19 April 2011

kamu lelaki..tolong jaga ayat kamu kalau nak menegur seorang perempuan!

Picture 009
just becoz u have lots of book in your table..
just becoz u feel like u have thousands of knowledge..
juz becoz u dont post your own pictures..
just becoz ur blog dont talk about your personal life.
.juz becoz you think that your girlfrend is perfect enuf than other girl..
so u think that you are so perfect?
so u think that other people which is not like u and ur blog is bad??
so u think you can humiliating and criticizing others so badly??
i wanna say..u such an ugly hypocrite!!

in general..im sick with the people that they think there are good in judging but in fact..they are totally wrong!!!

kamu..dengan sesuka hatinya nak kutuk wanita..bersanggul..pakai legging, letak gambar kat fb and blog..cakap hal peribadi kat blog..etc..etc..all the time..menyalahkan wanita..konon2 cakap..kalau xkerana wanita..benda ni xkan jadi..benda tu xkan jadi..niat kamu suci..kononnya..kamu sangat konon okay!!

but..pernah kah korang terfikir..korang kaum lelaki sebenarnya yang menjatuhkan maruah wanita..yang mempermainkan wanita??

cakap pasal legging..cakap sexy dan tak elok..ianya satu benda yang bagus..menegur biar orang faham..tapi..perlu ke kamu tulis dengan ayat sampai nampak pantat, nampak puki..stim lah..apalah..what the fuck is that?kamu menegur dalam masa yang sama kamu bercakap macam sedang tengok filem lucah?so kamu fikir kamu cukup sinis ke?

konon kamu cakap perempuan sekarang xboleh ditegur elok2..harus bertegas..but i wanna ask u..is that nasihat??is that teguran?saya rasa kamu tidak lebih daripada mahu menggunakan kebodohan wanita untuk kepentingan kamu sendiri!

kamu bercakap tentang wanita bertudung..wanita tidak bertudung..wanita yang tidak menutup aurat dengan betul..iya bagus..saya xpernah menentang dan xpernah menafikan..bukan main gah kamu mengkritik bla..bla..bla..seolah2 kamu ni sangat menitik beratkan pasal agama..but at the same time..kamu seolah olah menghina perempuan..kamu bercakap pasal harga diri, murah, dan sebagainya..seolah-olah kamu mahu membuka semua aib yang kadang2 orang lain xperasan..tapi kamu beritahu pada semua biar semua orang perasan..

kamu berkata.wanita itu yang membiarkan dirinya untuk dimalukan..sebenarnya kamu sendiri yang memalukan wanita..kamu yang mengaibkan mereka..jika wanita itu sudah buat perkara yang memalukan mereka..apa hak kamu untuk menambah malu dan aib wanita tersebut?

saya penat dan bosan dengan sesetengah blog yang konon2 lantang mengkritik wanita-wanita yang tidak sempurna kononnya..tapi pada masa yang sama..kamu bercakap tentang perkara lucah..kamu mengkritik dan membuka segala2nya..macamlah girlfriend kamu bagus kn..macamlah kamu xpernah berpegang tangan dengan girlfriend kamu..macamlah girlfrend kamu menutup aurat dengan betul dan sebagainya..

saya tak mengatakan bahawa kamu perlu sempurna baru nak menegur orang..tapi biarlah bertempat..jangan menjadi terlalu hipoktrit..jangan kamu hanya mahu membuat modal untuk entry kamu padahal dalam hati kamu..kotor!!!!!

kita konon2nye islam..lantang menegur orang lain..tegur dan caci dalam masa yang sama..ya..we are muslim..but majority of us, do not practice Islam the way it must be practiced. In fact, the majority of us are hypocrites, pretending and showing one side while the truth is otherwise. We backbite, we gossip, we cheat, and we don't work honestly..siapa sangat diantara kita benar2 jujur??i think that im not that stupid untuk menilai jujur atau tidak seseorang itu as YOU think that you are not stupid untuk menilai baik dan buruknya seseorang itu..

saya tidak pernah menyuruh mana2 diantara kamu(wanita) menafikan atau menentang sesuatu yang salah..yang salah tetap salah dan kamu wanita harus memperbaikinya..tapi saya benci pada lelaki yang sengaja menambahkan perasa dan rempah diatas ketidaksempurnaan kamu termasuk saya sendiri untuk menyedapkan cerita..dengan itu..kamu lelaki seolah olah mengajak semua orang untuk prejudis terhadap wanita..prejudis terhadap wanita yang bertudung..prejudis sana..prejudis sini....saya benci itu.sungguh.

saya tulis entry ni sebab saya rasa sedikit tersentuh bila seorang kawan yang bukan islam baca blog seorang lelaki ni..menegur pasal tudung and legging..tapi dengan bahasa yang sangat celaka..then she asked me ..

is that the way your religion teach YOUR PEOPLE to correct the things?if that so..am so sad with your religion and your people..MY PEOPLE..,we..always respect our woman and we never say something as bad as that!!

so..kamu bebas untuk menulis apa sahaja..APA SAHAJA..sebab is your blog i dont care..but..please..show your respect to others..at least!!

p/s: i dont mind if sesiapa nak mention my name in their entry sebagai contoh..i really dont mind.but one thing saya nak cakap, I am not naive..and i know every single thing happening around me..

p/s/s: siapa yang terasa..im so sorry..just my humble opinion...xperlu bersetuju dengan saya if u think that im wrong..but then..i just hope one thing..women should be protected and dihormati..so..please mind your words when u talk about someone dignity..

thanks 4 reading this

141 comments:

delarocha said...

nak menegur, biar kena cara

Kasih nur azie said...

terbaek kak! sound lagik dorg yg tak sedar diri nehhh

RaraPuing said...

sebenarnya orang tu jeles dengan nurul !!! haiish manusia ni pelik2 jer skg !!! kita bako jer hihihi

:))

Aisya J said...

SUPER LIKE THIS POST! :D

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

sayang nurul..
sis faham perasaan kamu skrg..
jgn di layan..dia akan membakar kamu lg..plsss kamu cantik so pls jgn marah cmni..

ramai yg ada ni menyayangi kamu ok ;)

hugs~

cikk EME :] said...

Assalamualaikum..
setuju dengan sis.
Nak tegor, guna bahasa yang elok.
tu bukan tegor, memang KOMPEM nak jatohkan kaum WANITA.

sru roz said...

http://www.skemembaca.blogspot.com/

cerpen online

wiwie s. said...

kadang2 saya rasa lelaki sewenangnya mengeksploitasikan wanita.. mentang2 kita selalu dilabel sbg golongan yg lemah sesuka hati je dorg buat mcm tu.. haihh..

saya pun ada buat entry yg lebih kurang mcm sis buat.. im so sick with this kind of attitude.. x bermoral..

http://say-it-freely.blogspot.com/2011/04/alam-maya-yang-makin-lama-makin-tak.html

cira nd said...

suka sangat entry ni....
tapi malu nya bila kawan kak nurul cakap macam tu...

Fareha Rahmat (Bos Besar) said...

terbaik..so kpd yang berkenaan nak tgr kena berbahasa la sikitkan..

nuha donut... ;D said...

saye suke ! saye suke ! ><

aliahismail said...

betul, cakap tak serupa bikin. memanglah kadang-kadang orang cakap kalau pmpuan tak pakai mcm ni mcm tu bla bla bla, laki boleh tergoda. tapi takpayah sampai nak maki benda dalaman okaaaay.

UCHIENA said...

lelaki adalah tmpt berlindung bg wanita, bkn dicaci di hina. .=)

Eyka said...

eyka suke entri ini :)

nurul cHempaka said...

good job!!! i lyke this entry! jgn nak jatuhkan maruah pompuan!!

ayulunera said...

betol sis...kadang2 rase pompuan pakai tudung je kene smash, hentam...sume pompuan pakai tudung..yang buruk2 sume pakai tudung...ayu pon penah kene....bukannye reti nak cakap elok2...kite boleh accept if they ask in the rite way kan..there always kondem, and keep kondem...critics in rite way la. kan....bagus sis..i pon ade terlintas nak wat entry camni, tapi in ur case, i think u shud becoz other religion start think -ve and its effect our pegangan....thanx sis....sokong sangat2...bertegur itu perlu, ikutlah cara nabi...lembut tetapi tegas, tak mengaibkan...eii..suke sangat la entry ni....good...

Mish Apple said...

sokong sangat!

Budak Kampung said...

nur,i agree with u..kalo nk tegur biar bertempat..kna ikut situasi dan guna cara yang betul..sma2 la kita amalkan amar makruf nahi munkar dengan sebetulnya.Amin..

Cik Layka said...

100 % stuju..
ape gune prmpuan diprbuat dri tulang susuk lelaki klo lelaki trsebut x mmpu melindungi, menjaga n menasihati dgn baik.. sy sedih bce di hjug entry nie bile ade non muslim bepndg pelik thdap agame kite.. so sad.. hrp2 si penulis yg mnulis psl aib prmpuan 2 dibukak kn hati dgn nur Allah tuk bfkr dgn RASIONAL not in EMOTIONAl..
wsalam...

! Nurida Ardy said...

deme ingt deme 'terbaek', pasal tu la deme sesedap rasa seafood nak potpetpotpet mencari kesalahan org pompuan.smpi idok sedar 'seluar yg deme pakai pun kdg kala terlondeh sama'..harks..

cik EPAL said...

well said. agree!!!


apa kata depa tegur awek/family depa dulu kan???

I yakin lah family/awek depa pon tak sempurna


benda depan mata tak nak tegur. orang lain punya salah?? kemain lantang dalam blog

aza said...

yup...sokong3..
btol apa yg nurul ckap tu...

knapa la yg post smpai cmtu kan...
nk mnjatuhkan kaum prempuan ja...
isk3...

Siti Hanizah Sahar said...

setuju ngan nurul...
kamu tak ade hak nk aibkan perempuan...
sbb perempuan ni la yg akan jadi pasangan k0rang kelak.,..!!
kalau berniat nk tegur,tegur secare baik...x perlu sampai nak heboh dalam blog sume...kan lgi bagus..

=)

sharifatul aida said...

umm..betul akak..ada sesetengah manusia neyh nak menegur,tapi gune cara salah..kalau nak menegur tak payah sampai nak letak gambar2 perempuan yang nak ditegur tu dalam fb,blog bagai..tu dah tahap mengaibkan dah..tegur cara sopan then insyaallah orang akan ikut..kalau diorang taknak ikut,fine,kite pnya tanggungjawab dah lepas..betul x?ehee~

Izyan Masri said...

TOTALLY AGREE WITH YOU SIS ! BANYAK LELAKI YANG KONON NAK TEGUR WANITA BERTUDUNG,ESPECIALLY.TAPI DIORANG TAK TENGOK CARA TEGURAN DIORANG TU MORE TO SOMETHING YANG NAK MENJATUHKAN.IF THEY ARE GOOD ENUF,MESTI DIORANG AKAN JAGA THEIR OWN WORDS BEFORE SIMPLY JUDGE OTHERS.

soffea said...

Nurul. seriously, tersentuh hati okkeh baca ape yg kawan u ckp tu. tgk, org agama lain semacam memandang serong terhadap Islam.. sbb? sikap sesetengah mereka ini lah, yg konon nak menegur, tapi salah cara, salah kaedah, salah pendekatan.

astaghfirullah. i pon tak tau nak ckp ape.

hopefully, org akan buka mata la. we don't need to be good enough to advise others, but we should being good enough in advising others. in a proper way i mean~

Anis Zafirah said...

I like it sis!!!!!!!
Hambek, kan dah kene, yes betul, sgt setuju, teruk mana sekalipun, tegurlah dengan cara yang betu =)

HonEyBuNNy said...

betul tu sis..nak bertegur boleh tapi jangan memalukan orang lain ......

LiyaNa NaNa :) said...

teringin nak sambung deg in law lepas ni .. and jadi macam akak ! sweet la akak ni .. :)

cik fai said...

betul cakap kakak .

fai setuju . kadang2 mulut lelaki lebih teruk daripada wanita .

rase malu sangat bile kawan kakak cakap macam tu . sedih .

fazhana said...

setuju sgt.. in order to give an advice, sometimes kite kena slowtalk..

yannstereokumonomu said...

betolah , banyak sgt blogger2 laki yg kutuk pempuan tudung . itu ini . mcm mcm . nak buat cmne , mulut orang ? tak boleh nak diam

pink said...

SETUJUUUUUUUUUUUU GILAAAAAAAAAAAAA2 :D

yaya yayot said...

sangat setuju. they think that they're good enough to critic us as a woman. salah orang, selalu nampak. salah sendiri, tolak tepi. apa guna nak tegur orang kalau diri sendiri pun tak berapa betul -,-

Cik T-pah said...

Betul sangat2. dan sangat setuju dengan entry ni. Tak salah kalau nak menegur seseorang tapi kene la padan dengan gaya nye. Dan percakapan tu tak perlu la yang lucah2 atau kotor2 kan.

Ramai blogger lelaki yang buat entry pasal tegur menegur bab pakaian ni, tapi cara mereka sangat salah! sebab menggunakan perkataan yang tak sesuai.

Nak orang lain hormat kite, perlu la kite hormat kan orang lain dulu kan :)

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

they dont need tegur kite mcm tu. kalo die nk tgur pun, they should say something nicely. dont give an example. nobody's perfect n they should know that. kalo family diorg yg pakai mcm tu, means diorg mengutuk family sndiri, is it? sepatutnye diorg doakan dari jauh pun boleh supaya org2 yg kurang menutup aurat ni berubah. manusia x boleh ditegur secare kasar.

isaac ismael said...

easy..easy...control ur emotions,babe..


ehehe...

Nor Syafiqah said...

yeaa..kalau nak tegur jgn la sampai caci maki..
org pun xnak berubah camtu kan..
i agree with u sis :)

IFA Athirah said...

mmg coool giler entry ni!!!u r the best!and mmg benar pn ape kk nurul gtau

Nazera Razak said...

aha tdi pon terbaca dalam fb maybe orang yang sama yg jugak kot yg duk kata2 dekat kaum wania nie.. but dya kena ingat jugak yang dia pun dilahirkan oleh seorang wanita...

Nazera Razak said...

aha tdi pon terbaca dalam fb maybe orang yang sama yg jugak kot yg duk kata2 dekat kaum wania nie.. but dya kena ingat jugak yang dia pun dilahirkan oleh seorang wanita...

cena_sarina said...

yup..stuju dgn kamu..=)

Makbed said...

apa yg tertulis itulah yang ada dihatinya, yang terbayang di mata nya dan terlahirlah tulisan sebegitu rupa.

Rasanya aku tau sapa yg menulih macam tu. Ataupun, maybe ramai lagi kot blogger yang menulis macam dia. maybe, mak dia tak ajar dia cara menghormati perempuan.

lini hasnan said...

wow hot! btw, saya setuju for every single things awak cakap.

Lyaa Suriany said...

i paling setuju ngn entry ni

semua pandai nak menegur
tp skdr tgr
diri sndiri pun mcm ketam..

pnt dah nak face ngn org mcm ni

Apel D. Doragon said...

very true... patut amik care berhikmah kalau nk tgur..

fatihah said...

terbaik kak...like dis n3 so much...

Nana said...

seyes, suka sgt entry ini.

hamzah_sdkn said...

meKOM....aikkk..marah giler ni ngan kaum ADAM....tak semua laki mcm tuu...kekadng kite silap gak,1,2,3 yang wat jahat...kite COP semua jahat,....hehehehe..

husna said...

sokong, ade yang guna bongok, bodoh dalam blog bila cakap pasal perempuan. hmm .niat dakwah dah betul. tapi cara salah. sedih =.=

hamzah_sdkn said...

mekom....aikkk marah giler ni nampp...kekadang kite ni silp gak,bile sorng wat silap...kite cop semua kesilpan tu kt orng lain..hehehehe..hamzah tau persan orang lain trutama wanita bile laki main persaan dia contoh...tapi perjalanan hidup kite memang mcm tu...Allah setiasa uji kite ngan bermcm ujian..

Bungakopi said...

setuju. dah lama aku nak wat entri cmni tp ayat tak tertaip . seryes.

Aweyn said...

i love this entry so much
thumbs up :)

Syarifah Nornazrah Al Yahya said...

stp org, mmg kdg2 kejam dengan kata2nya bila menegur. konon baik, tp kdg2 dia tak perhatikan sekelilingnya. apa yg perlu di lakukan, kita ambil part positif, part negatif kita tolak ke tepi.

cara dia tu salah, spttnya tak bole menegur dengan keluarkan 'bhs penuh indah' tersebut..mnyebut part2 yg tk sepatutnya.

entry ni bagus, bg menyedarkan mereka. klu tak sedar jgak, tak taula

hamzah_sdkn said...

mekom...aik marah giler ni ngan kaum ADAM..hehehehe...kekadang kite ni silpa gak,bile sorng wat silap kite cop semua kesilapan tu kat orng lain...takde manusia kat dunia ni kate orng prfect mcm tu...Allah ciptakan kite berjenis-jenis adalah untk saling kenal-mengenal sesame...and ujian kat kite gak...

cik arnab said...

hmm...thinking..deep thinking...

Fatin Nabilah said...

salam . aten pena terbaca jugaklah ade certain bloggers yang kutuk2 perempuan macam tu . its okay kalau teguran itu kena pada tpt or cara die menegur tapi kalau nak tegr menggunakan kata2 kesat . dah bukan teguran tu dah kak . nak bagi teguran sinis boleh tapi byk je cara lain . tak perlu menggunakan those inappropriate languages . :)

Munie Blushious said...

aha sis... i just read about this, this evening... its from a guy point of view.. mmg terasa sangat terhina sebab dy bertegur secara sinis smbil gelak2 dengan berckp dy naik gersang and bla3x.. well, mmg terasa biadab dan menjengkelkan.. thanx for bringing this up... i feel much secure ble ade org yg membuka mulut menentang apa yg berada dlm otak dorang tuh...

CiK niNiEy said...

nurul...agree with you..! dats all...very agree...atleast give some respct to women when the want to give some advice..perempuan kaan terima if kena dengan caranya..

eiyna zhafirah said...

tol tue . kebanyakan blog yg cm nk bgi teguran or nasihat tue selalu jek mencarut . kowt ye pn nk bg nshat , xkn benda cm tue pn nk sbut . agk2 la cket . ny x , maen hentam jek . cm la gf dy tue bgus cgt .

Hishyamuddin said...

btul tu kak.kalu nk nasihat, jgn la guna bahasa camtu..

Blogmerah said...

sangat2 setuju! akak...sy pun bru2 ni terbace 1 blog ni..psal leggging ni sume la...tegur pompuan ayat kasar2...jahat giler! geram sgt! ee..rs nk je copy link entry ni kasi bom blog dia! dia sangat teruk...........

Maizatul Akma said...

sis, saya pon sgt benci dan meluat dgn manusia yg menggunakan nama AGAMA sbg alasan utk mengeji manusia lain. nak kata takde otak kang, tengok2 dah pegang degree pon. nauzubillah.

love u sis nurul :)

Nurulbadiah Lai said...

salam guys..thanks 4 de comment..

apa yang nurul nk cakap kat sini..if u are LELAKI..rase stim ke..gersang ke tgok pompuan sexy..pompuan bertudung yg xpakai ngn betul..or apapon pon..no need to state dlm blog sampai saya baca rase terhina sgt..cakap psl agama..tp dlm masa yang sama..ckp pasal ur DICK yang naik tu,..giler ape?

sebenarnya kalau kamu xpernah respect wanita..xperlu nak gutau seluruh dunia..gune isu2 wanita seperti pakai legging..pakai tudung xtutup dada..padahal xihklas lnsung menegur..
ade ke tok imam atau ustaz tegur pasal aurat wanita..and cakap psl pantat, puki..:ade ke??

bodoh dan korang jgn tergolong dalam golongan begitu

think twice before u write..

salam :)

y u y u Z u l a i k h a said...

yuyu sokong 100%!

cik najihah said...

kite pun jadi mangse kan kak..
btw da great entry ever!

Nurul Fadila said...

salam nurul, thanks sebab dah tolong sound lelaki2 yg perangai camtu. selalunya laki yg over lebih camtu, adik2, kakak2 dorang lagi teruk. apa2 pun, nurul tetap the best!

EllaAqasha said...

terbaek laa nurul~ :)

yok said...

bila sang lawyer berbicara :)
entry best , berani dan lantang menyuarakan apa dihati ,
memperjuangkan demi kaum wanita

SeƱorita Layla Zahara said...

setujuuuuuuu!!!!!!!!

Da Della Rissa said...

menasihati org lain perlukan cara yang betul.bukan mencarut maki hamun sesuka ati mak atok kamu je wahai lelaki.sokong 100% entry neh!

Anonymous said...

Wahhhhh..I LOVE YOUUUU!!! (oh! i'm women and I'm straight..FORGOT!) hehe..

Agreed! Suka kalau yang menegur macam salafus soleh or ustaz zaharuddin. Berhemah.

or

paling sinis pun mcm blog ini
kerabertudung.blogspot.com
tapi still dia guna words yang baik.

Saya perempuan bertudung and aurat pun masih tak lengkap but i didnt offence at all apa yang mereka cuba sampaikan.

Tapi BENCI gila..like your said 'CELAKA' --> oh! terasa cool tulis mcm ni..ahaha..
LELAKI yang tegur guna words yang keji. Lelaki mcm ni konon tak suka, tapi suka tengok..
konon tak suka, tapi keluar pakai short pants..
Main bola pakai apa?
aurat POMPUAN nampak, AURAT sendiri?

LU PK LA SENDIRI BEB---> ah ah terasa cool lagi..=.=

aLya maNip said...

betul apa yg nurul cakap tu..laki skunk nk cakap pakai kepala lutut..otak ade smpan..seme bnd salah..kalau org buat..awek sndiri ntah pape..huhu

albahanjiey said...

setuju sgt tapi...org zaman skrg dah tak makan cara2 berhemah ni..dan elok tegur jelas2 sbb berhemah2 pun mereka tetap buat jgk ...tak nak berubah walaupun tahu salah...dan asyik menyalahkan org menegur sdgkan kesalahan pd mereka...spin utk selamatkan kesalahan diri

peace no war said...

hai..x tau la ape nak jadi ngan dunie ni..yg menegur pon bahase kesat..yg ditegur pon bahase kesat..so sape betol..sape salah..tuhan yg maha mengetahui...

igt..budi bahasa budaya kita..=)

sarah choco said...

yeah...totally agree with you... i like this entry... kena la pd batang hidung manusia yang bernama LELAKI yg macam bagus tu...

Anis Nasri said...

lelaki. ego terlalu tinggi. selalu ingt dorg betul. tah betul ke tak die ade girlfrend. perempuan mane yg nak lelaki mcm2 jd ketua keluarga dorg. sewenang-wenangnye nak mencaci kaum sendiri.

mizzkechique said...

like ur entry.. =)
sedar akan kekurangan diri sebelum cube nak perbetulkan silap org lain.. menegur biar kena pd caranya.. bile ayat2 yg digunakan pun mcm haram, tu dh kira membuka aib org lain..

ezasayani said...

i'm really really agreed with you sis!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ct kamila said...

kite nak tegur, kena ada cara..baru teguran tuu menusuk dalam sanubari..


kannnnnn!

sabor je lahhhhh. hehe


=)

izee said...

agree w u!!!

AyuE SurihanyOt said...

finally ada jugak entry dr gadis..haha aku tak kisah sangat diorang nak cakap celaka bagai tu sbb aku pon lebih kurang ja...tapi yang aku menyampah tu setiap entry nak mengutuk..apa jadahnya lepas tu pegi blog lain author yg sama kutuk lg benda sama..eloo common la wei mcm la org nak heran sgt cara kau cakap tu..baik cerita pasal life sendiri dr dok mengutuk org tak habis2..menyampah dowh lelaki bajet bagus ni...

SHM said...

luahan rasa seorang wanita...
setuju dgn anda, klu nak tegur, gunalah bhsa yg elok2..
very nice post...

Rozami said...

sejak dr dulu sampai skang berblogging ni kadang2 buatkan kita jd hipokrit...

Nurulezzah said...

betul cakap nurul . sy pun stuju , nak tegur tegur la tp biar ber'cara' sikit . tak perlu nak sakitkan hati org kan .

silentbeauty said...

ermm, nurul.. i think, tak semua lelaki nak tegur perempuan dengan sebab jahat. rasa tak adil pula jika you point pada semua lelaki. try baca nih,

http://lensarosak.blogspot.com/2011/04/kenapa-lelaki-di-katakan-suka-mencari.html

many women admire him. just my 2cents. :)

silentbeauty said...

ah, lupa. dan juga entry ini.

http://lensarosak.blogspot.com/2011/03/bertudung-tak-semestinya-menunjukkan.html

urghh, sorry nurul kalau buat rasa menyemak. emosi sbenarnya sebab a guy like him bakal tiada dlm dunia blog. agk kuciwa lah. huhu.

anyway, tq aite..

♥CIK SHA♥ said...

bab yg your non-muslim friend tegur tu saye rasa sangat tersentuh..malu sebab orang agama lain pandang agama kite macam tak suci kerana ade segelintir islam yg berperangai hodoh seperti itu..padahal islam sangat memuliakan wanita..hmmm..

Sara Ali said...

saya dah byk kali baca benda2 mcm nie,,,

biasalah lelaki,,
dok kutuk2 orang tu mmg pandai,,

cara teguran pon 'terlebih pandai' dgn guna bahasa 'yng terlbih sopan'..


kalau kita tegur dowang pula, mcm mana penerimaan dowang. ok ker x?

alaa,,,,cakap x serupa bikin jgk laa dowang nie,,

xfhm...

emo terlbih laa pulak,,,

Nurulbadiah Lai said...

salam..
thanks 4 de comment and response..

thanks all..
again..
saya nk cakap..saya tidak pernah menidakakkan yang salah..
dan saya tidak pernah membenci lelaki yang menegur perempuan..

at first rasa mcm..bagusnye die tegur..but then..last2..cakap nampak pantat..naik gersang tengok..mcm bodoh giler..orang yg bukan islam..pernah ke dia cakap camtu?
we malay..always..all the times..suke sgt nak highlightkn mnde2 lucah camni..
nak tegur..tegurlah..
tapi xperlu nk tambah2 perasa..tu bkn tegur..tu menghina..

lelaki harus ade perasaan hormat pd perempuan..even die tu placur..
sbb die perempuan..die wajar dibimbing dan dilindungi..

pastu konon2 tegur bla bla.pastu entry bawah2..letak gmbar perempuan2 yag mcm lucah..so ape beza?

thats what am saying,,i hate those kind of people..
i dint said all the men in this world..but im just saying certain people..

korang sebagai perempaun xrasa terhina ke bila lelaki menyentuh tentang sesuatu yg sensitif..konon2 nak menegur..
saya xpernah sakit hati dengan blog lucah yg asyik duk cakap pasl sex or whatsoever..we knew already apa yg die nk tulis and nak..so kalu die ckp psl pantat, gersang semua..xheran..

but yg jenis hipokrit ni..yg jenis cakap xserupa bikin..konon2 aurat..cakap bla..bla..tp look at them?look how they wrote?look at their entry..

i just nak cakap..
siapapon anda..jgn biarkan org menginjak2 maruah sanda..saya benci itu..

:)

nuraien said...

aien sokong 100%..
ish tah pe2 je.huhu

Mek Norfa said...

ye la betul pendapat nurul tu.. nk menegur bila kene dengan gaya bahsa yg elok. bukan menegur tuk menjatuh kan lagi keburukan seseorang itu. Kadang2 org non muslim lagi baik kata2 dan lagi respect antara satu sama lain.

cik bahulu oren said...

agree with u nurul
tak salah nk menegur tp guna lah bahasa yg elok kn..

cik bahulu oren said...

agree with u nurul
tak salah nk menegur tp guna lah bahasa yg elok kn..

CWL wanie LovelA said...

setuju sgt dgn akak love u

Cik Suheela said...

saya sokong gila2!!

lelaki mcm tu poyo je lebih..sebuk ngata org..tapi dengan awek sndiri pgg2 tgn..piiiirahhhhhh..

gadis HIJAB said...

sangat setuju. paling bengang bile dorang kate gamba2 perempuan betudung yang 'ditayang' kat fb dan blog ni akan jadi bahan untuk laki berimaginasi dan buat bende terkutuk. bagi kita, satu je..they are PERVERT! bapak banyak kot gamba betina2 dedah aurat kalau dorang nak tengok n berimaginasi pun. laman web porno pun besepah. knpe pompuan2 pakai tudung yang kena? just bcos kita expose sket gamba2 kita? one thing that i am sure is they are pervert..gila seks! huh.

Anonymous said...

beb, i'm ladies too. but sometime i sokong kate2 seorang lelaki. sebab ape? sebab ape yang dorg cakap betul. sometimes, perempuan sendiri TAK DAPAT TERIMA ape yang d perkatakan sebab kite mampu bace je tapi TAK MAMPU BERUBAH pon. kite amik jela ayat yang d ucapkan bagus, yang lucah2 tu ignore jela.

Mata Pena Fadz said...

nak menegur tp cara slah....aish..mcm2....

IftiMonstaa said...

sis! this is sooo true! saya ada jugak buat entri pasal nie

BAGUS KORANG TEGUR KAMI SUPAYA COVER AURAT DENGAN SEMPURNA, TAPI..

ruby zaizi said...

wahh..akhirnye ade jugak yang wat entry cm ni..suke2!bagus sis..suke sgt dgn entry ni..kite kaum perempuan bukan nye xboleh ditegur..tapi kena ada cara nye..islam jugak ada memberitahu cara kita nak berdakwah sekalipon..insyaallah kalau dengan cara baik org tegur..dgn cara baik juga kita terima..jangan la dgn kata2 yang pedih and kasar..kita pon sakit hati..jadi macam mana nak terima kalau cmtu kan??lagi pon xsemua orang boleh terima cara kita..kalau nak memberi teguran bukan x boleh..tapi niat x menghalalkan cara..biar elok..biar rapi dalam menegur supaya xde mana2 hati yang terasa..hehe..panjang sy komen..hihi.tata~

pepatungbiru said...

alaa..cara teguran tu mcm2 jenis gak..kasar..lembut..n tpulang utk org nk menerimanya ke tak..lau tegur lemah lembut pun org tak dengar gak..so, guna la cara yg agak kasar ckit..

mcm budak 10 taun degil sgt taknak solat wlpn dh ajak dgn lemah lembut..kt mesti la pukul kan?? takkan org nak ckp tu kejam lau kita dok ajar budak tu dgn cara mcm tuh..

keh keh keh..

apa2 pun laki kena la hormat ppuan gak..tegur scr berkhemah yew..sbb ppuan ni penuh dgn emosi yg naik dan trun nya takpat nak diketahui..

p/s: ak pun ada byk gak kwn non muslim nih..family belah mak ak pun non muslim..bg diorg benda yg tak elok ttp gak tak elok..mereka slalu pesan kat ak..tak elok ppuan cantik dok guna word 'celaka'..ngeeeeeeee..

Ieyda Idryss said...

nurul,giler ah entry ni..memang terbaekkk!! 2 thumbs up.

Nurulbadiah Lai said...

thanks all..:)

pepatung biru:

saya actually xpernah marah pd org yg menegur..yang saya marah..diorang bukan menegur.tp menghina..buat entry yang berbaur lucah..konon nk tegur..xmalu ke pada sesetengah org?berckp hal agama dlm masa yg sama selitkan sumtim yang sgt contradict dengan apa yg dicakap?

tegur yg kasar sy xmarah..tegur yg kasar tpo mksud yg baik..sy xmarah..saya benci pd org yg menggunakan perkataan teguran padahal entry sebanarnya mcm nak ajak org pergi tgok porn..u got what i mean..

p/s: family belah abah saya pon non muslim and mereka xpernah bercakap lucah apabila nk tegur sesuatu..kalau xpakai tudung..ckp xbaik and harus pakai..tp xpernah cakap smpai rase stim la..rasa smpai nk lancap la..apalah..

and btw..
the word CELAKA i think okay je..even dalam AL QURAN pon ade menggunakan perkataan CELAKA..heee..

sherah said...

entry nurul yg terbaik.tu lah kan.dorang tak fikir sebelum tulis.main cakap lantang je dlm blog sendiri.tak fikir perasaan wanita lain yg membacanya.kalau nak menegur tu biarlah bertempat biarlah betul caranya,menguar2kan keaiban org lain it\s the stupidest thing lah kan.. tuhan bagi akal pikiaq lah.jangan duk sellfish sgt.
]

anyhow, well said nurul.
standing aviation. :)

✿❤Cik Izan❤✿ said...

hai...^__^
saya followers awak yg ker 5886...wowww!

chapaticokelat^^ said...

u got my vote for this , miss ! C;

baby said...

sis,,,betol pe sis cakap,,,skang laki bajet good2...nak kate itu ini,,,tapi klu pempuan tu seksi,,,die gak terkeluar bijik mate tgk,,,hehhe,,sis follow me k,,,
love sis
gugugagawifi.blogspot.com

shirahanis said...

like this (:

alexa yussida said...

ramai sgt org nk jd judges skrg ni tp silap pilih kos masa stdy,pastu mula la tubuhkan court sndiri nak jatuhkan hukuman n tegur org sesuki jantung hati beliau..sampah betol..huu

Izat Tarmizi said...

Sesiapa yang makan cili akan terasa pedasnya :)

Orang yang buat salah akan terasa teguran itu sangat tajam,memang banyak cara nak menegur orang.

Izat pun ada tulis entry pasal perempuan bertudung.

http://www.theizat.com/2011/03/tudung-or-not-tudung.html

dan legging

http://www.theizat.com/2011/03/6-sebab-wanita-islam-dilarang-dan.html

terpulang pada cara untuk menerima dan diterima..

Anonymous said...

adakah kamu pasti dengan posting ini kamu tidak menghina mereka kaum lelaki?
mereka tahu tak yang mereka semua (lelaki)(wanita)same?
adakah kamu akan pertikaikan aku komen sebagai anynomous bermakna aku penakut?
adakah kamu tahu bahawa aku menutup aib aku?
kamu memang boleh berkata...
kamu sama seperti mereka...

Nurulbadiah Lai said...

anon:

kalau kamu rasa terhina..then apa yang boleh sy katakan..

eh forgot to say sorry

sorry:)

EriNia said...

LIKE sangat2..entry nie memang best!!!

☻UsaGi NaNa☻ said...

bgs2!!sy pon ada bc lelaki tuh pnye ayt..yg 25 wanita murahan kn??memg boleh teme sedikit tp xleh sume sbb die dah memalukan wanita..

u miss part yg bf nk agkt brg,..haaa!n psl lorong haji taib..rse nye die pnh pergi kot..

ingt kn nk letk gak kt belog..hihihi..awk dah letk..hihih...share link jela

AyaSofia said...

slm

sokong awak...kdg2 mluat baca blog2 camtu, lbeyh kepada unsur memalukan n mnjatuhkan drpd m'igtkan.... =)

awk, hnestly, sblum neh saya x minat sgt sbb awk neh cam xbpe natural (control)...SORIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII ckp camni...saya nk honest je..but then what u posted is what u chose for us to see, pluz when i read bout all da law stuff, i found dat it quite impressive...so, sudah follow kamu n minat kamu... =)

wsslm

Anonymous said...

terase ke bos... sape suh pakai legging ngan sanggul tinggi.. har5..
nak masuk hukum pulak.. kamon la..

Nurulbadiah Lai said...

anon:xpernah terasa dengan nasihat..xpernah terasa kene tegur,,mak hari2 tegur n nasihat..

tapi terasa bile org bukan islam reti nk nasihat org baik2..tp org islam sendiri?cam harem je..
sesetengah jelah..

hope kamu tidak:)

pepatungbiru said...

mmg laaa ada word celaka dlm Al-Quran..Tapi word tu juz Allah je yg berhak tujukan kat umat2 Dia yg mmg mcm celaka..Dia tak ckp pun sesama manusia boleh guna word celaka..

bg ak word tu still kasar..

p/s: kalau lah ko dgr anak ko nt tersebut word celaka..ko tak kisah??? alaaa..takpe kan?? word tu kan ada diguna dlm Al-Quran..maybe anak ko jwb kat ko mcm tu kot nt..


jgn cepat melatah..kamon la...

Nurulbadiah Lai said...

dalam al Quran pon xcakap kite xboleh guna word Celaka..
i think is okay je..it is just a word..word yang menunjukkan tegas..

in contact ibu dan anak..mmg kurang ajar and i never bercakap or guna word celaka dgn my mom....dont compare sumtim which is not realistic dengan apa yg saya tulis..thats it..

saya cakap mereka menulis pasal perempuan ..menegur tentang agama..tapi siap cakap hal2 stim..hal2 puki pantat..thats why saya cakap..mereka gune yang ayat macam CELAKA..

I REFER KEPADA AYAT yg ditulis oleh org tersebut..

so i dunt think this is a big issue..

saya xcepat melatah but then..
just stand with the things that i think..should not be an issue..

cheers..

❀aRaBeLLa❀ said...

harap dapat buka mata lelaki yg kononnye niat nak "menegur"..dah banyak kali baca entry camtu..maybe diorang tak de point utk "teguran" diorang tu so secara sengaja/tak sengaja terluah perkara2 macam lucah macam tu..anyway nurul nice entry!!

☻UsaGi NaNa☻ said...

kak nurul..sy bantu k..hihih..

encik ano: kalo nak menegor seseorang itu biar la ada hadis nye...ayt2 dlm islam..sama ada Nabi kite bersabda...

islamkan agama yang lemah lembut..cube pikir secara islam..logik x ayt die??

pepatungbiru: ekceli ayt awk tuh dah lari la..org citer psl knp perlu kata wanita sebegitu..nk tego x salah..tp ayt tuh slh..sape ckp kalo tego secara baik xleh pkai??kalo kena cara nye..pasti menjadi..kalo api lawan api..smpai bila api mahu padam???ce cite???

pikir2 la

h f said...

totally agree.. lelaki melayu suka menjatuhkan maruah perempuan melalui bahase kesat, lansung tak tau nak respect, tak gentleman dan yang penting, macamlah dierang takde keluarga perempuan..

Rani Rashid said...

Assalamualaikum,

Saya rasa rakyat Malaysia suka sangat menghukum, menghina, mencaci (walaupun niat sebenar) untuk menegur seseorang yang dianggap melakukan salah/silap. Begitu susah sekali untuk kita atau mereka yang seperti nurul ingin menjelaskan kepada mereka yang suka sangat memberi teguran tetapi pada masa yang sama mencaci orang lain tanpa sedar bahawa apa yang mereka lakukan itu sama sekali tidak elok/baik. Berapa ramai di antara orang Melayu Islam sendiri yang faham dengan jelas dan bagus tentang agama Islam. Jika kita faham dengan jelas dan menghayati, mengikuti ajaran agama Islam, kita tidak akan membiarkan lidah kita mengeluarkan kata-kata kesat dalam teguran, tidak membiarkan tangan menulis sesuatu yang sama sekali membuka aib seseorang. Perkara-perkara sebegitu sebenarnya boleh difikir dengan logik akal dan dalam diri setiap umat Islam, paling sedikit sudah diterap apa yang perlu dan tidak perlu diikut dalam Islam. Tapi ada satu golongan yang suka menegur orang lain kerana merasakan orang lain tidak mengikut Islam secara terang-terangan. Golongan ini suka melihat kekurangan orang lain daripada memuhasabah diri sendiri, suka membuat pertimbangan sendiri sebelum bertanya sesuatu dengan jelas, suka menghukum tanpa bersandarkan saksi. Lihat la bagaimana kita mengata artis berpakaian tidak senonoh sampai memanggil artis pelacur, sundal, gay. Apakah itu yang Islam ajar kepada umatnya? Apakah Nabi s.a.w akan menegur sebegitu jika dilihatnya ada wanita yang kurang manis berpakaian? Sudah pasti TIDAK! Sebab bukan begitu cara Nabi Muhammad s.a.w menegur. Jika mereka (golongan yang suka menegur itu) ingin menasihati orang lain, ikutlah sebagaimana cara Nabi Muhammad s.a.w. Betapa malunya diri sendiri apabila ingin memberpetulkan orang lain tetapi diri sendiri menunjukkan contoh yang tidak bagus. Bukan hak kita untuk menghukum orang lain sampai mengatakan orang itu sudah dijamin ke neraka. Kerana kita sendiri yang menegur itu belum tentu dijamin ke syurga. Jadi, jika kita melihat orang lain itu tidak bagus perangainya, kita mohon pada Allah diberikannya hidayah. Jangan sesekali biarkan hati kita terdetik untuk mengata sesuatu yang tidak bagus kepadanya. Percayalah jika kita amalkan cara ini, InsyaAllah, kita sendiri yang sebelum ini suka mengata orang lain, akan diberi peringatan oleh Allah supaya berfikir dahulu sebelum berkata. Berkata tidak elok kepada orang lain sebenarnya mengundang perkara yang negatif untuk diri sendiri.

Semoga Allah memberkati kita semua.

Radeen Dhian Official Page said...

i am totally agree with you . GIRLS should not be treated that way . pd zaman Nabi Muhammad s.a.w dulu , ad shabat nabi yg mengadu kpd nabi bahawa dy ternampak stu pasangann sdg berzina , dy memberitahu nabi . tahu apa yg nabi jwb ? . "alangkah baiknya jika kamu menutupnya dgn selimut" . lalu sahabat nabi pun terdiam . see ? Islam itu bkn utk mengaibkan sesama sendiri right ? fikir2kanlah :)

fifagreat said...

betul2...benci sangat dengan laki yang cakap guna bahasa xsopan..agak2 la nak tegur pn kan..
btw, saya suke sangat dngn kamu n ur spirit.. :)

Nana Hussin said...

suka cra kamu menulis .. pretty with brain .. that's what u r ..

Fida said...

waa..kagum lah bace entry nie..hehe..memang ade style laweyer la! bagos kak..memang slh cre dorg menegur..bkn mnegur..tp m'aibkan lg..

zaty zakarie said...

what can i say?
entry akak bwat kan sy berfikir!:)

dark r0se said...

agreeee!;)

☻UsaGi NaNa☻ said...

pinjam link awk..

Terbang Bersamaku said...

saya sangat setuju 100% dengan entry nie...

MasTUrA said...

nk tego 2 tgk diri sndr cne.. kne lah de adab.. wt malu je...

Mohamad Azim said...

Salam,sy sgt bersetuju dengan pendapat anda......sy suka cara anda berfikir....teruskan!!!...

Ghost said...

sweet~~ I thought there is no more women like you --," you proved me wrong . congrats , prove to others that we don't have to be perfect to teach others ^^,

Rara Farah said...

menegur itu perkara yang baik..Tapi kalau menegur dengan cara yang tak betul pun watpe kan??

N I E S Y A B E L L A said...

mintak untuk share...edit version :)

decade khayal khayalan said...

weeee. . .jgn marah2 lorh. . .evn xpuas ati coz org judge kite. .tpi dgn diam and sabar pun leh dpat senyapkan org yg nyalak dkt kite tu. .hehehe.gud luck.

Orked said...

Yupp, betul,man, some of them yg totally obses sgt nk mengkritik, rase diri sume perfect mmg mulut cam cabai,they think dat they are perfect enuf, kdg2x terlebih komen ade, setuju sgt kak, tp pompuan punak2x laa nk dressing pun, one more thing, we don;t need to critic each other, why not we completed each other, kan senang...iye dak? hehehe

Anonymous said...

salam albahanjiey..maaf sy ingin beri pendapat sikit..dlm islam diwajibkn kite menegur sesama saudara seagama ttp dgn cara yg berhemah..b'ilmu bkn ikut sedap mulut..b'anggapan klu tgur b'hemah ttp xnk b'ubah..b'ubah atau tidak bkn hak kite utk p'tikaikn..perubahan bkn boleh dilakukan dlm mse yg singkat..kne phm tuh..ramai org skrg menegur sambil m'hukum..kn elok klu menegur dgn ayat2 memuji ilahi..hati yg keras akn lembut krn ayat2 memuji Allah n m'beri smgt kpd mreka utk b'ubah..itu lbih manis..t'pulang pd individu tuh nk b'ubah atau tidak..krn itu urusan Allah..klu dye b'ubah krn kite x ke nmenye b'canggah dr ajaran islam..bia b'ubah krn Allah..itu lbh t'puji.. :)

Anonymous said...

pompuan skang mmg xley tego, x kire la tego cre bek or x bek..sbb aty da keras, knon nk mberontak sbb rase tertindas..mmg adap tegur kne sopan, tp msalhnye berape peratus nk ikot teguran yg lembut tuh ? sdgkn mati sendiri dtg tanpa amaran, ader yg mati dgn cre kejam, stakat teguran sinis tuh da melemahkan kaum pmpuan ? come on la, Aisyah R.A sndiri pnah kne lg teruk..xpnah pown nk cmplain, sbb mgambilnye sbg 1 ujian dari Allah..if u are strong, plz prove it..dont claim dat u mendaulatkn kaum wanita, ur words is not also proper