25 April 2011

kita harus selalu letakkan diri kita kat tempat orang lain utk merasa apa yang dia rasa..

DSC_2702
picture credit to KUCUK.

salam..im back for good no worries k..

gile panjang tajuk entry..im not trying to be a philosopher..but..take this as an advice..

Here it goes..

i have no idea why there are some peoples out there so difficult to acknowledged others..

bagi saya..kat mana pon kite berada.kita mesti kena ingat..at least..jaga sensitivity orang lain yang berada disekeliling kita..if can..try not to hurt people..whatever u do..please make sure that..u dont hurt others feelings..Always put yourself in others' shoes. If you feel that it hurts you, it probably hurts the other person, too.

in short..saya xfaham beberapa orang manusia yang kadang2 suka sangat sakitkan hati orang lain.seboleh bolehnye nak jugak orang tu rase terluka..and maybe mungkin kadang2 kita tak realized apa yang kite tuturkan itu..mengguris hati org lain..

guys..i give u examples..
i do hope whoever you are..
please do appreciate others..

depan orang yang xde anak..

kalau boleh kat depan orang kawen yang xde anak..xperlu nak duk cerita pasal anak2 kat depan die..ni kadang2..kite jumpa kawan lama kat reunion ke....pastu semuanya dah ade anak..then duk bercerita tentang anak..comelnye..bestnye..apa2 jelah ..sedangkan dalam ramai2 tu..ade yang xde anak..
so..cuba bayangkan apa perasaan org tu?
mesti terasa dan sedih kn?
try not to make others sad becoz of us..

kat depan orang miskin

kalau boleh jgn lah kite duk syok cerita tentang kereta yg kite pakai..rumah besar kite..bla bla..pastu beli barang grand2 then cerita/tunjuk kat kawan yg xde duit..yg tak de pape..mesti die kecik hati kn??

kadang2 kite sebenarnya tak perasan..dlm ramai2 kwn kite tu..ade yg tak berduit..xde kereta..xde barang branded2..then kite duk borak mcm2 tentang kekayaan ni..tentang kereta la ..apa lah..what for?

look at your friend..at least..pity her/him..
maybe die tak tunjuk depan kite die terasa..tp dalam hati?
bila kita duk selalu story dengan dia mcm tu..dia mesti rasa rendah diri..dan dia mesti akan rasa xsetaraf kawan ngn kita..so..mind ur words k.

kat depan orang yang kurang cantik

mentang-mentanglah kita rase kite cun daripada bidadari.janganlah kite duk ghairah cerita kat dia ramai orang suka kite..org ni minat kita..orang ni gilakan kita..sedangkan kwn kite yg kurang cntik tu xde orang nak pon..mesti senyap2 dlm hati..die akan rase rendah diri..
kalau kita rasa kita cntik...kulit kita cantik..janganlah kite duk desak2 kawan kite yang mukanya penuh berjerawat..cntik x aku ari ni?ko rase sesuai x bedak ni ngn aku..eh kawan bf aku cakap kulit muka aku cantik..mybe kite just nak express apa yg kita rasa..but hello..
we are human friend..look at your friend and dont hurt her feeling..cant u?

saya pernah alami bila dulu..muke saya ade banyak jerawat..then ade kawan saya yg kulitnye mulus..asyik duk bandingkan kulit muke dia ngn saya..padahal saya tahu die xsengaja..tapi deep down in my heart..saya rasa rendah diri sgt..

depan orang kurang pandai..

kalau kite rasa kite ni pandai..masuk university.study oversea..keje best2..then kite jumpa kawan sekolah kite kejenye penoreh ke..janganlah kita duk cerite sgt tentang kerja kite..tentang bestnye kite kat oversea ke apa..sbb once kita bercerita..kita akan buat dia rase sedih even dia xcakap kat kita..kadang2 dengan bercerita mcm tu..kita buat die segan ngn kita..

saya pernah jugak..ada kawan yang sgt fluent in English..selalu duk cerita dekat saya how good her english..selalu cerita seolah2 kalau kite xtahu english ni..seolah2 kita ni bangang giler..so time tu saya rase rendah diri sgt sebab english saya ni broken giler..saya selalu ilang confident bila berhadapan dengan spesis2 camni..

so what if u are some superterror english user..a country's top scorer or a billionaire when u do not even know how to be nice to people..when u do not know how to be a good human to another human being??

so conclusionnye..
apabila kite berhadapan dengan orang yang x sama taraf ngn kita..or dengan orang yang tak seperti kita..
please do mind your words..
they are human being too..
they also have feeling..
at least..
appreciate them as a human being
:)

i can honestly say i really hate the one who always never knew how to appreciate and respect others feelings..

p/s: treat people on how u want to be treated.

thanks for reading this

92 comments:

y u y u Z u l a i k h a said...

suka sangat entry ni. betul betul betul dan sangat betol <3

Kasih nur azie said...

tidak cukup simpati. kita juga kena rase empathy.

Nurul Syuhadah said...

LUV THIS ENTRY <3

Fatin Syahira Ramli said...

yes! sangat2 setuju dgn akak ;)

Fatin Syahira Ramli said...

yes! sangat2 setuju dgn akak ;)

meaw said...

betul jugakkan kakak nurul,kadang-kadang kita perlu meletakkan diri kita di tempat orang yang susah......

miss u kakak :)

meaw said...

betul jugakkan kakak nurul,kadang-kadang kita perlu meletakkan diri kita di tempat orang yang susah......

miss u kakak :)

saya bukan tomato said...

betolll......

penah gak rasa camtu kadang2 .. -.-'

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

sis x cantik tapi manis ada ahahaha..

suka tgk org cantik..xpcially yang beauty wif brain mcm kamu ;D
gud info nurul!
merendah diri lebih baik..
keuntungan yg kita x nampak..tapi lumayan hasilnya..renungkan ;)

nazirulhazwan~ said...

yeah!!pandai2 bawak diri, toksah la nak bajet sgt, hehe:P

~ NANA ~ said...

nice entry dear!!!

i loike :)

trah hurm.... said...

love this kak.. sbb sy kte2 kwan sy mgguris hati sbb sy nih x cntikk , sy xde pkwe.. diorg slalu anggap sy nih x lyak untk semua tuh..

ana sheeyqah arsya said...

betol tu. sokong kak nurul. heheh. ;) x mustahil orang lain akan kecik hati dengan tingkah laku kita. walaupun benda tu tak disengajakan. ;)

sea_lavender said...

setuju sgt3x dgn entry ni...
nasihat agr dpt serap dalam diri =)

alia said...

sy pon ade sorang kwn ni,,
selalu nk bangga2

die jelah yg fluent english,,
die jelah yg hebat tyme presentation,,
always love to baosting around,,
cara die ckap seolah2 nk mendownkan moral kite,,
siyesly,,kadang2 x thu nk tunjuk expression ape tyme die sibuk bercerita,,,
kdg2 naek menyampah pon ade,,,

sis,cmner ek nk handle org2 cam ni??

Fareha Rahmat (Bos Besar) said...

adik, layak dah jadi peguam.. :), pembela anak bangsa ni

ain yasmin said...

i've been following you for ages..baru nak komen..heheh nasihat yang berguna...thanks :)

RiNiE said...

agree!! =]

saya YANA said...

sehingga dia pon rasa terpaksa mereka cerita supaya dia sama taraf dengan kita.. betul tu.. kita jangan la suka menunjuk-nunjuk kan.. hmmm..

Ayeem Jemain said...

betul, nak kena jaga hati orang kaw2 punyo! tapi kadang2 orang lain yg tak reti jaga hati kita. sobs

☂ LIYA LIYOO ◕‿◕ said...

love what u wrote...
thumbs up for nurulbadiah lai :)

nur amalina athman said...

triple like entry nie terutama part kt depan org miskin tue..

encHIx laNDax said...

yup!landax paling benci ngan orang yang cakap tak pikir orang! em! benci sangat!

Awie Omar said...

TERBAIK !!!

deDetz said...

saya sangat setuju kak,
berfikir dulu sebelum bertindak =)

LinE PuTih LiNe HiTaM said...

hurmmm... betoi.. [betoi je aku ni]

nak comment tapi semua ayat ade dlm

N3.. hahah

Lyaa Suriany said...

setujuu

kena alert dengan apa yang kita buat, n cakap

Siti Nor Salwa Che Lah said...

exactly kak nurul....sgt btol la pew yg kak cakap tuh.....

www.fierapirot.bolgspot.com said...

yup,betul tu..fiera pun penah jugak rase mcm tu..kdg-kdg hilang rase keyakinan dekat diri sendiri..=)..

NisaAdnan said...

YEYE SOKONG SANGAKK LAH. TAK
PERLU LAH KITA RIAK DGN KELEBIHAN
YG ADA PADA DIRI KITA SKRG SBB
SUME TU HANYALAH PINJAMAN. YE DAK?

InaAchik said...

setuju 100% specially part anak tu...

lady XOXO said...

XOXO stuju kata NURUL...

cik nurul kamo sangat ler BENAR tiap tulisan kamo ini.. erh ayat cam skema lak.. ahahha

nurul kalau kamo jadi ahli POLITIK INSYAALLAH negara AMAN DAMAI ehehehe... leh xoxo VOTE kamo...

aiceh puji2 lebeh2 lak ahahaha tapi IKHLASehhe

ANYWAY.. NICE HEADER DEAR.. totally CANTEK n style...

XOXO to u dear

Cik Layka said...

EMPATHY - kita harus selalu letakkan diri kita kat tempat orang lain utk merasa apa yang dia rasa..
i bljr this words in my course so i can feel the same way like my patients feel..
Btw, de entry is sooo good Cik Bariah ^_^

Nailah Azman said...

Akak tergolong orang yang belum ada rezeki lagi nak ada anak even dah dekat tiga tahun kahwin.

Apa yang Nurul cakap pasal cakap depan orang takde anak tu memang betul. Huhuhuhu.

Kekadang panas je hati. Bukan cemburu dorang ada anak tapi macam tak pikir perasaan orang lain. =_=

Dea said...

hi sis..nice one...!!..:).. slalu sgt bdepan dgn org2 cmni..lbeh2 lagi yang num 4 tu..sabar je lah.. skt ati pon ade... btw, nice pic.. kt ner tu?...:)

fik-autoz said...

nice sharing,nice entry...so good

LittleGurl said...

yes,akak 100% betol. LG pom penah jugak alami perkara mcm ne. Especially kalau bab berharta ne kan, pandang kite ne macam ape. Sebok crita hal kekayaan duniawi tanpa segan silu. Padahal yg kaya cma bapak dye je, dye cuma menumpang sbb masih blaja. Memang susa nk membendung org mcm tu sbb bagi dye,kelebihan yg dye ade org laen perlu taw. Thats the thing. Tapi alhamdulillah kwn2 rapat LG stakat ne 5 taun kitorang kenal,berkongsi bersama, tade lg mslh mcm tu. Yang timbul mslh adalah kwn2 coursemate and classmate laen je. Bese la kak kn, bile stat working nnti mcm2 org yg kite akan jumpe. Stat dr yg humble smpai yg over arrogant, mmg akan ade. So,kite should be strong. Sape lg nak kuat,lau bkn diri kite sdiri. Lau ikotkan nk kecik hati, hari2 boley kecik ati ngn sikap manusia. Ignore ajela, nnti idop kite tenang cikit. Anyway, i love u sis! I adore u sbb u bakal jadik lawyer yg hot. hehehe. ;)

FARAH LIYANA said...

comel akak :)

isma said...

yep I know how the feeling bila orang cte pasal anak.even tak kawen lagi,I can feel it.harap2 kawan2 kita pandai nak appreciate orang :)

fiza_noor said...

btol dik. akak sokong!

amy syahirah said...

mmg btol ckap sis nurul !!

tQa_elRic said...

saya setuju dgn akak maNIs =)

Izyan Masri said...

DEPAN ORANG YANG KURANG CANTIK TU SETUJU SANGAT.RAMAI YANG SHOW OFF TAKPON CERITA PASAL KULIT DIA KONON BERSIH LAH SEMUA PADAHAL KAWAN SORG LAGI TU TAK BERAPA.KESIAN DIA.WUWUWU.

Izyan Masri said...

SIS ! GAMBAR DALAM NEW HEADER CUN SANGAT ! SERIOUSLY ! :D

☻UsaGi NaNa☻ said...

btl....tp xpe la..tumpng gembira..hmm...memng cedeh kalo kite dipndg rendah jew

Anonymous said...

LIKE~MEA

Ijah EmoTemo said...

sangat setuju apa yg sis tulis ni :)

sometimes rmi yg jenis suka bercakap before berfikir :)

Anonymous said...

suka la baca belog akak . dapat banyak pengajaran .

Anonymous said...

suka la baca belog akak . dapat banyak pengajaran .

HonEyBuNNy said...

betul tu sis..

setuju sangat2 entry neh..

bila kita di tempat mereka baru kita faham cmna diorg rasa sbnrnya...

Syima Emi said...

yes nurul. again, thanks for this entry. kamu mmg bijak dalam menyatakan pendapat, nasihat.. dan syima sgt berterima kasih kat nurul sebab menggunakan kelebihan nurul ni pada saluran yg betul.. kdg2 kita lupa, kata2 kita dan tingkah laku kita akan melukakan hati org lain..

treat people on how u want to be treated...

✿❤Cik Izan❤✿ said...

macam saya...seorang yg susah utk memberi pujian...melainkan ia benar2 menarik hati saya...tapi xbermakna saya akn kutuk jika saya tak suka...

p/s: saya suka masuk blog ni sbb byk entry yg bagus...dan yg ptg nak tgk wajah dan gaya kamu posing... ^__^

♥RyN nOrFAzRiEyn♥ said...

Nurul... Luv, luv, luv dis entry :)

zanox said...

totally true! kalau nak orang respect kite, kite kena respect orang jugak..masing² jaga hati masing²..ohh alangkah indahnye dunia kalo camtu =.="

jaya jr said...

as conclusion,adab dan tatasusila itu penting dalam kehidupan seharian..huhu

Our Projecth said...

nice entri. mmg agak ramai yg akan terpukul dgn entri ni..:)

Syufara said...

Totally agreed with you, cuma... pihak yang sebelah sana tu sometimes should also think positively, org Arab kate Husnu Zonn, maybe there are some good message in there, dan cuma satu lagi... brahi sunggoh perkataan "giler" yer, heheheh... just joking, no heart feelings k? - Wassalam. - Loyar Kampung Pulau Bahagia

Bungakopi said...

setuju benor teman

aLya maNip said...

alya slalu rase ni bila ade ngan kawan2 yg tak tahu cmne nk pikir perasaan org..slalu nk cite kelebihan dia x kira ngan sape...huhu

alexa yussida said...

kena tingkatkan sensitiviti dalam diri ^^

Anisa Hang Tuah said...

manusia semua sama
kerana semua hamba di sisi ALLAH

foto sgt cantik
:)

fyfahvip™ said...

kat mane u amek gamba tu?lawa giler tempat tu

Munirah Ismail said...

nice entry :)

ct kamila said...

yes.. do appreciate people around you guys!

chilllllll

=)

SYAKILA said...

sokong sgt dear..

kekadang orang x 'alert' dgn perasaan orang disekeliling dier...

^_^

ayleencutegirl said...

nurul setiap kali buat entri mesti gambar kat situ kena jer ngn entri.. jeles ni.. hehehe

Djev0jk@ said...

ske entri ni...tul pe kte nurul 2...sy pun de mmbr ske ckp yang boleh wat sy rse down gle..mcm die bgus je..but xpe kn...biar la die dgn diri die..huhuhuhu

CahayaCintaIlahi said...

dear sis nurul..

cci sgt stuju ngan kata-kata sis ni .. mmg bnyk situasi lain lagi sebenarnya yang kte tidak nampak pd pandangan kasar kite...sis buat cci berpk .. sometimes we must mind our words.. so that others does not feel hurt by our words. yeah u are rite sis..totally rite.. tanx for remind us... love u sis ;))

Edura Hanum said...

sblm nak kata apa-apa kena berjaga-jaga dengan percakapan kita

cik fai said...

betul lah kakak

:(

Riea Fadani said...

agree sangat2...
chantek nya blog nan header bawu...
nice...

Anonymous said...

saya sgt suka apa yg nurul tulis ni..
sy pon x pasti apa perasaan mrk bila bercakap psl bende alah tu seme x kene tmpt..nk bg tau kot..aku la ade suami yg baik..ank2 yg comel..kete yg bsr..brg2 yg berjenama..cthla tu..kao hado?? gitu la kononnya..
sy dgn kwn yg xde mak,sebolehnya xkan sebut pon perkataan mak dpn dia..bia citer kita xde kaitan dgn pe yg leh wat dia sedih..

-wan

Nabila Shamsudin said...

setuju sgt2 Kak Nurul.. :)

http://nabilashamsudin.blogspot.com/2011/04/mane-ade-yg-perfect.html

Nurulbadiah Lai said...

salam semua..

big thanks 4 de comments..
thankful enuf for your support..
what im trying to say here..
we are human..
we cant avoiding ourself from doing any mistakes..

but then..
at least..
we should aware of people around us..
respect others sometimes..
there is nothing wrong with that aite
it cost nothing..

:)

normala_ali said...

yes thats TRUE sis..:)

eiffel said...

hahaha...kdg2 kita sndiri tak perasan...perangai kita pown camtaek gk :(

Arief Arf said...

betul, its good to put yourself in other people's shoes..
but then again, secara tak langsung pun kita tetap akan judge orang tu jugak X)

NOOR FATIN said...

tak sampai hati bila tau kawan kita susah lagi dari kita. ckup berhati2 kalau nak cakap sesuatu bial berdepan. takot dia kecil hati.. huhu

SuNsHiNe said...

sgt2 setuju sis..
nice entry..i loike..:)

ada anak said...

mungkin setuju dengan entry ni. tapi pasal yang ada anak tu, kalo 9 out 10 yang datang reunion ka, gathering ka, pendek kata majority lah ada anak, takkan disebabkan sorang tu, they must cut out the topic about children? sometimes, time tu lah masing2 nak share tips, experience, catching up, and most common thing isu anak masing2. yang takde anak tu, takkan la nak bersedey je. take things positively plz. u can learn alot from them too. same jgk ngan benda2 lain.

isu lain pun same, bersyukur je dengan keadaan diri kita, insyaAllah takde nak rasa sedih2. ini tak, org lebih sikit je rasa rendah diri.

stand up for ye self plz.

Amirrah Zawani said...

betul2... setuju sangat.. kadang2 ada org yg mmg tak peduli benda tu semua.. main cakap je.. =_=

♥WEIYDAWEINGWAFFA♥ said...

sangat terbaik entry ini!!
betul tu dik..
kadang2 kita terlepas pandang menda yang remeh2 temeh mcm ni kan..
sedangkan ianya perkara yg serius..!!
thanx for da info dear!!


☆┌─┐ ─┐☆
☆│▒│ /▒/
☆│▒│/▒/
☆│▒ /▒/─┬─┐... HYE!! HYE!!
☆│▒│▒|▒│▒│ ..PEACE....
┌┴─┴─┐-┘─┘
│▒┌──┘▒▒▒│
└┐▒▒▒▒▒▒
❤salam singgah dari mummyweiyda❤
❤eppy blogging ya!!❤

Kalo free meh ler singgah my blog..--> mummylovers blog

zan said...

nice :)

zan said...

nice :)

Anonymous said...

im sure most of us am proud of wat they have..see fb..y'all know wat i mean..sshnya nk cari manusia menrendah diri skrg ni yer..kalau hr2 dpn org yg kureng tu nk citer bende yg sama..ufuh..hanya org yg alami sajer faham aper yg mereka rsa..

-wan

akutoolips said...

i love this entry!

hana nabihah said...

tabik spring dekat akak ^^

COKLATLOVER said...

betoi sesangatla entry ni..
geram betoi kat org yang takde hati nak jaga prasaan org lain..
main lepas jer sume kata2 durjana..
lagi kesian kalo org yyg terasa tu, jenis pendiam..mesti makan dalam kan..
uhuhuuuhuu..sy ingat lagi dulu.ader sorang kawan laki sound saya..saya ni suka senyum, org tak senyum pon saya senyum jugak..tapi bukan la senyum simpul tu..ni senyum yg nmpak gigi..
tapi malangnya gigi kapak sy jarang..uhuuu..kawan sy kata"aper senyum2..udahle gigi jarang".
start dr tu, sy senyum tak senyum gigi dah...
uhhuhuuhuu..sedey tau..

BILLCORP said...

Do you plan to have 5 gram & 10 gram 999.9 as part of your investment whereby
special price: RM170/gram while in jewellery shop they are selling RM176/gram
still it's a best buy considering uncertainty ahead so u can park some of the cash indeed in gold
tq..

Interested..let me know

How many grams you want I can supply

has been selling gold pamp suisse at ebay also

Thx for you attention
Regards
Nabil
http://billtrade.blogspot.com/
http://0174878735.blogspot.com/

aina ariffin said...

setuju :)

wawa candies said...

love this entry..
sis, actually saye nie sgt2 rndh dr..
saye tade kyakinan dlm diri..
so, how to make myself confident as others???

Orked said...

terlajak perahu boleh diundur, terlajak kate, u are dead....hahaha