share tips kat korang camne nak dapatkan kulit yang cantik, cerah, gebu dan sihat..

so, let check it out babes!

1. pastikan korang guna pencuci muke yang berasaskan susu..coz sabun pencuci tu akan buat kulit korang kering, but the milk will make it balance..aku guna pencuci susu beras yang harganya cuma RM5.alhamdulilah..memang kulit aku berasa lembut dan tidak kering..kulit kering akan buat kulit kita nampak tua dari usia.p/s: sabun ni xde jenama..buatan org kampung..asli punye..ada yang jenama bb cosmetic.mmg betul2 susu beras..nurul beli kat kedah..sebab made in kedah..kat tempat lain xsure ade ke tidak.tp mmg sgt2 mujarab.

2. percaya cakap aku..produk2 yang berasaskan kimia sangat tidak elok untuk kesan jangka masa yang panjang.mmg time pakai cantik, tapi kecantikan tu nampak mcm x natural..kesannya, kulit kita akan cepat nampak tua dan rosak.so try tuk pakai produk2 yang berasaskan alam2 semulajadi..

bff and roomate..tengok kulit diaorang..licin kn?

3. try petua ni untuk dapatkan kulit yang cerah dan awet muda. korang ambik tomato, ramaskan dengan putih telor, dan letak kat muke macam masker tu. amalkan selalu.paling tidak, 2 minggu sekali.frankly speaking. aku dulu mase ade scar kat muka, hari2 aku buat, lama2 scar tu hilang, kulit jadi halus sangat, pastu jerawat pon xtumbuh. yang paling ketara, kulit jadik tegang dan gebu cam kulit baby. petua ni aku ngn bff aku termasuk jugak roomate aku pon amalkan..xdinafikan, kulit diorang memang licin dan gebu lepas amalkan petua ni

4. ni petua nenek aku ajar nak dapatkan kulit yang cantik dan berseri. make sure masa korang bangun tido..before korang gosok gigi dan mandi..korang at least minum segelas air suam/masak. reason die pon aku xtahu sangat tapi kata nenek. mulakan hari kita dengan segelas air sebelum buat benda lain termasuk gosok gigi, insyallah, badan sihat dan kulit akan jadik cantik secara semulajadi..

5. aku adalah penggemar sayur dan ulam.paksa diri korang tuk makan sayur dan ulam coz memang terbukti berkesan tuk dapatkan kulit awet muda.dari kecik, aku memang suka makan sayur dan ulam, dan alhamdulilah..ianya berkesan.

6. nenek aku jugak pesan..kalu mandi, basahkan kaki terlebih dahulu..baru kepala,..tujuannya, xnak sel2 dalam badan kita terkejut( aku xtahu sgt). tapi kata nenek..nak badan sihat, nak kulit muda dari usia, otak cergas..basuhkan kaki dulu baru kepala..ni memang benda wajib aku amalkan dari kecik.

7. jangan sesekali korang basuh muka korang ditengah2 cuaca yang sangat panas..or korang baru balik jalan2 and korang rasa sangat panas muke korang, so korang basuh.DONT! itu akan buat kulit korang cepat berkedut, seakan hangus dan terbakar, akan menggelapkan kulit korang. so, make sure, korang biarkan dulu sekejap, hingga rasa panas kat muke ilang, or basuh muke di dalam suhu yang sederhana..

8. bagi mereka yang berkulit jerawat..setiap malam..amalkan basuh muke dengan air suam..dan amalkan petua letak tomato dan putih telur dimuka selain letak ubat jerawat dekat jerawat.kesannya mungkin agak lambat, tapi secara semulajadinya..jerawat akan beransur2 kering dan parut akan beransur2 hilang.(ni lah yang nurul lakukan time jerawat bermaharajalela dimuka dulu)

9. sebolehnya..setiapkali nak basuh muka, make up or apa2 saja..mulakan dengan selawat..baru muka berseri2 okey..insyallah..:)

i believe in natural..

p/s: That which is striking and beautiful is not always good, but that which is good is always beautiful..:)
p/s/s: natural is always good.!
sekadar gambar hiasan

sebarang petua lain, or pertanyaan or cadangan..sangat2 dialukan..insyallah setakat nurul leh bantu..nurul bantu dan berkongsi dengan anda semua..

hope this tips dapat membantu korang...love u all from the bottom of my heart!

250 comments:

«Oldest   ‹Older   201 – 250 of 250
sabun susu beras said...

salam,saya ade m'jual produk yg b'asaskan susu beras seperti sabun susu beras,pencuci muka susu beras dan lain2..berminat blh add saya di s.susuberas@yahoo.com tQ

Adah Iffat said...

saya ade m'jual produk sabun susu beras 1pcs - RM5 selain 2 ade jga krim susu beras p'cuci muka susu beras dan lain2..berminat blh pm http://adahbeautyhouse.blogspot.com/

Primadona said...

Laa.Saya buat semua tu.Patutlah saya nampak muda dari usia sebenar.
:D

Che'Yah Vitamomma said...

nice sharing..
saya pun selalu amalkan minum air suam..
n boleh tambah tips ni pula

Setiap kali lepas solat subuh, amalkan baca surah Yusuf, kemudian minum air suam 3 teguk sahaja. Amalkan dengan jujur dan ikhlas. Insya Allah wajah akan lebih muda dari usia sebenar.

Nor Sakila said...

saya ada jual sabun susu beras n cream sunblock dye..sy org kedah kalau nk boleh sms sy 0135275501

Anonymous said...

sis leh x hantar sabun susu beras..kulit sy sgt sensitif & brjerawat..hr tu de try putih telur +lemon+madu tp jrwt brlumba2 nk tumbuh kat muka..;ape fb sis sy nk add :-(

Anonymous said...

sis bleh ke post sabun susu beras tue...kulit sy sensitif & brjerawat, dah mcm2 cuba..penah skali tue sy cuba pakai putih telur+madu+jus lemon tp jrwt still brlumba2 kuar..leh bri fb sy nk add sis.:-(

Nadilah Ismail said...

thanks sis ..for this good info..

Riana Bahari said...

Yeke elok

Fatimah Bt Tony said...

Perkongsian yang sangat menarik. Info yang berguna sangat. Terima kasih admin.

Lebih banyak tips kecantikan di sini,
http://KedaiVitaminFatimah.Wordpress.Com

Anonymous said...

Assalamualaikum..saya rin..saya pn mengalami masalah jerawat n jeragat,plus muke kusam.mcm2 produk dah dgunakan.tp x bkesan.alhamdulillah skg dah berseri dgn mengamalkan vivix breakthrough antioksidt.result seawal 4 minggu..ada klinikal test lagi.yg ni perlu concern.sbb skg ni produk yg bahaya.nak tgk wajah saya sblm n selaps?..meh pm saya..
was app rin 0193562410

Anonymous said...

Akak. Yg petua tomato campur dgn putih telur tu kn...brape lama akk gune smpai muka akk hilang scar tu? Teruk sngt ke scar akk?

Juney Jonet said...

saya pon teringin nak guna sabun susu beras tu. . nak dapatkan macam mane, ade contact number owner tmpt aqk beli sabun tu x?

Juney Jonet said...

saya pun terigin nak tengok n gune sabun susu beras tu, blh dapatkan contact number owner tmpt aqk beli sabun tu x?

nad said...

saya suka bab masker2 tu..masker semulajadi..murah dan hasil yang sangat best!!!

tq for sharing

fatihah yaacob said...

Betul tu, anything yg semulajadi memang baik utk kesihatan kulit dan badan.
Nak nampak awet muda? Boleh cuba Vivix Shaklee.
Jemputlah singgah ke blog sy ye ;)

fatihah yaacob said...

Betul tu, anything yg semulajadi memang baik utk kesihatan kulit dan badan.
Nak nampak awet muda? Boleh cuba Vivix Shaklee.
Jemputlah singgah ke blog sy ye ;)

sharifah said...

thanks.minum air kosong pagi tu sbb wktu tu je la air liur kita sebenarnya mngandungi enzim yg amat diperlukan oleh tubuh badan..xcaya cuba buat.hehe

Fatimah Bt Tony said...

Perkongsian yang sangat menarik. ๐Ÿ˜Š

azirraihan abdul rahim said...

Akak nurul mna sya nak dpt kan sbun bras....nak try la...ble mnta krim..

Atika Beauty said...

Untuk mendapatkan kulit gebu, kita perlu jaga luaran dan dalaman juga.

Ibarat kita menjaga rohani dan jasmani. Ada benarnya dengan mengambil wuduk boleh mencuci "kemurungan" wajah.

atikabeauty said...

Setuju, untuk penjagaan muka, kita kena menggunakan sumber asli & semulajadi.

evlinangelina said...

Hai kak siti cantik. Aku nak dari negeri seberang. Aku pun sangat tertarik nak pake pencuci susu beras tu. Boleh kah aku nak titip ke kakak tuk dapatkannye? Lalu aku nak transfer kan money nanti ke kakak

henderawati ariffin said...

assalamualaikum nurul badiah

tq sangat ya dengn tips yang best nie

bab minum air selepas bangun tidur tue mmg amalan sunnah

dan mandi mulakan dari kaki dulu

saya menjemput anda semua sudikan melawat ke blog saya ya

http://enrdenatureshop.blogspot.com/2014/09/kulit-cantik-gebu-halus-mulus-dengan.html

insya Allah ada info yng anda dapat

tq
wassalm..

Anonymous said...

ASSALAMUALAIKUM kak nurul nak tumpang tanya...mask tomato tu tmbh ngn telur..rasa mcm bnyk yg lebih...sebiji tomato tmbh sebiji telur..yg lebih tu boleh simpan n pakai semula x esok hari..ka kna buat baru lg?

Saidatul Akma said...

thanks for the tips! saya pon amalkan juga petua traditional tp yg moden pon sy amlkan jugak.

utk masker moden biasanya sy guna ESP, Vita C dan Vita E dr Shaklee je tp klu traditional yang selalu sy buat adalah masker putih telur. Memang awesome hasilnya :)

tip kecantikan said...

Wah.. bestnya petua yang admin share. Bolehlah di cuba lepas ni. :)

Tips Gebu said...

Saya suka baca perkongsian admin. Sgt bermanfaat.

<a href="http://beautyfatimah.blogspot.com/2015/03/testimoni-set-kecantikan-membantu-kulit.html?m=1> Tips Kulit Sensitif</a>

tips awet muda said...

perkongsian yg sangat bermanfaat. tq admin for sharing.

Norzi beautilicious house said...

terima kasih , info yang sangat berguna, : kulit cantik tanpa garisan di wajah perlu dielakkan

Layla said...

Kita boleh jugak gunakan daun pudina untuk segarkan muka. :)

Dila Gebu said...

memang seronok baca blog ni, best

Sihat Ceria said...

Thanks for sharing. Lagi satu, beras pun boleh cerahkan kulit muka.

Syireen Amerlim said...

Setuju ngan nurul, always go for natural..nowadays woman specially teenagers nak cantik dalam jangkamasa yang cepat and go for pengelupasan and chemicals product which is got very bad long term effect..

Orang tua2 kata, biar lambat asal selamat kan? :)

Anyway, nice tips nurul..tq :)

Syireen amerlim said...

Penggunaan skincare yang berkualiti memudahkan untuk mendapatkan kulit yang cantik dan gebu mcm penulis :)

ummu said...

Wah.. Perkongsian yang sangat menarik sekali. Tips Kulit Gebu

Anonymous said...

WAH TIPS YANG BERGUNA.. SY PULAK SNGT SUKA ALOE VERA ..MMG BAGUS UTK KULIT X KIRA MUKA OR BHGIAN LAIN ..NI JUST NK SHORKAN SBB RAMAI DAH GUNA ALOE VERA 92% KESAN TERBAIKK LA..
KLU NK BELI KWN SY AD JUAL MUDAH JER I DA TEMPAH DNGN DYE SMPAI POS LAJU DEPAN RUMAH KOT HEHE.. TRY SBB KTENYE LARIS PULAK TU MURAH DLM RM30 INCLUDE POSTAGE TU!! MEH NK BG NO WS DYE 01152897268 T



Anonymous said...

I GUNA ALOE VERA 92% BEST SSANGT MEH LA GUNA UTK MOITURE, PARUT N MCM2 LAGI LA X DIRAGUI KLU GUNA NATURAL PUNYA BARANG ...I BELI NGN KWN MURAH KOT SKLI NGN POSTAGE RM30 JER ..CEPAT DAN SENANG X YAH NK G KEDAI .. JAP KLU SSAPA NK I BG NO DYE WS JER TNYE 01152897268

Norazah Md Sarip said...

Salam..singgah sini..
TQ atas perkongsian..menarik!

tieyniey jusoh said...

best..part putih telur tu memang akak suka.masa muda2 dan solo dulu rajin juga try dik.tapi sejak dah beranak pinak ni, kerajinan tu dah hilang..hihi..yeah..sokong cantik yang natural..

http://qaseh83.blogspot.com/

Anonymous said...

Nice sharing. Plg tak leh tinggal, SELAWAT masa cuci muka tu. terbaik!!

Ini sedikit perkongsian saya untuk bermasker di rumah. Boleh la buat kalau rajin kan. hihih
http://dcerdas.blogspot.com/2015/08/6-step-diy-masker-di-rumah.html

Puan Husna said...

Nice sharing. Paling bagus tips Selawat masa cuci muka tu. Terbaik!!

Ini sedikit perkongsian saya untuk bermasker di rumah. Boleh la buat kalau rajin kan. hihih
http://dcerdas.blogspot.com/2015/08/6-step-diy-masker-di-rumah.html

Anonymous said...

Kak , nak tgok packaging sabun beras made in kedah tu boleh ?

Anonymous said...

Thank you so much for the Petua ya. Izinkan makcik ambil petua ini untuk anak dara makcik ya. TQ again.

Anonymous said...

Salam Nurul, boleh ke pakai mask putih telur+ tomato tu tiap hari?

Aisyah Ghazi said...

TIps yang menarik sis. Boleh lah nk try lepas ni, bru dpt muka gebu2 comel cm admin x) Anyways, jemput datang tgk blog i untuk tips dan info kekal slim.

>>>Kurus sihat Semula Jadi! ( boleh ubah) <<<

Norna Zarita said...

Dulu ita pun rajin buat masker tomato tu..mmg rasa kulit macam baby..lg satu ita rajin pakai bedak sejuk dulu2..tp leceh skit coz bila bedak kering..terbang2 masuk dlm mata๐Ÿ˜„

fitrii richyss said...

Terimakasih Tips nya ^_^
The best...
Nak cubaaa akhhh

Salam santun dari indonesia ^_^

Amir said...

Saya ada tips tambahan untuk kulit cerah dan licin.

Ambil sebiji limau nipis dan dibelah dua Semasa mandi, gosokkan pada muka dan seluruh badan Insyaallah, kulit akan cerah, licin dan harum.

Anonymous said...

Jom Dapatkan PRoduk Vzera Nano Luminous - Swiss Made kualiti dengan Harga terendah di pasaran. Beribu feedback yg memuaskan.

www.facebook.com/vzeraHQ

«Oldest ‹Older   201 – 250 of 250   Newer› Newest»