20 April 2011

tak rugi kalau ambik law..jadi lawyer best apa..

DSC_0068
this is lawyer dress code..black and white..

hye darlings..
ramai bertanya pada saya..best ke study law?bidang kerja camne?susah ke?camne nak masuk dalam law school?

so now i try untuk explain sikit2 as far as i knew..also from my own experiences..

bila korang terfikir untuk amik law..perkara yang korang kena pastikan ada pada korang adalah

-korang mesti seorang yang berani bersuara..
-korang mesti bersifat agak defensive dan argumentative
-korang mestilah mampu berfikir secara kritis dan kreatif..

but then itu pada teorinye sahaja..tapi sesiapa pon..boleh amik law as long as u minat..bagi saya..kalau korang nak practise dalam bidang perundangan..korang harus ada minat dan passion terhadap law field..sebab once korang dah kerja..kerja2 dalam bidang perundangan ni sangat penat..pening kepala..dan membebankan..

menjadi lawyer adalah macam kamu bekerja dengan masalah orang..kalau jadik lawyer criminal..korang akan selalu pergi court..berhadapan dengan perogol..pembunuh..etc..actually ianya satu bidang yang mencabar..tapi interesting..

bagi saya..korang tak perlu terlalu bijak untuk menjadi lawyer..my boss pernah cakap..once u ambil degree in law..u just have to pass at least(same like doctor i think) to become a lawyer..i mean..what do u need is..korang xperlu terlalu excellent diatas kertas.top score..dean list every semester...but korang must excellent didunia realiti..dan ramai diantara lawyer2 yang hebat yang bukannya graduated as 1st class or 2nd class degree..they just need to pass the law degree(kecuali korang nak masuk government memang kene pointer agak tinggi)..

kebiasannya..kalau korang jenis yang lantang..law field sangat sesuai dengan korang..bila korang study law ni..actually korang sedang membijakkan diri korang..sebab korang memang perlu berfikir melebihi orang2 biasa berfikir.kalau korang tengok..ramai diantara pemimpin2 di dunia ini adalah orang yang asalnya berkecimpung dalam bidang undang-undang..

percaya cakap saya..kalau korang minat dan terlintas nak amik law..amiklah..korang xkan rugi sesen pon..sebab korang akan menjadi orang yang arif dalam undang-undang..as u all knew..undang-undang adalah aspek terpenting dalam sesebuah negera..so kalau korang expert dalam law..korang biasanya SANGAT JARANG menjadi orang yang bodoh..

again..sesiapa yang hold law degree..jarang sangat menganggur..boleh dikatakan hampir zero..melaiankan korang fail..sebab law ni cabang kerjanya sangat luas..macam kat Terengganu..siap firm berebut2 lagi nak amik fresh graduated berkhidmat dekat firm mereka..kalau xnak jadik lawyer..korang boleh jadik pendakwaraya..legal adviser..lecturer..and kalau xnak pening2 sangat..ramai antara law graduated especially perempuan..end up as a english teacher..

Susah ke?
lebih kurang macam medic la..susah bagi orang yang malas..senang bagi orang yang rajin..sama je..mcm saya.rasa agak susahlah sebab saya memang malas2 sangat..hehe..tu je.semuanya depends on u..

dulu saya amik law sebab saya minat..saya suka pada sesuatu yang benar..saya suka berdebat ..saya suka menentang kebiasaan..sebab saya kadang2 tidak suka pada sesetengah mentality yang terlalu mengikut kebiasaan walaupun dia tahu..kebiasaan itu adalah salah tapi dia malas untuk mengubahnya..

tapi honestly..
saya bukan student yang cemerlang
result saya biasa2 je
dulu saya selalu rase rendah diri..
english saya broken sangat..
tapi..tak bermakna saya ni loser...
buktinye?
once saya dah bekerja..baru banyak benda yang saya belajar..
and my boss?
sangat sayang saya hehehehe..
so..xpernah menyesal xdapat 1st class degree..xpernah menyesal tak excellent dalam kertas..sebab apa yang kamu pandai diatas kertas..xmenjamin kamu pandai di realiti..and disebabkan kamu xberapa nak excellent atas kertas..xbermakna kamu turut tak excellent dalam realiti..so?dont too proud bile kita ni pointer tinggi2..coz kita semua adalah sama..:)

DSC_0105
another reason saya amik law..saya suka penampilan black and white sebab nampak macam kemas and smart..macam bodoh kan??reason yang sangat xbleh blah!

so..pada yang terfikir nak amik law tu..good choice i can say..

thanks 4 reading this..

130 comments:

y u y u Z u l a i k h a said...

dulu nak amik law. tapi lagi minat dalam Islamic banking ^^

MamaEma said...

comel sangat

whitelover said...

best ape amik masscom..hahahahahahaha

LiyaNa NaNa :) said...
This comment has been removed by the author.
♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

lawyer meletops ni..
eh ddk batu burok time biler ni dik?
slalu x terserempak tau..grrrrr
bila? bila leh terserempak ngan nurulbadiah lai nihhhh?

deDetz said...

hehe..takpa kak, apa jua bidang yang kita ambil, pastikan kita mendapat kepuasan dalam bekerja..

good luck akak! =D

Sara Ali said...

betul tu nurul...

xsemestinya orng tu excellent on paper dia pun excellent secara praktikalnyer...

dan sy pulak suka tngok budak2 low kt colgis tu dok pakai baju itam putih,,,

sehingg sekarang nie lngsung x nampak nurul,,

dah x study kt uum nie,,
lgi laaa payah nk jumpa nurul..
walaupun kita dok dalam satu falkulti,,
hehehee

ann dhaniah said...

actually kan sis..ann memang nak jadi lawyer....tapi impian ann nak jadi akauntan..now ann budak lepasan SPM..ann kerja kat firm..hihi..tapi lawyer tu lawyer baba ann..mule2 tu org xcaye ann keje kat pejabat lawyer..yela..budak lepasan SPM keje lawyer..pelik la..

alhamdulillah..sejak ann keje kat firm nie..memang dapat banyak pengalaman la..1stly ann ikut bos jumpe client..pasal kes pekerja kene buang kerja..then depa xdapat pampasan..so..depa nak fight gan bos depa la..

pastu ikut bos pi buat presentation kat client dye..
banyak ann blaja kat sini..alhamdulillah..insyaAllah..ann akan jadi lawyer 1 day nnty ;)

p/s:sori komen terlebih..hihi

chenta hearty said...

sy pun study law jugak..
insyaAllah grad dis year..
dulu rase x minat sgt sebab terpaksa amik law...tp skrg rase syg sgt...:p

RaraPuing said...

tahniah nurul apa y awak dah ada skg :)

ur my idol hehehe

ayleen said...

i pon dulu cita2 nak belajar law.. tapi rezeki belajar kearah biz manage.. owh.. sedih !!

naem glizzy said...

suka perenggan last :) serius!!

cik faiqah said...

wow...nice la kak nurul!!i like ur entry..:)

zaty said...

Woahh..setuju2!nak jadi budak law mmg kena mcm defensive sikit,berani bg pendapat apa semua.my sis pun budak law.. :)

http://hisomi.blogspot.com/ - singgah la ye

mshani said...

akak,law n medic..
yg mane lagik susah?

~AliFFaNiS~ said...

anis sayang bidang anis..IT..^^
akak ssuai ngan bidang akak..^^

Munie Blushious said...

waaaa... gud job sis.. sy lepasan spm n result saya cm hampes.. but saya btol2 minat dengan pekerjaan mencabar contohnye cm doktor, lawyer and farmasi as well... finally u came up with this, saya btol2 hargai... warghh... saya juga suke menentang ape yang saya tak sependapat tp 1 je kelemahan saya, saya sangat self-conscious... memang susah kan, but then mt family nasihatkan suroh ambil farmasi jer after saya habiskan pengajian kat matrik nanti.. i like this entry sis... keep it up ! <3

nazirah said...

cantiknye sis.. pakai baju kemeja putih n skirt hitam tu so suweett suka sangat tengok ;)

Axie04 said...

gaya lawyer memang smart

teha said...

cam sonok jee jd lawyer.. tp pape pom still nk jd doktor.. hehe ~~

pink said...

THANKSSSSSSS SYS BAGI INFORMATION YANG BERGUNA :D
Saya ada apply law dalam upu.
Hope saya dapat :)

nongobex said...

bestnye bca entry nih..heheheheh :)
rasa law menarik pulak...

caHAYA said...

assalam ..first time komen sini ;)
stuju sgt2 pasal x semestinya bile kite terer dlm soalan paper, tp dlm realiti n prktikal, ta bole na handle mslh kerja kn.. ;D

Kalo bole kene la balance..hehe

MiYOKO SuKi said...

sy tak suka membaca sbb tu tak amik law...hehe

Mila Ahmad said...

xmustahil utk jadi ape yg kita nak kan?

javanese DOVE ! said...

emm,nak minta pendapat..

saya nak continue degree,
tapi masih keliru dgn keputusan sndiri smada nak mak human capital management/counselling and guidance..
sy nk amk human tu pun sbb sy fikir skop kerjayanya mcm luas je...
TAPI...sy dah survey jugak,
subjek-subjek dlm course tu byk sbjek countings jgk.
dh la bab2 countings ni lemah..

SofieyAzwa said...

X layak kot Sofiey ambil Law. Kalau nak cakap kuat sikit mesti suara macam nak nangis. I think due to nervousness kot.

Tapelaa jadi budak engine.. Hehehehe

precious me :P said...

scha memang bercita cita nak jadik lawyer :)

-ilhamArman- said...

amik law sangat seronok walaupun dalam tension... siyesly, betul cik nuyul ckp, amik law xmemerlukan korg jd excellent tp kalau anda excellent itu adalah satu bonus... :).. keje sentiasa menanti...

gud luck nuyul... lama xhanging out ngan korg... T_________T

Scha Aryana said...

yea, dari dulu mang scha nak jadi lawyer ^^

alexa yussida said...

mr.korean suka law...kalo tegang urat dgn die,jgn hrp la nak mng..nyampah :P heee..

saya suke law tp sy lagi suka rawat org,so i chose medic:)

✿❤Cik Izan❤✿ said...

hai..^__^ ingat nak tunjuk fesyen pakaian seorang lawyer...hehehe...

Nini Hartini said...

pascik saya dulu pendakwaraya. 2 thn kemudian dah jadi hakim. huhu...tgk dia pn mcm biasa2 je. x snagka leh sampai tahap tu. hakim muda, baru 27thn.

saya pn minat subject law masa study dulu. tp cuma ada 2 je paper law time tu. dan 2 paper tu mmg sy dpt A. Alhamdulillah.

sy pun suka berdebat, benda A saya akn fikir smpi jd B,C dan Z.

Tapi...ms SPM dulu x nak belajar pandai2. alih2 math x credit. just krn alasan tu saya trus x apply UPU. huhu..padahal subject lain ok. hurm..xtau lah eh..dah mcm nitakdirnya..

apapun, good luck utk kamu.

NADIA RAHIMI said...

haha reason tu cam comel la nurul. macam budak kecik punya reason :)

fyka nadya said...

mmg cantik la akak..gojes!!!

shazika said...

amek cikgu la..hehehehe

annur larra said...

sis. u r really inspired me. saya minat sgt law. tp sbb result math tak bape nk best so sy terpaksa amik english edu. rasa rugi sgt sbb tak ikot minat sendiri. my friend penah ckp kalo amik law kaki selangkah ke neraka. betol ke? as long as kita honest dlm kerja, insyallah Tuhan itu akn melindungi kita kan.

baby said...

TQ SIS =)

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

bagus jd lawyer nie..maera ingat lagi mase maera masuk debate kat uitm, mostly di conquer oleh budak2 law.memang best ar dengar diowg debate. =)

Chutra Padi said...

Masa mula-mula nak isi form nak buat law my cousin siap cakap ada kawan dia yang ambik law memang teruk. Kena tidur dalam library la apa la. Tapi masa beberapa tahun di law school tak pernah la pulak sampai kena tidur dalam library tapi pergi library nak tidur ada la.


Kesimpulannya belajar law adalah sangat menarik. Jadik lawyer adalah lebih-lebih menarik. Welcome to the club!

ezasayani said...

smart!reason to fall in love in law because of the uniform pon not bad ape!ekekeke XD

lea said...

smart kan pakaian hitam-putih...

wah..student law..
mesti teror berbahas neh

SuNsHiNe said...

sis!!! sya sggtttt bangga la ngn sis...
hehehe..ecely sya bru jew terpk nk wat chambering afta dgree nnti..tp xsure..bila da bca entry sis nie tetibe da mcm teruja la plak..hehe..btw, thnx sis..syg sis..^_*

cik fza said...

tak berani nk ambil law.
tak pandai bercakap. :)

AIN SYAFIQA AZMI said...

ain skrg final year dip in microbiology..agak2 leh sambung law x??hehe sbb agak berminat jgk sbnrnye...=)

alinac lover said...

info ni~ hehhe

nice entri..saya suka baca :)

najwa said...

hye kak!! very nice la post ni

sye xde la mnt law..tp ske ble bce post ni..

n sye pown ttrik ngn black n white !!

btw ske la tgk gaya akak..very nice n cntik la..jlezzz!! huhu

*sy bdk engineering.. :)
result pown xbgs mne.ble bce post akak ni, rse b'smgt! nk final 1 week lg.. pliz pray 4 me yea..

btw, gud luck in urlife:)

khalija ibrihain said...

assalamualaikum sis ..
my dad harap sangat yang sy nie amek LAW . sy pun minat . tapi english sy ni broken sgt2 . malu sikit kalau nak speaking . i hope i can be like u sis . and im trying to fullfill my dad punyer wishes . :)

Izyan Masri said...

I HAVE NO CHANCE BECAUSE DAH AMBIK FAST TRACK ACCOUNT.TAPI KAN TAPI KAN,KALAU BUAT DOUBLE DEGREE PON OKAY WHAT XD

SyEraa said...

suke3! :D entry kali ni

zacky ~786~ said...

woww .~
kata2 semangat yg mantop.. i like ..

"susah bg org yg mls, senang bg org yg rajin "


suke ayt tu :)

marilah kira merajinkan diri.. yeah !!

zaraxaralara said...

thanks sis :) sebab bagi zara semangat untuk ambil law sebab sekarang ni parents masih ragu2 dengan apa keistimewaan menjadi seorang peguam :) , zara yakin kalau jadi lawyer akan cerah future thanks again sis <3
lot'sa love
zahara

rozman said...

nice pict..amik kat pantai batu buruk kan....hehehehe

fast yg slow said...

sis,sy law student part3.wish me luck for land law the killer paper this fri ;)and,i agree with u that if i'm good in exam,doesn't mean i'm not going to be a good lawyer ;)thanks!

Nur Amanina said...

kita mmg minat pun. but,amik syariah kot :)

nur syakirah yusof said...

haha.. hye senior! da ada firm sndiri nti.. bule nak test2 market sy plak.hihi. but seriusly sy rsa semangat bila bca statemnt kamu. sbb sy rsa sy mcm xlyk jer amik law.hurm..

gud luck in whatever u do sis. go go black & white! *tetiba -,-"

hudahazwani said...

semoga akak terus berjaya dalam bidang law ini..insyaAllah..amin... ^_^

atynnaddirah said...

waaa...mcm best pulak tgk akak amik bahgian law nih. terase je nak amik law besaa nanti. :D

me suya said...

yippi..
bergantung kepada minat kan yunk..
anyway i love the way u convey the msj.. Pointer gempak tak membawa makna ape2 kalau diri sendiri loser.. Ketaq bila berdepan dengan realiti.setakat nak fight ng kertas. tapi as me, jadi engineer pompuan best gak.. lagi2 kalau kite score.. vangga sebab nanti budak2 laki pun respek.. Sorry, sbb sgt xleyh blah komen gini. Btw nurul.. Suya suka tgk budak2 law.. macam u kata.. smart... kalau tgk dak2 engineering.. Selekeh!hahaha termasuk suya ;p

Munirah said...

kite tak leh ambik law sbb tak outspoken. sobs. tp black and white mmg nmpk smart ;)

Da Della Rissa said...

belajar law itu best :)
tapi bg org gagap cam saya memang xde konpiden.hahaha

gudluck sis 4 ur future!!

Hanani Izzati said...

kakak,sy sgt minat dengan dunia undang2,sy harap dapat asasi undang2 :)i think you are already inspiring me with those kind of fact about law. :)

yok said...

hai my super duper sweet beautiful sister :)
yeh , sy bersetuju dgn artikel kakak.hehehe. boleh lah akak jd senior eh tak sifu sy .
dgn rasa bangga nak jugak beritahu , sy pun amek law. nak jd lawyer ! hoh yeyeah !!

Bie Cimbelang! said...

minat dengan kerjaya peguam syariah :) Malaysia needs more women in that area. But anyway I'm on my way to become a pharmacist so ah nevermind hihihi


work well akak :)

Hazrina Erin said...

lawyer gitu~ suke juga walaupun bukan amik law:P

say to easy=) said...

yeah,im law student same with u..even berterabur ngn case,section or whatever but tetap interesting wpun dulu penah ase mcm nyesal nape g ambik law.lama2 dah ase best sbb kite leh berani lawan kenyataan yg x btl pd diri kite n pling best blck n white.so org nmpk mcm kite cool je..haha :)

Anonymous said...

sgt best!!,,terime kaseh sudi share psl law.

Dea said...

but u still gojess, sis.. hehe,, brapa berat n tinggi sis??.. hehe..:P

Anonymous said...

nk jd lawyer!

ishiko said...

huuhuuu.. bestnye sis.. saya tak kesampaian~

nurul cHempaka said...

go girl!!!u akan jd lawyer yg tercantik! :)

Innanie | Ariffin said...

law is also my passionate! by law, u can brighten up ur life and raise up your voice! salam dari budak law UM!

jengok2 blog sy gak ye!

http://coklateyes.blogspot.com/

Nur said...

suka ayat last skali

'apa yang kamu pandai diatas kertas..xmenjamin kamu pandai di realiti.'

sangatla betul...yang penting hard work..:)

Ayuni said...

yes, and lawyers is good in English too....

Macamkupasoren.blogspot.com said...

im still confusing if im still in a right path track, as foundation law stud

zeeyra esa said...

hye sis..tanx for the info..nasiht akak bnyk motivate sy...yup,kite kene bijak di realiti bukan kat kertas je..i agree with you even sy tak amik law...thanks sis..;D

Mrs Siwon said...

HAHA . saie pom lemah dlm pelajaran .. bersemangat pulak bile baca entry kak nurul ~~ kih5..

Mohd Hazwan Hashim said...

serius law serabut !! bcoz of sy tak suka mbaca...hehe..last sem i juz only got B in commercial law..nasib lulus if not ?? berpinau mata nak kena hafal akta kembali..huhu..but ur rite kalau minat jalan ja:)

eesyaheera said...

lawyer mane lening? hihi. cung ah lawyer Terengganu ni.

Nurulbadiah Lai said...

hye guys..

thansk 4 de comment
apa2 bidang pon sama..ade kepakaran masing2..
then kepada yg nak amik law..

just amik je..selagi korang minat..xpe..
kaqlau korang rase xyakin..korang percayalah..once korang berada dlm bidang yg korang amik..korang akan dtg nye keyakinan dgn sendirinye..

wishing u olls all the best:)

Nurulbadiah Lai said...

btw..jgn pernah pndang rendah dengan apa yg kamu ada..
insyallah..
kalau kamu berjaya atasi perasaan tu..
kamu akan berjaya seterusnyeee dan akan datang..:)

fiezah solehah said...

rasa bersemangat bila baca entry ni... terima kasih akk... walaupun Fiezah tak ambik law tapi Fiezah selalu je rasa rendah diri sebab result dipl biase2 je... then speaking pun tak berapa yakin tapi since baca entry ni, Fiezah yakin cabaran lagi besar bila dah bekerja nanti... mungkin lebih baik, i hope so =)

AMIRA said...

huhuhu...kte same la...x cemerlang dlm kelas...x dptpointer tinggi2...tp dgn kekuatan..kesabaran dan kepercayaan kpd kemampuan diri...sy telah di terima bekerja wlaupn pointer x tinggi..thanks GOD..

puterinuraqiliah said...

akk, saya choose law for upu. but sy takut bidang kerja x luas. huhu. mmg takut sgt nak pilih law~,~...tapi sy suka law walalupun sy ni kurg sket nk berdebat2 ni!

rara pinkmafia said...

saye smpt jd PA lawyer je kak =(

wan atikie said...

saya pernah jumpe sorg hamba ALLAH (quite educated peopl la)nie dye cakap most of the lawyer nowaday membela org yg salah,makn berulam kan rasuah perkara biasa.zaman skarng susah nak cr lawyer yg betul2 telus.say thu keje lwyer memg nak tegakkan keadilan tp dek keadaan yg menekan sometime mende salah pun jd betul...even my dad ever said lawyer antara pintu terbesar ke arah rasuah...the one yg betul determine always hard to survive lam bidg nie...saya bukan nak hentam lawyer tp nak thu la pandangan akak about this...anyway nice blog kak....huhuhu

Nurulbadiah Lai said...

dear readers..thanks 4 de comments..big thanks

wan atieka:
thanks dik 4 de comments..

manusia dik..lawyer ke..doctor ke..ustaz ke..masing2 xsemua ade yg jujur..

pasal bela org salah..sememangnya dalam malaysia..org yang ditangkap adalah berhak untuk dibela oleh seorang lawyer..it mean that,.tugas lawyer mmg salah satunye adalah utk membela pesalah..

but then.jgn disempitkan pandangan tersebut..seseorang yg dituduh tidak akan didapati salah sehinggalah benar2 dibuktikan..
tugas lawyer adalah merungkai kebenaran berdasarkan fakta2..hakim yang menetukan salah atau tidak..

katakan seseorang membunuh..ya..memang dia salah membunuh..tp adakah dia berniat?adakah die membunuh sebab mempertahankan diri?
so itulah yang patut dirungkai..
semasa perbicaraan..tugas lawyer adalah merungkai segala2 nye..saksi2 akan dipanggil..kte membela seseorang bukan membuta tuli...ade cara n jalan..dan biasanya org yg xberada dlm bidang perundangan mmg xkn berapa fhm..

tp konsepnye begitu..
lawyer bukan mahu menukar seseorang tu daripada bersalah kepada tidak bersalah..tp lawyer hendaklah memastikan segala hak2 orang yang dituduh benar2 dipakai dan tidak dianiya,

baik lepaskan 10org bersalah daripada hukum 1 seorang yg tidak bersalah..got what i mean?

sebananrnya lawyer bukan seseorang yg sgt2 terdedah utk buar rasuah..

lawyer mmg menerima duit untuk perkhidmatan nya..
kalaua de firm..apa2 kes mmg harus dibayar..lawyer bukan wakil rakyat, bukan pemimpim..bukan pegawai kastam yg perlu disogok duit untuk mendapatkan sesuatu..
lawyer dibayar untuk perkhidmatannya..mcm buat perjanjian..buat urusniaga..dibayar utk kes2 yang diambilnya..

so i hope this will satisfy u

juliet. said...

good luck kak..moga jadi lawyer yang berjaya..aminnn.. :)

p/s; suka sgt word yg biru tu..excellent ats kertas xsmstinya excellent in work field..my lecturer pn pnah ckp cmni ritu..ehehee

result sya pn biasa2 saje.. ;)

Husna.Ma said...

nice kak nurul ! :)

HonEyBuNNy said...

dulu hajat nak jadi lawyer...sekali dapat tESL....sabor ja la...ngeh3

Syafiq Rosli said...

ada orang ckp law ssh time blja..tpi ble dah keje senang je..:)

peGuaM_BiSaYa said...

mula2 rasa nk heng jgak mengadap latin words yg ntahapa2.rasanya mmg trdemark budak2 law kot nak 'menentang kebiasaan tu?'
sbb sy sgt........................................... against sesuatu yg agk rigid..huuu :)

wan atikie said...

yup akak...i ll keep it in mind....every profession have their own duties n responsibilities the diff is the way we handle it....thanks akak for the reply....i like your blog!!!quite telus n sincere...hehehhe keep it up akak

nfdeeda_zubir said...

miss,i'm currently foundation in law. No doubt,law sangat interesting. Mostly,assignment ada mention case,then buat research. But then, for sure law kena banyak menghafal..

yang tak best, the requirement for BLS band 4. *sigh . i'm still work hard for that. kalau tidak,terkuburlah law tuu.

aLya maNip said...

cita masa kanak2 tapi end up in engineering field..hehehe

*papepon, alya slalu kagum ngan lawyer.. :)

umira said...

cemerlang di kertas tak semesti cemerlang di dunia realiti. saya pun amik law. tapi baru foundation. hehe. and study law sangat penat. terutama bila cuba nak selesaikan kes. T_T

sea_lavender said...

sye bdk dip busness uitm..
sem ni bw paper law yg simple..
tapi seyes agk sush ...bg sye..
nk nangis je..tak perform pn dalam test..huhu..
ahad nie 24/4 dh kena ambik final..
doakn sye blh brjya cmerlang...
coz sye pilih chpter yg senang...

Melati said...

actually i sangat kagum dengan wanita melayu yang dapat jadi lawyer =))

kejer apa pun bagus sebenarnya kan, tapi i tak berapa nak pandai undang2 & dulu masa belajar i amek tourism, maka skarang i bekerja dlm industry ni =))

anyway, nice pic!!

Marina said...

Bukan sume lawyer bagus, educated and whatsoever..im have 12yrs experience as a senior clerk at a lawyer firm..FYI, lawyer yg dpt pointer rendah biasenye akan involve with litigation and etc..but lawyer yg success akan involve dgn kes yg berat macam criminal and etc...i have quit because i got better offer and now im a senior exec at a multinational company..tell u what, i quit bcoz lawyer sgt ssh nak terima pandangan, kritikan dan nasihat org..bcoz mereka rase mereka sgtlah educated, tahu segalanya than anyone else..

Just piece of mind..Hope u will not be one of the abovementioned kind of lawyer..x salah mendegar pendapat org laen..Arguing with a fool proves there are two..so, dont be that fool..k..luv ya..=)
TQ

cik bahulu oren said...

dlm dunia xde bnda yg mudah kn
yg pnting rjin usaha..agree dgn nurul,wpun kita x ndai merungkai kata2 atas kertas tu x bemakna kita x pndai.sumtime bila kita da masuk real life (alam pkerjaan), dr ctu kita tahu kemampuan sbnr kita...
pointer tu cuma angka kn :)

Nur Aju said...

tingin nk jd law..mcm segak b'gaya je..tp teramek profession graphics designer..ske la pulok..heeeee ;)

Anonymous said...

kalau lawyer bela orang SALAH menjadi BETUL, tetap SALAH d sisi islam. dan HAKIM la yang paling besar tanggungjawab. bila jatuhkan hukuman kepada orang yang tidak bersalah, jawab la kat SANA nanti. tapi pape pon undang2 Malaysia semua tak boleh pakai, sebab TAK IKUT UNDANG2 ISLAM !

Tengku Puteri said...

pernah dapat asasi law kat UM tpi x g...heeeee..

mengenaldiri said...

yupppp!
sy sokong sis!
i'm currently stdying law too
nk jd mcm sis!

^_^

'afrina syahirah said...

saya akn menjadi seorg law juge :) suatu hari nanti haha

Mek Norfa said...

wow.. memang sesuai lah dgn nurul ..

chapaticokelat^^ said...

wahhhh. you make me found what i should for the past few months ! barulah rasa bererti walaupun saya baru je habis foundation.saya selalu terfikir.how the hell did i end up with this course.now i sont think THAT way anymore.
hee. thanks sis ! youve burnt my torch of life !^_^

deylaSUPERB . said...

ouh sis . anda mmberi sy inspirasi . trimas :D

cantekk said...

ye, btol tu,,,
kata2 mu bg aku semangat la..

xsesia kan kamu amik law..

dan jugak, mekasih sbb sll bkongsi pandangan bernas kamu,,

Raziq Syahmi said...

thanks kongsi info ni. slma ni xtau pun bdang law ni prjalanan dia mcmna. Thanks.

Nur-Za Marlyana Mohd Kamal said...

hee. hitam putih mmg awesome. tp zama dah terlajak engineering. hihi

Anonymous said...

a.ah,,,tp its better if pointer tinggu and excellent in realiti kn..kn?? baru semua org x ckap bukan2~~~dat my opinion~~~semua org respect!!~ there's no limitation in ur life rite...

Anonymous said...

As-salam. Bismillah..
And for the first time I'm commenting. Selama ni jadi silent reader je...and all the while waiting for this very post.
I was like you, aggressive in voicing out my opinion, argumentative and the whole shebang, wanted to do law, faltered,and then end up in a major of which I myself don't know the point of struggling in anymore.

But of course I'm not regretting or anything, I just want to express my admiration in you. You went for what you wanted, and that is cool, girl. And I hope(know, rather) that you will succeed in everything you do.

Keep posting. Insha-Allah will be in the shadow, undoubtedly reading. :)

-khairina-

encHIx laNDax said...

sangat takut sama lawyer..jangan wat hal sama ni pompan!hahaha...see u in court!hahaha

salwaismail said...

<3 lawyer !

azeeyanee ;D said...

salam,nice post :)
btw, ambil law di mana ya? saya akan ditemuduga untuk cos law . ada pengalaman tak ditemuduga untuk ambil law ni ?

Nurulbadiah Lai said...

DULU AMIK KAT UUm

xpernah ade interview nk amik law..
so xtau sgt

tp bg saya..
the most important things is

try baca isu2 terkini..
undang2 basic..
perkara2 am..
:)

COKLATLOVER said...

dulu mmg kiter nak amik law jugak..
tapi ade la ulasan2 dari sekeliling yang tak membantu minat tu..
jadik nyer..ini la diri sy sekarang..kerja yg sy buat pon bukan bidang yg saya belajar..uhuuhuhuhuu..
but as long as u love what u do..u happy with it..go for it..
kan jenet kan..kan..kan..

Anna King said...

agree beb.. kita semua adalah sama..:)

Anonymous said...

Ok. Lawyer? umm.. Setakat ni saya belom berjumpa dgn 'lawyer sejati" I have been working as engineer, but the owner is a lawyer. He claimed himself as a crime lwyer.

Lawyer ni susah nak dimengertikan, susah bertolak ansur, agak kejam, tak boleh terima pendapat orang lain...dan selalu anggap dia yang terbaik, terbagus, tercerdik..padahal TIDAK!
yang ada keinginan nak jadi lawyer tu, tanam cita2 itu betul2 and pastikan you are still on the right track. Dont ever look down kerjaya hina seperti kami.

yes, all the facts, acts dalam tgn lawyer. The lawyer can simply say, u know nothing, ini ada dalam akta...." yes, kerjaya hina seperti kami have to google to search which kind of act..etc etc.

Tp kena ingat, tak mungkin segala ilmu, kepakaran dalam bidang lain juga u boleh samakan dgn dunia 'law' u itu.. semua profession ada kepakarannya yang tersendiri.

to all lawyers out there..please jgn belagak bagus sgt. Dunia ni Allah yang punya, dia lebih mengetahui segalanya..

Bukan semua lawyer, tp kebanyakan seperti itu.sekian.

Anonymous said...

Nk jd doctor jauhhh lagi susah. That is why almost best students akan amek medic sbb medicine nie sgt susah. so i just dont think that u have to compare the lawyer and the doc. Terlalu jauh berbeza dari segala segi ; belajar, social life, kelulusan and cara kerja. bdw semoga jd seorang lawyer yg betul2 jujur dan tegakkn keadilan :)

iena_mieyna ^^ said...

saya pun dulu amik law..then, bila dpt peluang utk jd cikgu, my parents asked me to do so. tgl law field and change to education field. sedih sgt kot sbb mmg passion ke arh law field. now, dkt sini, saya still x blh nk tgl law tu..ada je buku2 rujukan law sy bwk ke sini utk baca instead of reading buku yg ptot sy baca utk jwb exam dlm course yg sy amik skrg, education.huhu.

Anonymous said...

Mmg lah cemerlang atas kertas tak semestinya cemerlang kat dunia reality tapi akakku sayang , markah kat kertas tu lah yg jd tanda kita faham ke tak dengan ilmu tu. kalau dalam kertas pun fail n berkali-kali fail, mmg sah lah sbenarnya tak faham. Bila tak faham mmg tak lerr nak cemerlang nyee. Haishhh.

Anonymous said...

kalau dpt 4A in SPM lepas x amik law? minat law but takut x lepas je.

Anonymous said...

You gave me a new spirit kak!! :D ..I wanna to be a lawyer ..InsyaAllah.. ;) ..yeap..kene usaha kuat

Siti Asilah Raimi said...

Kak,after I read your blok..I feel like im ready for lawyer world.. :D ..iNSYAaLLAH..I will do my best .. ;)

Siti Asilah Raimi said...

Kak,after I read your blok..I feel like im ready for lawyer world.. :D ..iNSYAaLLAH..I will do my best .. ;)

Anonymous said...

assalam sis , saye ambik bdg legal secretary , saye mmg minat ngn law.. cerite sis buat saye lgi smngat u cburi bdg law ni . actually hitam putih tu pmakaian bgi lawyer mmg kemas n smart . nmpak keseragaman . =)

Anonymous said...

Bidang guaman bagus TAPI ia bergantung pada niat anda. Samaada nak jd lawyer untuk bermegah @ rasa lbh bgs drp org lain or kerana minat serta menyumbang bakti pd masyarakat. Saya mempunyai ramai kawan yg menjadi peguam. Yeah... sifat mereka lantang, suka mempertikai dan ada masa... sorry to say terlalu biadap coz mereka rasa betul dan berhak berbuat begitu biarpun mereka tahu cara mereka x brp nak cerdik. Pada saya... kehidupan sebagai lawyer tidaklah hebat or mewah seperti digambarkan. E.g rumah & kereta besar dan paling utama... di hormati. Jika anda memilih bidang guaman kerana itu maka kesengsaraan akan melanda kehidupan anda. Ok. Setahu saya fresh graduate lawyer kebiasaannya dibayar rm1500... based on terengganu rate. Rata2 mereka mengeluh sbb rasa gaji itu kecil dan jauh sekali utk memenuhi kehendak mereka spt kereta besar dan alatan gajet2 yg canggih. Namun begitu bila berckp mmg mereka GAH tp hakikat sebenarnya pendapatan mereka jauh lbh rendah drp penjual burger or kebab. Kalau x silap kawan saya berniaga kebab pun blh dpt rm12k sebln. Itu adalah realiti kehidupan yg saya lihat sendiri. Tips utk maju dlm bidang guaman yg saya lihat.... x perlu tunjuk muka serius @ senyum sokmo, kerja ikhlas @ betul dan last sekali.... kerja cepat dan x bermasalah. Oops! Nama salah... ops! Ic dan alamat salah... ops! Dokument salah or hilang. Dengar mcm kesalahan bodoh kan namun jgn terkejut ia dilakukan oleh seorang lawyer. Oklah... mgkn ada lawyer cakap nobody perfect... kesilapan berlaku BUT pastikan ia tidak berulang2 dan plz mengaku silap serta mohon maaf kpd client anda. If not anda akan mengulangi kesilapan bodoh yg sama dan kehilangan client tetap or potential client. Kini firma guaman tumbuh bagai cendawan so plz jaga kelakuan dan tahap kerja anda. Bg client sesiapa yg perform itulah pilihan hati coz "aku yg bayar". Kata2 akhir saya plz jgn cuba samakan or rendahkan bidang @ org lain. Itu akan membuatkan org lain tidak senang hati serta salah faham. Hal ini adalah berkisar pd kawan2 saya sendiri yg sudah 5-6 thn jd seorang peguam. "Jadi peguam utk capai kemewahan adalah suatu prinsip yg salah". Kalau nak mewah... pergilah berniaga.

Miss Jamra said...

Setuju!
Kbyakan lawyer yg saya jmpa.. Tak boleh terima pndangan org lain.. Mereka ada kasta n level mereka sndri..Kkadang rasa nak tergelak pun ada tgok attitude diorang mcm tu..